A LiveScience oldalán jelent meg egy szubjektív online tárlat arról, vajon melyek a világ legundorítóbb ételei. Némelyiket csak nagy levegővel, más tételeket még azzal sem kóstolnánk meg, de olyan is akad a listán, amelyhez hasonlót jó eséllyel te is ettél idén télen. Már mutatjuk is a világ legundorítóbb fogásait!
A bikák férfiassága
Kínában a bika pénisze nemcsak szerepel az étlapokon, hanem állítólag afrodiziákumként is működik. Ez és más furcsa ételek – amelyek egyesek számára finomságok – a svédországi Malmőben található Undorító Élelmiszerek Múzeumában is megnézhetők. Nyami.
Casu marzu
Hogyan lehet finomabb juhtejes pecorinót készíteni? Szardínián először felvágják a sajtot, és hagyják, hogy egy csomó légy beköpje, és a kis peték megtelepedjenek. Állítólag minél kukacosabb ez a sajtféle, annál finomabb lesz. Mi inkább elhisszük, minthogy ki kelljen próbálni.
Száznapos tojás
A Kínában több száz éve élvezettel fogyasztott száznapos tojás egy kacsa-, csirke- vagy fürjtojás, amelyet legfeljebb öt hónapig pihentetnek egy fekete teát, sót, meszet és fahamut tartalmazó speciális lében. A korábban is említett Undorító Élelmiszerek Múzeumában az „illatos üvegek” segítségével a látogatók megtapasztalhatják a kiállításokon szereplő szokatlan ételek egyedi illatát.
És a cuyról hallottál már?
Peruban az emberek körülbelül 5000 éve nevelnek és esznek tengerimalacokat – úgynevezett cuyt. Általában egészben sütve vagy pirítva tálalják. A tengerimalac fogyasztásának egyébként praktikus okai is vannak: sokkal kevesebb hellyel is beéri, mint a hagyományos nagyobb haszonállatok, és meglehetősen szapora is.
Denevérleves
A denevérekből készült leves annyira népszerű volt Guamban, hogy a denevérek majdnem kipusztultak miatta. Az Undorító Élelmiszerek Múzeuma szerint a denevérek főzéskor erős, vizeletszerű szagot bocsátanak ki, de a húsuk állítólag édes, és a csirkehúshoz hasonlatos.
Haggis – a skótok hurkája
A haggis egy Skóciában nagyon kedvelt, ott pudingnak hívott fogás, ami darált juhmájból, tüdőből és szívből készül, hagymával, zsírral és zabpehellyel kombinálva. A hurkafélét bélben – hagyományosan báránygyomorban – főzik.
Jell-O saláta
Az 1920-as és 1930-as években az Egyesült Államokban rendkívül népszerűvé váltak az úgynevezett zselatinból készült saláták, amelyekbe gyümölcs- és zöldségdarabkák vannak beledermesztve. Az 1970-es évekig töretlen volt a népszerűségük az amerikai asztalokon, míg mára az egyik legvállalhatatlanabb fogássá váltak. Túl jól éppen nem hangzik, de a mi kocsonyához szokott gyomrunknak ez nem lehet kihívás.
Kale pache
A kale pache vagy bárányfejleves Iránban hagyományosan lassan főtt étel, amelyet birkapatákból és birkafejből készítenek.
Kiviak
A grönlandi hagyományos étel, a kiviak elkészítéséhez legfeljebb 500 helyi kismadarat varrnak egy fókabőrbe, és három hónapig egy szikla alatt tárolják. Miután a madarak kissé megerjedtek, különleges alkalmakkor megeszik őket. Ezt vajon ki találta ki, és hogy vette rá a többieket, hogy kóstolják meg?
Alkohol bébiegérágyon
Képzeld el kedvenc alkoholos italod, de ezúttal nem gyümölcságyon, hanem úgy, hogy az üvegben aznap született egerek úszkálnak. Dél-Kínában és Koreában létezik ez az alkoholos főzet, mellyel a még szőrtelen egerek testét öntik fel. Vajon mennyivel lesz finomabb így?