Nyálas Alfonz, Hétseggű László: a legviccesebb történelmi ragadványnevek

GettyImages-1328133978

Mindannyian ismerjük a történelem nagy uralkodóit: Nagy Sándort, Nagy Katalint, Nagy Frigyest. Nem minden uralkodó részesült azonban abban a megtiszteltetésben, hogy az utókor ily módon emlékezzen rá: egyesekre ellenlábasaik jóval prózaibb nevet ragasztottak – az ő balszerencséjükre és a mi derültségünkre.

Ivajlo, egy bolgár pásztor a 13. században álmot látott: úgy hitte, neki kell megmentenie hazáját a tatár veszedelemtől. Sereget verbuvált, majd annak élére állva letaszította a trónjáról Csendes Konstantin cárt, feleségét pedig elragadta. A parasztvezérből lett uralkodó számtalan népdalt és legendát inspirált, de alacsony származása miatt bolgárul Reteknek (Bardokva), görögül Káposztának (Lakhanas) gúnyolták. Nem sokáig élvezhette azonban az uralkodók életét: a mongol Nogaj kán megfojtatta.

Henye Lajos és Kopasz Károly

V. Lajos nyugati frank király nem lehetett éppen proaktív személyiség: az utókor Henye Lajos (Louis le Fainéant) néven emlékszik rá. Alattvalói azt várták tőle, hogy foglalja vissza Aquitaniát, és rendezze a reimsi érsekkel fennálló konfliktust, de sok ideje nem volt a hódításra: mindössze húszévesen életét vesztette egy vadászbalesetben. Szintén a nyugati frankok uralkodója volt II., azaz Kopasz Károly, aki testvéreivel sorozatosan háborúkba keveredett apjuk, Jámbor Lajos birtokaiért. Vita tárgyát képezi, hogy valóban kopasz volt-e: egyes történészek szerint ez inkább gúnynév volt, mivel a korszakban előszeretettel élcelődtek a kopasz embereken.

Csupaszlábú Magnusnak úgy tűnik, csak a lába volt szőrtelen
Csupaszlábú Magnusnak úgy tűnik, csak a lába volt szőrtelenWikimedia Commons

Haraldok a Kékfogútól a Széphajúig

Kékfogú Harald egyidejűleg volt Dánia és Norvégia uralkodója a 10. században. A dánok előszeretettel nevezték el jellegzetes külső tulajdonságaikról uralkodóikat, s mivel Haraldból több is volt, logikusnak tűnik, hogy az áfonyát kiváltképp kedvelő uralkodó, akinek a gyümölcs mértéktelen fogyasztásától kékre színeződtek a fogai, a Kékfogú becenevet kapja. Így biztosan meg lehetett különböztetni Szürkeköpenyes, Kegyetlen és Széphajú Haraldtól is.

Nyúllábú és Csupaszlábú uralkodók

Egy évszázaddal később, Angliában egy másik Harold uralkodott: ő a Nyúllábú (Harefoot) becenevet kapta, állítólag gyorsasága, ügyessége és vadászatban való jártassága miatt. A Nyúllábú ragadványnevet egy norvég–dán uralkodó, Erik is viselte, aki saját magát Felejthetetlen Eriknek szerette nevezni, a nép viszont a Nyúllábú nevet aggatta rá, emlékezve arra, hogy ellenségei könnyedén megfosztották a trónjától.

Lothbrok és fiai: Csonttalan Ivar és Ubba. Miniatúra a 15. századból
Lothbrok és fiai: Csonttalan Ivar és Ubba. Miniatúra a 15. századbólWikimedia Commons

Csupaszlábú Magnus norvég király valószínűleg nagy feltűnést keltett szőrtelen lábaival a vikingek között. A vikingek egyébként a ragadványnevek nagymestereinek tűnnek, és nem finomkodtak, ha az illető testével vagy belső tulajdonságaival kapcsolatos jellemzőkön kellett élcelődni: Sörszerető Eirik viking harcos bizonyára jó néhány korsóval le tudott gurítani egy-egy győzelem alkalmával. Csonttalan Ivar 9. századi dán király talán atletikus termetének, talán a közelharcban szerzett sérüléseinek köszönhette becenevét, más források szerint vad lovaglási stílusa miatt aggatták azt rá. Korábban azt feltételezték, hogy üvegcsontszindrómában szenvedett, de egy ásatás során megtalálták a csontvázát, és elvetették ezt az elméletet.

A vicces nevek mesterei: a vikingek

A vikingek fantáziája akkor is szárnyalt, amikor valamilyen elsődleges vagy másodlagos nemi jelleg alapján választottak becenevet. Fennmaradtak adatok Þorbjǫrg Knarrarbringa és Ásný Knarrarbringa nevű hölgyekről, vezetéknevük magyarul Hajókeblűt jelent – a feltételezések szerint tekintélyes méretű kebleiknek köszönhetően. A férfiak közül Mocskosfing (Meinfretr) Eysteinn és Vajpéniszű (Smjǫrreðr) Kolbeinn ragadványnevei árulkodnak bizonyos jellemvonásaikról. Árni Skaðareðr talán szerencsésebb volt a Keménypéniszű Árni becenévvel, Herjólfr Hrokkineista nevének jelentése viszont Aszaltheréjű Herjólfr. Még szerencse, hogy mindezen neveket minden további nélkül beleírták közokiratokba, így a Landnámabók nevű Települések könyvébe is, amely Izland 9. és 10. századi betelepülését részletezte, a viking becenevek gazdag tárházát szolgáltatva.

A vikingek igazán találékonyak voltak a vicces neveket illetően
A vikingek igazán találékonyak voltak a vicces neveket illetőenpicture alliance / Getty Images Hungary

Miért lett nyálas IX. Alfonz?

De a bizánciakat sem kellett félteni: a 8. században élt V. Kónsztantinosz a Trágyanevű (Kopronümosz) becenevet kapta, mivel csecsemőkorában állítólag belepottyantott a medencébe, amelyben keresztelték. Ha egy kicsit előreugrunk az időben, feltétlenül meg kell emlékeznünk Nyálas Alfonzról, azaz IX. Alfonz leóni királyról, aki, ha izgatott volt, olyan vehemensen beszélt, hogy a nyála szerteszét fröcsögött.

Mosdatlan Andrástól Ladislausig

Végül, de nem utolsósorban, ne feledkezzünk meg kreatív fantáziájú magyar őseinkről: Szatyorvágó (Zagyurwagou) Pál a középkorban élt tolvaj volt, akinek sorozatos lopásai miatt levágták a fülét, így ezek után Filetlen Pál néven szerepelt a krónikákban. Hétseggű László nem lehetett kis termetű ember, hiszen méretes hátsó feléről kapta a nevét. Mosdatlan András nevű ispánunk nem a tisztaságmániájáról vált híressé a 13. században, ellentétben Polconszaró Györggyel, akit azért gúnyoltak, mert illemhelyet építtetett magának. Teveszájú Lipót, a Habsburg-házból származó német-római császár, valamint német, magyar és cseh király jellegzetes, lefittyedő alsó ajkáról kapta gúnynevét, egy bizonyos Ladislaus dictus lagfazou esetében pedig talán nem szolgál magyarázatra, mire gondolhatott a névadó 1380 körül.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra