Ilyen lett volna Jézus, ha van felesége

GettyImages-529363157

Biztosra vesszük a tényt, miszerint Jézus nőtlen volt, holott akkortájt Júdeában ez meglehetősen ritkaságszámba menő lett volna az ő korában. A férfiak 20 éves koruk környékén megnősültek, ezalól pedig nagyon kevés kivétel létezhetett. A Vágyak könyve, Sue Monk Kidd regénye több annál, mint játék ezzel az ötlettel.

A katolikusok alapvető tudásának része, hogy a 33 éves korában keresztre feszített Jézus feleség nélkül élte életét. A Biblia sem gyermekkorából, sem tanítással töltött éveiből nem említi, hogy asszony lett volna oldalán – vagy ha igen, az édesanyja, Mária, esetleg egy olyan nő, akinek bűneit megbocsátotta abban a korban, amikor egy lazább erkölcsű asszonyt megvetettek a férfiak. Sue Monk Kidd regénye ugyanakkor nőkkel tölti meg Jézus világát, de korántsem céltalanul.

A Vágyak könyve nem botránykötet

Sue Monk Kidd írónő
Sue Monk Kidd írónő21. Század Kiadó

Fontos leszögezni, hogy a Vágyak könyve nem Krisztus, a megváltó regénye, és ha úgy is tűnne, nem az a célja, hogy pikáns fordulatokkal fűszerezze meg a bibliai történetet. Valójában szemérmesebb, mint a Szentírás maga, az írónő egyébként sem a ponyva irányából érkezett a téma feldolgozásához. Hogy mi volt vele a célja? Ezt ő is leírja az utószóban – egy nőnek akart hangot adni.

Eggyel persze aztán már nem ért be. Ott van a történet főhőse, Jézus fiktív felesége, Ana, de mellette ott van a gyermekét elvesztő nagynénje, szigorú anyja, ott vannak a Jézust körülvevő nők, sőt, még Heródes feleségének életébe is betekintést enged a regény, amely

bár nagyrészt követi a történelmi és bibliai események sorrendjét, semmiképp sem dokumentumregényként olvasandó,

mivel helyenként el is tér attól.

Harcos nő a férfiak világában

A főhős, Ana bátor és okos zsidó lány, aki jóval többet vár az élettől, mint hogy feleségül adják egy gyenge egészségű özvegyemberhez csak azért, mert az apjának érdekében áll.

A betűvetés és nyelvek ismerője – ami e korban nőként meglehetősen ritka dolog lehetett –, aki életét annak akarja szentelni, hogy hallathassa a hangját. Ehhez foggal-körömmel ragaszkodik, akkor is, amikor családi körülményei úgy láttatják, teljesen lehetetlen a cél elérése.

Szerencsére nagynénje személyében akad egy segítője, ám a férfiak uralta világban az a nő tudja célját igazán elérni, aki ezt a férfiakéhoz hajlandó idomítani. Anát betörni nem lehet, ezért úgy tűnik, végzete elkerülhetetlen, elkobozzák írószerszámait, csak a házasságra várhat.

Vágyak könyve
Vágyak könyve21. Század Kiadó

Egy váratlan járvány után ugyanakkor idős jegyese elhuny, így Ana sorsa még rosszabb lesz: nem feleség, hanem azonnal özvegy válik belőle. Ekkor már ismeri Jézust, aki azonnal lángra lobbantotta szívét, találkozásaik pedig megerősítik benne, hogy rendkívüli férfiről van szó. Miközben egyre jobban a társadalom perifériájára sodródik, célja egyre közelibb. Talán talált egy férfit, aki mellett maradhat önmaga.

A történet egyik részének végkimenetelét ismerjük, Jézus kereszthalála pontot tesz a házasság végére. Anát ugyanakkor sorsa még ezelőtt messzire sodorja – ebben része van annak, hogy a templomi árusokat elűző Krisztushoz hasonlóan nem tűrheti az egyenlőtlenségeket, de annak is, hogy bátyja, Júdás sem békél meg azzal a korral, amelyben élnek. A név beszédes, az árulás elkerülhetetlen, Ana azonban az utolsó pillanatban ismeri csak meg fivére igazi arcát.

Távoli korok asszonyainak ad hangot

A Vágyak könyvének erős asszonyai egyértelműsítik: itt ők a főszereplők.

Sue Monk Kidd nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egy olyan korba, amelyből a férfiak hatalmuknál fogva kiradírozhatták a nők létezését is a történelemkönyvekből, utólag mégis visszaírja őket.

Ahogyan főhőse pergamenlapokat ró tele a körülötte megforduló nők történeteivel, hogy azokat ne hallgathassa el a világ elől senki, úgy ő a kétezer évvel ezelőtt élő lányok, asszonyok, özvegyek történeteinek állít emléket. Rávilágít arra, mennyire kevés is elég volt ahhoz, hogy valakit erkölcstelenként kövezzenek meg, és hogy micsoda képességeket nyomott el a férfierő kétezer és aztán persze ezer, ötszáz, sőt, még száz éve is.

Ebből a perspektívából szemlélve erőteljes feminista regény a Vágyak könyve, minden botrányszag nélkül. Egy hívőnek sem kell haboznia kezébe venni azt: nem fog felháborodást érezni attól, ahogyan Jézus arca kibontakozik a lapokon, sőt – az istenember emberi tulajdonságait gyönyörű színekkel festi elénk az író. A címben szereplő vágyak nem testi vágyak: a lélek, a szabad szavak, a tudás, a hang szárnyalásának vágyáról van itt szó. Sue Monk Kidd csodálatos munkát végzett, amikor ezzel a regénnyel nők tízmillióinak adott hangot évezredek leforgása után.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra