Íme az ország legfurcsább nevű utcái

GettyImages-75405192
Juhász Marianna

Kétségkívül a legtöbb utca egy költőről, íróról vagy egy híres történelmi személyiségről kapta a nevét, feltételezhetően azért, hogy emléket állítsanak neki. De vajon mi motiválhatta a döntéshozókat, amikor Kacérgilisztának, Micimackónak vagy Sisakos sáskának neveztek el viccesen egy utcát?

Aki a Csontváry Kosztka Tivadar vagy az Október huszonharmadika utcában lakik, lehet, hogy jobban örülne, ha a T, az Ó, a Tigris, a Fradi, a Vörösdinka vagy a Puky utcában lakna. 

Puky és Puki

A közterületek nevéről a legtöbb esetben a települési önkormányzatok képviselő-testületei döntenek, és csak ritkán fordul elő, hogy egy lakóközösség megszavazhatja a neki tetsző nevet. Legfeljebb javaslatot tehet arra, hogy hogyan nevezzenek el egy utcát vagy egy teret.

Dr. Puky Árpád, Gyöngyös egykori polgármestere a Mátrában lévő Pipis-hegyi repülőtéren tart beszédet Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Archívum / Negatívtár / Czapáry Jenőné gyűjteménye
Dr. Puky Árpád, Gyöngyös egykori polgármestere a Mátrában lévő Pipis-hegyi repülőtéren tart beszédet Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Archívum / Negatívtár / Czapáry Jenőné gyűjteménye

Talán nincs olyan település az országban, ahol ne lenne Ady, Petőfi vagy Fő út. Nincs azonban mindenhol Puky utca. Pontosabban csak egyetlenegy van az országban, az is Gyöngyösön.

A belvárosban lévő rövid kis utcát dr. Puky Árpádról, a város egykori polgármesteréről nevezték el, emléket állítva példaértékű munkásságának, mellyel segítette a Mátra idegenforgalmának fellendítését és a város fejlesztését, az első világháború utáni újjáépítését.

Gyömrőn is található olyan utca, mely – bárhogy is szépítenénk – bizony, a bélgáz becézett változatát viseli. Ráadásul i-vel írva. Vélhetően egy vicces ragadványnévből, vagy a főnévhez csatolt melléknévképzőből alkothatták meg a nem mindennapi Puki nevet.

Rajongásig szeretett utcanevek

Egy közösség vagy egy híresség iránti rajongásunkat többféleképpen is kifejezhetjük. Ennek a lelkesedésnek egyik különös módja, amikor utcát neveznek el a bálványozottakról. Erre is van példa Magyarországon, és a városok közül ebben élen jár Budapest. A fővárosban találunk egy Fradi utcát, de nem ám a Ferencvárosban, hanem a XXI. kerületben, Csepelen. Vélhetően azért lehet ez így, mert nem biztos, hogy a labdarúgócsapat nagyszerűsége előtt akartak tisztelegni, hanem egy becenevet takar a Fradi.

Elvis Presleyről teret neveztek el a fővárosban, mert sokat tett hazánkért azzal, hogy 1956-ban kiállt mellettünk
Elvis Presleyről teret neveztek el a fővárosban, mert sokat tett hazánkért azzal, hogy 1956-ban kiállt mellettünkBettmann / Getty Images Hungary

A II. kerületben született egy Elvis Presley tér is, melynek létrejöttét az egykori főpolgármester, Tarlós István azzal magyarázta, hogy Elvis sokat tett hazánkért azzal, hogy 1956-ban kiállt mellettünk. 

Az amerikai sztár mellett egy angol szerző által életre keltett mesehősről, Micimackóról is elneveztek egy utcát, méghozzá a XXIII. kerületben. Sőt, Micimackó csodás, mesebeli erdejéről, a Százholdas pagonyról pedig egy játszóteres parkot neveztek el a Józsefvárosban. A Futrinka utca se csak a mesében létezik, Budapest XII. kerületében hús-vér emberek lakják.

Állatokból sincs hiány

Szép számmal találunk példát arra is, amikor állatokról neveznek el közterületeket. Ha valaki azt mondja, hogy a Rigó, a Pillangó, a Sas, a Pacsirta, a Csalogány, a Róka, a Seregély vagy a Gólya utcában lakik, senki nem kapja fel a fejét.

Arra azonban már igen, ha egy csömöri lakos lakcíme a Kacérgiliszta utcában van, vagy egy rákoscsabai azt állítja, hogy ő a Sisakos sáska utcában lakik.

Budapest I. kerületében találjuk a Zerge lépcsőt, a II. kerületben a Jegesmedve utcát, a IX. kerületben pedig a Tücsöklépcsőn sétálhatunk.

Van, ami valóban magyarázatra szorul

Szintén mosolyt csal az arcunkra, ha azt halljuk, hogy valaki a Vörösdinka vagy a Nebáncsvirág utcában lakik. Előbbi egy ősmagyar eredetű csemegeszőlő-fajta, melyet egykor a Budapest X. kerületében is termesztettek. Utóbbi pedig a pistikeként is ismert egynyári növény. 

Zöldségekről és gyümölcsökről is sokszor neveznek el utcákat
Zöldségekről és gyümölcsökről is sokszor neveznek el utcákatsandra standbridge / Getty Images Hungary

Azt sem sokan mondhatják el magukról, hogy a Zsák vagy az Egér utcában van az otthonuk, és talán csak a debreceniek nem kapják fel a fejüket, ha azt hallják, hogy valaki a Csók, a Nagybotos vagy a Hüvely utcában lakik. 

A főváros II. kerületében a konyhakert kedvencei közül utcanévként szerepel a Petrezselyem és a Retek, de van két nyírségi település, Borbánya és Kistelekiszőlő, ahol rendszerint gyümölcsökről, virágokról és fűszerekről nevezték el az utcákat, így van Alma, Szeder, Kökény, Margaretta, Pitypang, Pipacs, Bazsalikom utca is.

Történelmi és településszerkezeti oka van annak, hogy Egerben van Gerinc, Disznófősor, Folyás, Fertőbánya, Tetemvár és Szúnyog utca is.

 A különleges utcanevek között meg kell említenünk az egybetűseket is, ilyen Budapesten az Ó utca, de mókásan hangzik a T utca is, amit a gyulaiak és pécsiek a közterület alakjáról neveztek el. És végül említsük meg a jászdózsai Nincs utcát, ami úgy hangzik, mintha maga J. K. Rowling lett volna a keresztanyja.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra