Így öntötte el az árvíz az ország egyik legnépszerűbb erdei vasútját

Lontai Ildikó
GettyImages-157645952
Olvasási idő kb. 3 perc

Elmosta az árvíz a kedvelt kirándulóhelyet, leállt a vasúti közlekedés.

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt víz alá került a gemenci erdei vasút, de az erdei utak és a kijelölt túraútvonalak jelentős része is járhatatlanná vált. Nem csak a Dunán, a Rábán is folytatódik az árvízi védekezés: több száz vízügyes figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát.

Elöntötte az árvíz a síneket, leállt a vasúti közlekedés

A hosszan elnyúló árhullám miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága leállította a Gemenci Állami Erdei Vasút működését. Ez a közösségi médiában megosztott felvételek tükrében egyáltalán nem meglepő, a vasúti síneket ugyanis teljesen elöntötte a Duna. Itt egy elképesztő felvétel a helyszínről:

A kirándulók és az infrastruktúra védelmében a vonatközlekedés az erdei vasút teljes szakaszán leállt, de a túraútvonalak és erdei utak is járhatatlanná váltak – adta hírül a Sokszínű Vidék. A Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása, és szüneteltetik a túrahajó-kölcsönzést is. A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyezteti a vízen lévőket, valamint a víz elől menekülő vadállományt. Az erdő vadállománya még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok takarmánnyal való feltöltését.

Folyamatos az árvízi védekezés a Dunán és a Rábán is

Közben folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

Nemcsak a gemenci erdő került víz alá. A dunai árhullám tetőzése Bajánál jár, ugyanakkor a fővárosban még marad a tartósan magas vízszint. A Rába hétfőn tetőzött Körmendnél, a Pinkára érkezett vízmennyiség pedig meghaladta az átlagosan kétszáz évente előforduló maximális vízhozam értékét. A vízügy továbbra is 24 órás szolgálatot lát el a védvonalakon és szakmailag irányítja a munkában segédkező civileket és társszerveket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek