3 uniszex öltözködési baki, amit majdnem mindenki elkövet +5 ráadás női ciki

GettyImages-157686741

A divat napjainkban egyre nagyobb bátorságra buzdító öltözködési trendjei nemcsak hogy megengednek, de egyenesen fel is szólítanak olyan kombinációkra, amelyek régen biztosan tiltólistán lettek volna, lásd rakott tüllszoknya sportcipővel vagy szandál alá zokni. Ugyanakkor továbbra is vannak olyan uniszex „hibák”, amelyek elkövetésével nem az aktuális divattrend, hanem a mindenkor érvényes stílus ellen vétünk. Ezek közül a bakik közül mutatunk párat.

Mindannyian láttunk már hátul feltupírozott hajat, aminek viselője elfelejtette, hogy nem csak két dimenzióban vehetjük őt észre a villamoson vagy az ABC-ben. Szóltunk már diszkréten mindannyian ismerősnek, ha rúzsos volt a foga, vagy az arcát szabályosan keretezte a nem megfelelően eldolgozott alapozó, esetleg barnítókrém, de láttunk már mellékent rúzst vagy szemhéjtust is. Ahogyan a sminkelésben, úgy az öltözködésben is van néhány, férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozó alapszabály, amelyek ugyan íratlanok, mégis érdemes velük tisztában lenni.

Három uniszex öltözködési baki

Ezeket nemtől függetlenül a legtöbben elkövetjük, pedig nem kellene. Egy pici odafigyeléssel sokkal igényesebb is lehet az elérendő összhatás.

Hasíték

A blézerek, zakók, kabátok hátulján, alul hasítékot szoktak kialakítani abból az érthető okból kifolyólag, hogy a derék és a csípő közötti méretkülönbséget kényelmesen kövesse a ruhadarab, és annak viselőjét mozgás során se akadályozza a rácsavarodó felöltő. Ezt a hasítékot azonban gyártáskor vékony cérnával levarrják, hogy ne gyűrődjön, ne mozduljon el.

Ezt a kis nyisszantást legtöbben el szokták felejteni: ez baki a javából!
Ezt a kis nyisszantást legtöbben el szokták felejteni: ez baki a javából!fotostorm / Getty Images Hungary

Ennek a finom lezárásnak a pályafutása elég rövidre van kitalálva, viseléskor a hasíték minden kabáttípusnál felszabadítandó!

Márkajelzés

Sálakon, kendők végén gyakran találkozunk kis textildarabkán márkamegjelöléssel, logóval, emblémával. 

Férfizakók kézelő részénél, kabátujjakon, esetenként még ingujjakon is fellelhetőek ezek a márkajelző cetlik.

Hiába örülünk, hogy végre meg tudtuk venni az ilyen vagy olyan márkájú ruhadarabot, ezt a címkét vagy jelzést akkor is elegánsabb eltávolítani.

Uniszex öltözködési hiba rajta hagyni ezeket a cetliket a ruhán
Uniszex öltözködési hiba rajta hagyni ezeket a cetliket a ruhánRetrovizor / Getty Images Hungary

A szemfüles és a kérdésre kihegyezett szemek úgyis észreveszik majd, micsoda fogásra tettünk szert, de a jelzéssel akkor sem szabad tolakodni, az csupán a vásárlás idejére szolgál.

Árcédula

Cipőtalpak gyakori vendégei az árcédulák, vagy a kialakításukat, anyagukat jelző matricák, ne adj’ isten, a piros vagy UV-zöld, árleszállítást jelző címkék.

Szóval, szánjuk rá azt a pillanatot és szabaduljunk meg a matricáktól!
Szóval, szánjuk rá azt a pillanatot és szabaduljunk meg a matricáktól!PeopleImages / Getty Images Hungary

Ezek sokszor nem kerülnek le a cipőtalpról időben, pedig minden lépésnél árulkodnak, és nem csak arról, mennyibe került a lábbeli…

Tippek hölgyeknek

Ma már a szoknya sem kizárólag a népviseletben jelenik meg férfiviseletként, mégis a következő tippek elsősorban a hölgyek ruhatárát érintik…

Mellvarrás

Bizonyos szabások esetében mell alatti varrással találkozhatunk, bizonyos, nem tökéletesen megválasztott méretnél pedig azzal a sajnálatos ténnyel, hogy ez a varrás egészen máshová esik. Erre érdemes figyelni, mert pont arra vonzza a tekintetet, amerre egyébként nem akarnánk.

Testszínű nejlonharisnya

A testszínű nejlonharisnya vékony jég, amelyre lépve könnyen elcsúszni, hacsak nem edzőcipővel viseljük, ami tuti bukás mindenképpen.

A testszínű nejlonharisnya nem lehet matt, mert akkor minden esetben szélesíti a lábat és elveszi az apró hajlatokat, amelyek a láb formáját adják.

Ezt tehát kizártuk. Az üvegszálas, fényes hatással is vigyázni kell azonban, mert az meg lehet túl csillogó, amit szintén nem akarunk. Ha a testünk árnyalatánál egy picivel is világosabb, a fehér felé hajló a tónusa, akkor megint csak optikailag nagyítani fog, ha pedig sötétebbet választunk véletlenül, az teljesen természetellenesen hat majd. Ráadásul, ha ezt a megoldást választjuk, akkor a cipőt is nehezen tudunk hozzá választani. A legjobb egy magas sarkú körömcipő, a hatás finomabbá tétele érdekében ugyanakkor nem fekete, hanem olyan színű, amellyel kisebb kontrasztot produkálhatunk.

Macinaci

A derékba felrántott, gumírozott melegítőnadrágok a legtöbb esetben olyan hatást keltenek, mintha belehuppantunk volna egy zsák aljára, és annál fogva húznának fel egy daruval. Csak nagyon kevesek engedhetik meg maguknak ezt a viseletet, ami még tökéletes adottságok mellett is vitatott látvány, még ha a trend hozza is.

Azért van, ami, lássuk be, nem előnyös
Azért van, ami, lássuk be, nem előnyösJose Luis Lago Gomez / Getty Images Hungary

A leggings kérdéskörébe bele se megyek, mert elöl-hátul hagy maga után kívánnivalót…

Túl szűk

A testhezálló topok, felsők, vékonyabb textilből készülő pulcsik kiadják az idomokat, ha tetszik, ha nem. Érdemes ezeket, ha a helyzet megkívánja, blézerrel, stólával, mellénnyel „kozmetikázni”, ha nem akarjuk a híres Michelin-figura szerepét átvenni, mert ezek a topok bizony kegyetlenül őszinték tudnak lenni.

Túl bő

Ahogy nem leszek kisebb, ha szűkebb, vagy apróbb méretet öltök magamra, mint ami igazán szükséges lenne, úgy nem feltétlenül fog ápolni és eltakarni egy indokolatlanul bő fazon sem, azon túl, hogy esetleg azt hihetik, ott is kitöltjük, ahol mégsem. Vagyis a túl szűk és a túl bő fazonok között az elérni kívánt megjelenésnek és stílusnak megfelelően jól kell belőni az elasztikus és a nem teljesen direkt oversize modelleket is.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra