18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tragikus életet élt az egyik legnagyobb magyar riporternő

BBF 29

Korosztálya egyik legjobb riporterének tartották, de mégsem menekülhetett önmagától és a sorsától. Szép volt, sugárzóan intelligens, de gyógyíthatatlanul depressziós, később alkoholbeteg is. Botrányt botrányra halmozott könyveivel és médiaszerepléseivel. Albert Györgyi neve mégis fogalom lett.

Idén lenne 59 éves Albert Györgyi,  aki már életében legendás újságíró volt. Hiába a rendkívüli tehetség és szorgalom, magánélete maga volt a pokol. Gyógyíthatatlan betegsége és önsorsrontó élete miatt végül csupán 44 évesen egy taxi hátsó ülésén érte a halál.

Mindenről a szülők tehettek?

Minden megadatott neki ahhoz, hogy sztárrá váljon a ’90-es években. Magánéletében ugyanakkor szinte semmi se jött össze, amely miatt sanyarú gyermekkorát okolta. Györgyi sose tudott megbocsátani a szüleinek, akik szerinte elhanyagolták őt. Amikor ugyanis megszületett a húga, úgy érezte, mellőzték a szülei, és ez az érzés felnőttkorában is elkísérte. Könyveiben hangot adott annak, hogy depresszióját, anorexiáját és pánikbetegségét is az anyjának és az apjának „köszönheti”, akikkel felnőttként egyáltalán nem állt szóba.

A tragikus életű magyar újságíró, Albert Györgyi sírja
A tragikus életű magyar újságíró, Albert Györgyi sírjaDr. Varga József / Wikimedia Commons

Amikor még rendben volt az élete

Tősgyökeres budapesti családban diplomata szülők gyerekeként látta meg a napvilágot 1964. május 9-én. Már kislány korában is imádta Budapestet, ugyanakkor szüleivel együtt sokat költöztek, és miután édesapja Nigériában kapott megbízást, 1981-ben az afrikai ország Lagosi Egyetemén járt egy évet. Itt tanult meg tökéletesen angolul, ami később nagyban befolyásolta újságírói karrierjét, ám azt nem lehet eldönteni, hogy jó vagy rossz irányba. Sokan emlékezhetnek még arra, amikor ízekre szedték amiatt, mert az általa vezetett Oscar-díj-átadón túlzott tökéletes angolsággal ejtette ki Arnold Schwarzenegger és Madonna nevét.

Korszakot alkotott

Végül angol–történelem szakos diplomát szerzett, de azonnal beiratkozott egy újságíróképzőbe, és már ezzel párhuzamosan angol nyelvű riporterként dolgozott a Magyar Rádióban. Sőt, feltűnt a Szomszédok epizódszereplőjeként is: egy angol turistát alakított. Üstökösként robbant be az újságírószakmába, és egymást érték a felkérések. A ’90-es években még a csapból is Albert Györgyi folyt, dolgozott a Calypso Rádióban, ő vezette a Magyar Televízió Reggel című műsorát, később átnyergelt a hírhedt Nap-kelte műsorvezetői székébe. Sőt, ő köszöntette a kedves nézőket a TV2 legelső adásnapján, 1997. október 4-én.

Az anorexia fogságában

A riporter ekkoriban sugárzóan szép volt, aki kínosan ügyelt a megjelenésére. Feltűnt a nézők számára a műsorvezető légies karcsúsága is, ám csak később, az egyik könyvében írta meg a valóságot: súlyos anorexiában és bulimiában szenvedett, mindennap kínozta és meghánytatta magát.

„Szenvedélyem a klasszikus újságírás. Örömmel tölt el, ha sok-sok sztár után egy-egy fiatal, pályakezdő színészt-színésznőt én fedezek fel, és az én szememen keresztül ismertethetem meg őket a színházba járókkal, a magyar film szerelmeseivel. Hiszek abban, hogy a szuverén, autonóm ember jutalmánál, a szabadságnál nincs nagyobb jutalom.”

Megállíthatatlan volt a karrierje

Ekkor jött el a fénykora, hiszen kulturális riporterként olyan ajtók nyíltak meg előtte, mint korábban senki másnak. Interjút készíthetett olyan világhírű sztárokkal, mint például Joseph Heller, Paul Simon, Glenn Close és John Travolta. Az Evita című mozifilm magyarországi forgatásán, 1996-ban pedig sikerült Madonnával is beszélgetnie.

Tragikus magánélet

Bár ekkor még minden rendben volt a felszínen, magánélete tragédiák sorozata volt. Legelőször azért ment férjhez, hogy végleg megszabaduljon a szüleitől. Azonban első férje egy 20 évvel idősebb vállalkozó volt, aki rendszeresen bántalmazta a hiperérzékeny újságírónőt. Vad évek következtek, amit Györgyi saját maga írt meg a második, 2006-ban megjelent Miért pont ők? című könyvében. Visszaemlékezésében az újságírónő zavarba ejtő részletességgel számolt be rengeteg flörtjéről, egyéjszakás kalandjairól színészekkel, sportolókkal, politikusokkal, ismert és ismeretlen férfiakkal egyaránt.

„Amikor először ütött meg, égre-földre esküdött, hogy soha többé. Másodszor, abban a bizonyos hajókabinban, olyan erővel kevert le egy pofont, hogy amikor nekivágódtam a márványasztalnak, a bal kezem ujjain az összes köröm felszakadt. – Rohadt kurva! – fröcsögte az arcomba. Amikor nyöszörögve kértem, hogy segítsen feltápászkodni, röhögve lehuppant az ülőgarnitúrára. – Médiasztárkám! Mindenki ismer! Könnyen találsz majd valakit, aki összekapar! – húzta el a száját, üveges tekintettel meredt rám. Az ajkamhoz nyúltam, éreztem a vér meleg, sós ízét.”

Mindent elsöprő szerelem

A legnagyobb, végzetes szerelme Máté Gábor színész-rendező volt, akivel az egyik interjúja során ismerkedett meg, és aki akkoriban Jakupcsek Gabriella férje volt. Nem sokáig játszották a bújócskát, Máté Gábor elvált Györgyi legnagyobb konkurensétől. Hogy mi minden történt viharos házasságuk során, arról is részletesen beszámolt a könyveiben. Minden probléma forrása volt, hogy Györgyi világéletében anya akart lenni, ám férje – állítása szerint – folyamatosan abortuszra kényszerítette, mondván, neki már van gyereke Jakupcsektől.

„Az első együttlétünkkor megfogantam. Életemben először. Az abortuszomat gyilkosságnak fogtam fel. Potyogtak a könnyeim, mert éreztem, hogy kétszeresen öltem. A kisbabánk mellett a szerelmünket is meggyilkoltam.”

Regényíróként is sikeres lett

Szenvedélyes házasságuk során végleg úrrá lett rajta a depresszió. Egyre többször nyúlt pohár után is, ami a karrierjén is meglátszódott, hiszen egyre kevesebb megbízást kapott. Mindezt ellensúlyozandó terápiás céllal könyveket kezdett írni, amikben részletesen beszámolt mentális betegségeiről, kórházi kezeléseiről és emberi kudarcairól.

„Azért iszom, mert túl gyáva vagyok, hogy felvágjam az ereimet. Az alkoholizmus lassított öngyilkosság, ami pedig a leleteimet illeti, ügyesen és biztosan haladok a célom felé.”

Rövid időre úgy tűnt, mégis helyrejön szakmailag és emberileg egyaránt, hiszen ismét férjhez ment, harmadik férje a nála 20 évvel fiatalabb Győrffy András borkereskedő lett, akivel több lombikprogramon is részt vettek. Könyvei, a Miért pont én, és a Miért pont ők is szépen fogytak, a sztárriportert mégsem lehetett megmenteni önmaga elől. 2009-ben, két nappal a könyvbemutató előtt jelentették be, hogy elválnak: házasságuk nem bírta ki a távolságot, Györgyi folyamatos hangulatváltozásait, és András azt se tudta elfogadni, hogy felesége immár gyógyszerre iszik mellette.

Sorozatos mélypontok

Akkor húzott bele az ivásba, amikor a legutolsó férje mégis apa lett a következő kapcsolatából, ő viszont végleg letehetett arról, hogy valaha is anya lesz. Egyre megbízhatatlanabb és kicsapongóbb lett, munkát már alig kapott, és egyre többet szerepelt a bulvármédiában. Utolsó éveiben már nem is kezeltette betegségeit, és öngyilkosságot is megkísérelt. A legutolsó férfi egy újságíró, Galsai Dániel lett az életében, akivel több volt a balhé, mint a meghitt pillanat. Sokan még emlékszünk arra, amikor kínos helyzetbe hozta magát, amikor nyilvánosan szapulta párját Joshi Bharat műsorában. Az is méltatlan volt hozzá, amikor részt vett a Hal a tortában forgatásán, és az egyik részben illuminált állapotban mutatkozott. Ebben az időszakban már mindennap a bulvárlapok címlapjára került, ezt a műfajt egyáltalán nem érdekelte, hogy mennyire rossz állapotban van a sztárriporter. Legutolsó mentsvára az egyik kereskedelmi tévén futó A nő helye című műsor volt, amelyben – fénykorát idézve – mindig felkészülten és összeszedetten kérdezte a híres vendégeit.

Tragédia a taxiban

Bár mindenki tudta, hogy Albert Györgyi nagyon beteg, a halála mindenkit váratlanul ért. 2008. október 3-án kedvenc kávézójából, a Frankel Leó utcai Gustóból éppen egy taxiba szállt, hogy interjúra siessen a TV2-be. Miután beült az autóba, a sofőr arra lett figyelmes, hogy a hátsó ülésen elaludt. Hiába próbálták felébreszteni, majd amikor rájöttek, hogy nagy a baj, a mentősök 45 percen át küzdöttek az életéért, de Albert Györgyit már nem lehetett megmenteni. 44 éves volt, tele tervekkel, és legfőképp józanon, hiszen néhány nappal halála előtt döntötte el, hogy felhagy az önpusztítással. Az egyik legnagyobb riportert a Csepeli temetőben helyezték végső nyugalomra, 15 évvel ezelőtt. (Címlapkép: RTL Klub)

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy a 06 80 820 111-es telefonszámot! Kérjük, olvassa el a https://ongyilkossagmegelozes.hu/ oldalt! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra