Hoppá! Kártérítésért perli Jean Paul Gaultier-t a firenzei Uffizi Képtár

GettyImages-1037212508 (1)

A tervezők és a nagy divatmárkák általában tisztában vannak a szabályozással, de ha a divatház nem is tudott a törvényekről, a többszöri felszólításból érthettek volna...

Az érvényben lévő olasz törvények szerint ugyanis a köztulajdonban lévő művészeti alkotások értékesítésre történő felhasználása nem csupán engedélyköteles, hanem ráadásul csak díjfizetés ellenében lehetséges. Az Uffizi Képtár, mely maga is árusít múzeumi butikjában műalkotásokkal dekorált tárgyakat, szemfüles követői mellett speciális szoftvereket is alkalmaz, amelyek letapogatják a világhálón a Képtár gyűjteményébe tartozó eredeti alkotások különböző kereskedelmi célú felhasználásait.

Így vették észre az év elején a Gaultier divatház által a neten 590 euroért hirdetett Botticelli Vénuszát ábrázoló ruhát, a 150 euroért kínált Vénusz sálat és egyéb igényes portékákat.

Eike Schmidt, az Uffizi Galéria igazgatója áprilisban levélben figyelmeztette a márkát, hogy ilyen esetekben vagy a termékek azonnali visszavonása szerepel a helyzetkezelési protokollban, vagy egy közösen megállapodott díj megfizetése. A direktor arról biztosítja a közvéleményt, hogy 

nem euro milliókról lett volna eredetileg sem szó,

egy olyan kaliberű kollekció esetében, mint a szóban forgó, Botticelli Vénuszát felhasználó Gaultier ruhák, néhány tízezer euro lehet a reális összeg.

A kép látványa előttünk van, de ilyen-olyan ruhadarabon viselése már nem olyan egyszerű
A kép látványa előttünk van, de ilyen-olyan ruhadarabon viselése már nem olyan egyszerűUniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

Mivel azonban a levelet a divatház teljesen figyelmen kívül hagyta, ártárgyalásokba nem bocsátkoztak, a kollekció további értékesítése pedig zavartalanul folytatódott, most bírósági útra terelődik az ügy.

A világhírű firenzei képtár 100 000 euro feletti kártérítést követel a világhírű tervezőtől.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra