Használtcikk-boltban vettek potom pénzért egy vázát, hihetetlen összegért adják tovább

GettyImages-122343774

Egy fiatal pár csak körül akart nézni a brit használtcikk-üzletben, végül azonban vásároltak egy japán vázát, amiről kiderült: igazi ritkaság. Az antik darabot jövő héten fogják elárverezni, kikiáltási ára 10 000 font (4,5 millió forint) lesz.

A házaspár a meg nem nevezett régiségboltban könyvekre, művészeti alkotásokra és vintage holmikra vadászott, az eladónő azonban felhívta figyelmüket egy aprócska japán vázára. A fekete alapon virágokat, madarakat és kakasokat ábrázoló váza alján egy japán szignót láttak, és potom összegért (2,5 font, azaz alig több mint 1000 Ft) megvásárolták. Otthon egy röpke internetes kutakodás után kiderítették: a váza Namikava Jaszujuki, a japán zománcművészet „aranykora” egyik mesterének műve. A 19. század végén készült alkotás úgynevezett cloisonne technikával készült, és kiváltképp értékes.

Jaszujuki egy nagyobb vázáját 2019-ben 29 000 fontért adták el, így a pár joggal reménykedik abban, hogy a jövő héten sorra kerülő aukción tekintélyes összeg üti majd a markukat. A bevételből a használtcikk-boltnak is terveznek valamennyit juttatni, illetve egy nyaralással ünnepelnék meg a remek vételt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra