Veganuár kihívás – A hónap, amikor kipróbálhatod, milyen vegánnak lenni

Vegán céklaburger
Kofrán Eszter

Ha mindig is piszkálta a fantáziádat, vajon milyen lehet vegánnak lenni, vagy milyenek lehetnek a házi készítésű vegán ételek, esetleg a környezetvédelem fontos téma számodra, netalántán az állatok kizsákmányolása ellen szeretnél tenni valamit, érdemes belekukkantanod a Veganuár kihívásba.

Míg a 2000-es évek elején furcsaságnak számított, ha valaki bejelentette, nem eszik többé húst, addig 2022-re már vállrándításra sem méltó, ha valakiről kiderül, vegetáriánus. Azóta már nem lepődünk meg, ha valakinek különleges ételigényei vannak: egyre többen kezdenek bele különleges diétákba, akár felnőttkorban kialakult ételallergiák miatt, és elterjedt a veganizmus is.

A veganizmus viszont nem csupán egy táplálkozással kapcsolatos döntés. Etikai filozófia is társul hozzá, ugyanis a vegánok azért utasítják vissza az állati eredetű termékek fogyasztását – nem csupán az élelmiszerekre korlátozva –, mivel ellenzik az érezni képes állatok árucikké változtatását. Tovább fokozhatta a veganizmus népszerűségét, hogy pár éve kutatás készült arról, a növényi alapú táplálkozás bolygónk ökoszisztémáját is jobban kíméli.

Vegán fagylaltvariációk – A Vaganuár kihívás keretei között könnyen elkészíthető vegán recepteket is kapnak a kihívásban részt vevők
Vegán fagylaltvariációk – A Vaganuár kihívás keretei között könnyen elkészíthető vegán recepteket is kapnak a kihívásban részt vevők

Veganuár kihívás

A Veganuár kifejezés a „vegán” és a „január” szavak összetételével született. Célja, hogy minél többen kipróbálhassák egy hónapra a vegán életmódot. Hazánkban harmadik éve rendezik meg az ingyenes Veganuár kihívást, amely egy ingyenes nonprofit kezdeményezés, ennek keretei közt a kihívást vállalók naponta küldött e-maileken keresztül kapnak hasznos információkat és tanácsokat a vegán életmódváltással kapcsolatban: többek között könnyen elkészíthető vegán recepteket és gyakorlatias útmutatókat.

A 2020-as és 2021-es Veganuár kihíváson összesen 38 000 ember vett részt, idén pedig január elseje előtt már 13 616 érdeklődő jelentkezett a kihívásra. Több híresség is támogatja nevével a kezdeményezést: Steiner Kristóf, Puskás-Dallos Peti, Karalyos Gábor és Antal Éva, a „Vászonzsákoslány” követőiket a Veganuár kihívásra buzdították.

 

Miért vágnak bele az emberek a veganizmusba?

A 2021-es Veganuár kihívás résztvevői közül 2334 ember töltötte ki az anonim kérdőívet, amely tapasztalataikra, motivációikra kérdezett rá. Kiderült, az egészségesebb táplálkozás kialakítása miatt vágtak bele a legtöbben a vegán életmód felderítésébe. Szintén sokan döntöttek a vegánság kipróbálása mellett azért, hogy megóvják az állatokat, és hogy megkíméljék a Föld ökoszisztémáját.

A válaszadók több mint fele pozitív egészségügyi változásokat tapasztalt meg már a vegánság kipróbálását követő napok vagy hetek múltán. Több energia, jobb emésztés, szebb bőr, csökkenő ízületi fájdalmak, csökkenő koleszterinszint, könnyebb fogyás, pihentetőbb alvás és javuló közérzet megtapasztalásáról számoltak be a leggyakrabban.

Ha a Veganuár kihívás felkeltette érdeklődésedet, részletesebb információért, illetve jelentkezésed benyújtásáért látogass el hivatalos honlapjukra.

GettyImages-1357537264
Yummy pic / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra