Így lett U2 a híres zenekar neve: hat ötlet közül ez volt a legkevésbé rossz

Mindig azon töprengtél, honnét kaphatta a nevét kedvenc zenekarod? Vajon tényleg a legfurcsább névválasztással lehet befutni? Milyen titokzatos sztorik bújnak meg egy-egy bandanév mögött? Sorozatunkban megtalálod a választ.

A világ egyik legsikeresebb rockzenekara az ír U2, mely világszerte több mint 173 millió eladott albummal és 22 Grammy-díjjal büszkélkedhet. Bono és zenekara a posztpunktól indult, játszottak letisztult rock- és effektekkel dúsított popzenét, mindvégig megőrizve a közönség szeretetét és a kritika elismerését. De honnét ered a U2 elnevezés, és pontosan mit jelent?

A banda története 1976-ban Dublinban indult, amikor a 14 éves Larry Mullen Jr. dobos zenésztársakat kereső hirdetést ragasztott fel az iskolai faliújságra. A toborzás sikeres volt, Mullenhez hamarosan Paul Hewson (becenevén Bono) énekes, David Evans (alias The Edge) és testvére, Dik Evans gitárosok, illetve Adam Clayton basszusgitáros csatlakozott. A formáció kezdetben Larry Mullen Band néven futott, a többiek unszolására viszont hamar felvették a Feedback (Visszacsatolás) elnevezést, később The Hype (A felhajtás) lettek. Miután megnyertek egy tehetségkutatót, a CBS Records egyik munkatársa felajánlotta számukra, hogy készítsenek demófelvételt a kiadó égisze alatt.

A U2 japán turnéja közben, 1983-ban Tokióban.
A U2 japán turnéja közben, 1983-ban Tokióban.Koh Hasebe/Shinko Music / Getty Images Hungary

Ekkor kapta a zenekar végső, máig használt nevét, mely Steve Averilltől, az ír punk szcéna meghatározó alakjától származik, aki Clayton családján keresztül ismerte a tagokat. Averill úgy gondolta, a Hype nem hangzik túlságosan meggyőzőnek, ezért segítségképpen 6, szerinte frappánsabb nevet is ajánlott a fiúknak. Bonóék végül azért a U2-t választották,mert szerintük ez volt a legkevésbé rossz a hat lehetőség közül. A név eredetét illetően több magyarázat is létezik, a legelterjedtebb, hogy a hírhedt U2-es kémrepülőre utal, melyet a CIA használt a hidegháborús időkben, hogy titokban fényképeket készítsen a Szovjetunió felett. Egy másik változat szerint a név a közönséggel való kapcsolatra utal: a „you too” (te/ti is) kifejezésből származik, és azt fejezi ki, hogy a közönség és a zenekar egyenrangú, együtt hozzák létre a zenét.

Egy kevésbé valószínű teória úgy gondolja, a név az USA-ból Írországba bevándorlók által kitöltött, U2-es iktatószámú iratra utal, megint mások egy anekdotával magyarázzák az eredetét: egy korai koncerten a másik fellépő zenekar dobosa viccből azt mondta Bonónak: „Elég szarok vagytok”, mire az énekes így felelt: „Ti is” („You too”).

Hewson művészneve egyébként egy gyerekkori becenévből ered: egyik cimborája kezdte őt Bono Voxnak szólítani, mely a latin Bonavox, vagyis „Jó hang” kicsit módosított változata, egyben egy ír hallókészülékeket gyártó cég elnevezése. Evans egyes források szerint fejformája miatt kapta a The Edge (Él vagy „Szél” (valaminek a széle)) becenevet, mások úgy vélik, arra utal, hogy a gyerekkori haveri társaságban mindig kicsit kívülálló volt, a társaság szélén tartózkodott.

Dik Evans hamar, már 1977-ben kiszállt a bandából, a többiek viszont máig együtt maradtak. A U2 a ’80-as, ’90-es évek meghatározó zenekarává nőtte ki magát, nevükhöz olyan korszakalkotó lemezek köthetők, mint a War, a The Joshua Tree és az Achtung Baby, emellett Bono és Edge többek között Roy Orbison és Tina Turner számára is írtak dalt. A frontember és zenésztársai karitatív tevékenységükről is ismertek, a pozitív kritikák és bőséges eladási mutatók mellett azonban bírálat is gyakran éri a formációt, mind zenéjüket, mind jótékony tevékenységüket illetően, amit egyesek inkább magamutogatásnak, mintsem valódi emberbaráti szolgálatnak gondolnak. Többen megkérdőjelezték a Bono által szervezett Afrikának nyújtott segélyakciókat, mondván azok inkább csak a helyi politikusokat teszik gazdaggá, ahelyett hogy tényleg segítenének az éhezőknek.

2014-ben az Apple egy nagyszabású reklámmegállapodás keretein belül – a felhasználók megkérdezése nélkül – ingyenesen feltöltötte minden iPhone 6 telefonra a U2 friss albumát, amit nem is lehetett letörölni. Sokan elítélték a rájuk erőszakolt zenét, pláne hogy hiába kerestek rá a „how to remove U2 from my iphone” („hogyan szedjem le a U2-t az iphone-omról”) mondatra, megoldás nem kínálkozott. Magyarországon mindössze egyszer, 1993-ban, a Népstadionban koncertezett a U2. Bár 2010-ben is lett volna egy budapesti fellépés, a zenekar végül lemondta, ugyanis a Puskás Ferenc Stadion szerintük alkalmatlan lett volna a turnéra tervezett, a tér közepén lévő, 360 fokos színpad felépítésére.

És azt tudod, hogy Sting zenekarának miért Police, azaz Rendőrség lett a neve?

Oszd meg másokkal is!
Mustra