A város 100 km-es körzetében szennyez: te is mindennap használod

GettyImages-1295804504
Olvasási idő kb. 2 perc

A közvilágítás és a városi fények okozta környezeti szennyezésre figyelmeztet a Hortobágyi Nemzeti Park és az Agrárminisztérium.

Akár kis mennyiségű éjjeli fény is megzavarhatja az élőlények belső óráját, de akár a teljes ökoszisztémát is kártékonyan érintheti az éjszakai világosság. A magyar fővárost, Budapestet tekintve akár 100 km sugarú körben is  problémát okozhat  a fények általi szennyezés. 

A városi fényszennyezés kiemelten káros a környezetre

Egyre hosszabbá váltak fényes óráink, ami miatt az éjjeli állatok egyre kevésbé aktívak, a madarak pedig egyre korábban kelnek. A rovarok fejlődési ütemét is befolyásolja a túl hosszúra nyúló világos időszak, egyre kevesebb ízeltlábú fejlődik ki, az őket elfogyasztó állatok éhen halhatnak, elvándorolhatnak: létszámuk még azokon a területeken is egyre csökken, ahol a körülmények alkalmasak maradtak számukra.

A fényszennyezés hatása a városok tágabb környezetében is érzékelhető
A fényszennyezés hatása a városok tágabb környezetében is érzékelhetőKovács Bálint / Index

A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága nemrég részt vett a Night Light Interreg programban, mely külföldi, jól működő példák alapján ad megfelelő világítási útmutatót. Az igazgatóság kezdeményezésére az Agrárminisztérium Környezetügyért felelős Államtitkársága anyagi és szakmai támogatásával, a téma szakembereinek bevonásával pedig elkészült „A fényszennyezésről – világosan!” című útmutató is a mesterséges éjszakai világítás természetkímélő gyakorlatához.

A környezetvédelem alappillére a felelős világítás

Amint a dokumentumban olvasható, Magyarországon szinte nincs olyan hely, ahonnan ne lenne érzékelhető az éjjeli, mesterséges világítás.

Budapest különösen jelentős fénykibocsátó: 100 km-es körzetében egyértelműen érezteti a hatását az éjszakai égbolton.

A megvilágított terület nagysága gyorsan növekszik: a 2014-2015-ös és 2016-2017-es adatok alapján megállapítható, hogy ebben az időszakban mintegy 3%-kal növekedett a mesterséges fényt kibocsátó terület nagysága. A legintenzívebben fényszennyező területek esetében 20%-os a növekedés. A környezet ilyen módon történő szennyezése ellen megfelelően kialakított városi világítási technikákkal is tehetünk. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek