Megvan a világ 10 legundorítóbb étele – és van köztük olyan, amit simán bevállalnánk

GettyImages-1073084980
Olvasási idő kb. 4 perc

Ami a tengerentúlon egyszerűen felfoghatatlanul undorító, az előfordulhat, hogy máshol (akár Magyarországon) igazi csemegének számít. Gondolj csak a jó hagymás vérre, a remegős kocsonyára egy adag körömmel, vagy egy adag narancsos tormával felszolgált főtt marhanyelvre. Vajon ezek is rajta vannak a világ legundorítóbb ételeinek listáján?

A LiveScience oldalán jelent meg egy szubjektív online tárlat arról, vajon melyek a világ legundorítóbb ételei. Némelyiket csak nagy levegővel, más tételeket még azzal sem kóstolnánk meg, de olyan is akad a listán, amelyhez hasonlót jó eséllyel te is ettél idén télen. Már mutatjuk is a világ legundorítóbb fogásait!

A bikák férfiassága

Kínában a bika pénisze nemcsak szerepel az étlapokon, hanem állítólag afrodiziákumként is működik. Ez és más furcsa ételek – amelyek egyesek számára finomságok – a svédországi Malmőben található Undorító Élelmiszerek Múzeumában is megnézhetők. Nyami.

Casu marzu

Hogyan lehet finomabb juhtejes pecorinót készíteni? Szardínián először felvágják a sajtot, és hagyják, hogy egy csomó légy beköpje, és a kis peték megtelepedjenek. Állítólag minél kukacosabb ez a sajtféle, annál finomabb lesz. Mi inkább elhisszük, minthogy ki kelljen próbálni. 

Száznapos tojás

A Kínában több száz éve élvezettel fogyasztott száznapos tojás egy kacsa-, csirke- vagy fürjtojás, amelyet legfeljebb öt hónapig pihentetnek egy fekete teát, sót, meszet és fahamut tartalmazó speciális lében. A korábban is említett Undorító Élelmiszerek Múzeumában az illatos üvegek segítségével a látogatók megtapasztalhatják a kiállításokon szereplő szokatlan ételek egyedi illatát.

És a cuyról hallottál már?

Peruban az emberek körülbelül 5000 éve nevelnek és esznek tengerimalacokat – úgynevezett cuyt. Általában egészben sütve vagy pirítva tálalják. A tengerimalac fogyasztásának egyébként praktikus okai is vannak: sokkal kevesebb hellyel is beéri, mint a hagyományos nagyobb haszonállatok, és meglehetősen szapora is.

Nyami
NyamiMilton Rodriguez / Getty Images Hungary

Denevérleves

A denevérekből készült leves annyira népszerű volt Guamban, hogy a denevérek majdnem kipusztultak miatta. Az Undorító Élelmiszerek Múzeuma szerint a denevérek főzéskor erős, vizeletszerű szagot bocsátanak ki, de a húsuk állítólag édes, és a csirkehúshoz hasonlatos. 

Haggis – a skótok hurkája

A haggis egy Skóciában nagyon kedvelt, ott pudingnak hívott fogás, ami darált juhmájból, tüdőből és szívből készül, hagymával, zsírral és zabpehellyel kombinálva. A hurkafélét bélben – hagyományosan báránygyomorban – főzik. 

Jell-O saláta

Az 1920-as és 1930-as években az Egyesült Államokban rendkívül népszerűvé váltak az úgynevezett zselatinból készült saláták, amelyekbe gyümölcs- és zöldségdarabkák vannak beledermesztve. Az 1970-es évekig töretlen volt a népszerűségük az amerikai asztalokon, míg mára az egyik legvállalhatatlanabb fogássá váltak. Túl jól éppen nem hangzik, de a mi kocsonyához szokott gyomrunknak ez nem lehet kihívás.

Ez azért annyira nem tűnik borzalmasnak
Ez azért annyira nem tűnik borzalmasnakJasmin Merdan / Getty Images Hungary

Kale pache

A kale pache vagy bárányfejleves Iránban hagyományosan lassan főtt étel, amelyet birkapatákból és birkafejből készítenek.

Kiviak

A grönlandi hagyományos étel, a kiviak elkészítéséhez legfeljebb 500 helyi kismadarat varrnak egy fókabőrbe, és három hónapig egy szikla alatt tárolják. Miután a madarak kissé megerjedtek, különleges alkalmakkor megeszik őket. Ezt vajon ki találta ki, és hogy vette rá a többieket, hogy kóstolják meg?

Alkohol bébiegérágyon

Képzeld el kedvenc alkoholos italod, de ezúttal nem gyümölcságyon, hanem úgy, hogy az üvegben aznap született egerek úszkálnak. Dél-Kínában és Koreában létezik ez az alkoholos főzet, mellyel a még szőrtelen egerek testét öntik fel. Vajon mennyivel lesz finomabb így?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek