Ki az a rejtélyes lány gyöngy fülbevalóval Vermeer képén?

Jan Vermeer van Delft gyöngy fülbevalós lánya maga a megtestesült talány. Ki volt ő? Milyen szálak fűzték a festőhöz? És vajon mire gondolt, amikor a kép készült?

Fehér bőr, rózsaszín orcák, nagy, aranybarna szemek és szóra nyíló, cseresznyepiros száj. Mintha a világ egyik legismertebb és legrejtélyesebb arca nem is a festő állványa mögül tűnne fel, hanem teendőjében megszakítva, mosásból vagy hímzésből nézne ránk. Jan Vermeer van Delft Leány gyöngy fülbevalóval című képén szereplő fiatal lány alakját számtalan titok lengi körül. Ki volt ő? Mi járhatott a fejében, amikor modellt állt? Létezett-e egyáltalán? 

A holland aranykor festészetének nagyja, Jan Vermeer van Delft életéről keveset tudunk. Az ország nyugati részén, Delftben született, apja kocsmáros, selyemszövő és műkereskedő volt, és egy gazdag nő lányát vette feleségül, akitől tizenöt gyermeke született. Ma mindössze harminckét képről állítják biztosan, hogy az ő műve. 

Vermeer élete éppen olyan talányos volt, mint a képei. Holland kortársaival szemben festményeit nem zsúfolta tele tárgyakkal, szívesen ábrázolta a nőket otthoni környezetükben, képei cselekményei pedig mindig valamiféle rejtélyt sugallnak. 

Egy lehetséges forgatókönyv

Az Észak Mona Lisájaként is emlegetett, 1665 körül készült Leány gyöngy fülbevalóval nem véletlenül von magára világszerte annyi fürkész tekintetet: amint ránézünk, tudni szeretnénk a lány minden ki nem mondott titkát. Mindenekelőtt azt, hogy ki ő. A Tracy Chevalier regénye alapján készült 2003-as filmben a Grietnek keresztelt lány (Scarlett Johansson) cselédnek szegődik Vermeer (Colin Firth) házába, ahol felfigyel rá a festő, és miközben bevezeti a színek, a formák és a fények világába, egymásba szeretnek. 

Jan Vermeer van Delft: Leány gyöngy fülbevalóval
Jan Vermeer van Delft: Leány gyöngy fülbevalóvalFine Art / Getty Images Hungary

A történetet Chevalier fantáziája alakította, de nem ő az egyetlen, aki merész találgatásokba bocsátkozott a lány kilétét illetően. Vannak, akik úgy gondolják, Vermeer egyik lánya lehetett, mások szerint a szeretője. Biztos választ azonban valószínűleg sosem fogunk kapni a kérdésre. A hágai Mauritshuis (itt látható ma a kép) igazgatója, Emilie Gordenker szerint az is elképzelhető, hogy a gyöngy fülbevalós lánynak sosem volt hús-vér megfelelője. 

„Bár előfordulhat, hogy valaki modellt állt a képhez, ebben az esetben nem egy konkrét személyről, hanem egy általánosabb, időtlenebb és misztikusabb figuráról beszélünk – talán egy bibliai szereplőről” – mondja. 

A megoldatlan rejtély varázsa

Leány gyöngy fülbevalóval éppen az őt körüllengő titokzatosság miatt válhatott elismert és híres alkotássá. Az elnyílt ajkak, a kimondatlan szavak azok, amelyek nem hagyják nyugodni a képet szemlélőket. A kép eléri, hogy nézői tudni akarják, mit fog mondani.  

„Soha nem fogjuk megtudni, mit gondol vagy mit érez. Ha megoldódna a rejtély, továbbállnánk a következő képhez” – veti fel Chevalier. – De nem oldódik meg. Ezért újra és újra visszatérünk hozzá, hogy megpróbáljunk választ találni. Minden remekmű így működik: eléri, hogy vágyjunk a megértésére, ami sosem fog bekövetkezni.”

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra