Trokán Nóra kileste és meg is osztotta velünk a színészek titkait

mielott bemutato 03
Reiber Gabriella

Van a színészeknek egy olyan énje, amelyet mi, egyszerű halandók szinte sose látunk. Amikor nem szerepben vannak, nem is közszereplőként a nyilvánosság előtt, és még csak nem is civilként egy négyszemközti beszélgetésben.

Ez az én csak akkor jelenik meg, abban a körülbelül egy órában minden este, amikor éppen átváltoznak. Átváltoznak anyából apácává, friss férjből transzvesztita előadóvá, vagy akár szingliből hősszerelmessé. Hogy aztán teljes átszellemültséggel, mindennap egy kicsit meghalva, mégis újratöltődve szórakoztassanak vagy elgondolkodtassanak, de mindenképpen elkápráztassanak bennünket, nézőket.

Ezt a metamorfózist látja és örökíti meg rendkívüli érzékenységgel Trokán Nóra. A fekete-fehér művészi felvételek a budapesti és vidéki színházi szakma legintimebb pillanatait villantják fel, amelynek során a színészből az aznap este alakított karakter lesz.

Nóra, aki maga is színész, nem véletlenül közelít mérhetetlen empátiával a színészek pillanatai felé, és nem véletlenül engedik be az előadások előtt az öltözőkbe és a kulisszák mögé őt a fényképezőgépével együtt. 

Ő pedig élve a megelőlegezett bizalommal, olyan momentumokat örökít meg évek óta, amelyek kívülről nézve talán még a fotók főszereplőinek is tudnak újat mondani.

Ezek a bepillantások kerültek most egy csoda szépen szerkesztett albumba, amelynek a címe Mielőtt – Színészek színpadra lépés előtt lett.

Önarcképe a Mielőtt albumban
Önarcképe a Mielőtt albumbanTrokán Nóra

„Minden színész titokkereső. Valamit lát, érez és átél, amit mi tőle, általa kapunk meg a világból” – mondja Juhász Anna irodalmár, aki a Mielőtt könyvbemutatójának háziasszonya is volt.

És ahogyan a színészek titkokat közvetítenek felénk, úgy láttuk meg most mi az ő titkaikat is, az albumon és a kiállításon keresztül. Merthogy a fotók egy részéből kiállítás is várja az érdeklődőket a Godot Kortárs Művészeti Intézetben december 5-ig.

Trokán Nóra-kiállításmegnyitó és -könyvbemutató a Godot Kortárs Művészeti Intézetben
Trokán Nóra-kiállításmegnyitó és -könyvbemutató a Godot Kortárs Művészeti IntézetbenAradi Nóra / KMH Group

Trokán Nóra 2009-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és azóta számos budapesti és vidéki előadásban látható. A Junior Príma-díjas színésznő szerepelt emellett a Kút, a Lajkó – cigány az űrben, és az Így vagy tökéletes című filmekben, valamint az Egynyári kaland és A tanár című sikersorozatokban is. Színészi munkái mellett gyerekkora óta érdeklődik a fotóművészet iránt. A Mielőtt album megjelenése előtt is készített például társulati képeket a budapesti Katona József Színház művészeiről, valamint láthatók voltak címlapfotói pályatársairól a Nők Lapjában is.

És, hogy miért is fontos mindez? Nóra ezzel kapcsolatban ifj. Vidnyánszky Attila gondolatait osztotta meg a könyvbemutatón, miszerint itt volt az idő, hogy végre újra a színészekre figyeljünk a színházi világban. Az utóbbi években ugyanis olyan sok minden mással került reflektorfénybe a színház élet: botrányokkal, politikával, változásokkal és váltásokkal. És mindeközben a plakátokról is szinte eltűntek a színészek. Azok, akik a bőrüket, sőt, a lelküket viszik vásárra egy-egy alakítás során.

A Mielőtt tehát nemcsak titokfeltárás, de tisztelgés is a szakma, a színésztársak előtt. Trokán Nórának pedig egy megérkezés.

Nóra és Borbély Alexandra a színésznőről készült fotó előtt
Nóra és Borbély Alexandra a színésznőről készült fotó előttAradi Nóra / KMH Group

Saját bevallása szerint a fotózás nála sokáig csak egy imádott hobbi volt, aztán tudatosan is keresni kezdte magát a fotográfiában. „Rengeteg portréfotózás, állat-, természet- és épületfotó után megláttam egy albumot a londoni Nemzeti Színházban. Színészeket ábrázolt az előadás előtti egy órában. Akkor ott azt éreztem: ha valamihez, akkor nekem ehhez nagyon közöm van” – mondja Nóra. „Mindig is érdekelt, mi történik a színészben, amíg eljut a portától a színpadig. Nem sok idő, de van, hogy egy világnyi a különbség. Milyen a legtragikusabb napodon a legfelhőtlenebb vígjátékban játszani, vagy épp életed legboldogabb napján a legsötétebb tragédiában?”

Mészáros Blanka és Rujder Vivien öltözői pillanata
Mészáros Blanka és Rujder Vivien öltözői pillanataTrokán Nóra

Mi, kívülállók, ha válaszokat nem is kaphatunk igazán ezekre a kérdésekre, erős és megindító impulzusokat bizony kapunk.

És bár Nóra a fotózásban mondhatni klasszikus és időtálló vonalat képvisel (a képeket akár egy 20 vagy 40 évvel ezelőtti albumban is el tudnánk képzelni), fény-árnyék játékai és a pillanat iránti rendkívüli érzékenysége megadja egyéni stílusát.

ifj. Vidnyánszky Attila A diktátor című előadás kulisszái mögött
ifj. Vidnyánszky Attila A diktátor című előadás kulisszái mögöttTrokán Nóra
Oszd meg másokkal is!
Mustra