Ennyit spórolhatsz a villanyszámlán, ha kihúzod a töltőt a konnektorból

GettyImages-1183376770
Olvasási idő kb. 4 perc

Meg fog látszani a villanyszámlán, ha nem kényelmesen állsz hozzá a témához: a spórolás könnyebb, mint hitted volna, csak bele kell fogni!

Ma van az energiatakarékossági világnap: valószínűleg sokunkra igaz, hogy bár azt hisszük, minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy háztartásunk a lehető legenergiatakarékosabb módon működjön, olyan dolgok fölött siklunk el, amelyek segítségével játszi könnyedséggel takaríthatnánk meg komoly összegeket. Nagyszerű, ha energiatakarékos háztartási gépeket vásároltál és LED-izzóra váltottál, de hidd el, akad még mit tenni!

zd ki a töltőket!

Olyan kényelmes megoldás töltés után a konnektorban hagyni mobiltelefonod töltőjét – így nem kell majd keresgélned, amikor legközelebb szükséged van rá. Ez pozitívum, az viszont nem, hogy évi több ezer forintnak megfelelő áramot pazarolsz el azzal, hogy kihagyod ezt az egyszerű mozdulatot! Minden töltő és adapter használ ugyanis valamennyi áramot akkor is, amikor nincs hozzá csatlakoztatva készülék.

Egyszerű mozdulat, de komoly spórolás az áramszámlán
Egyszerű mozdulat, de komoly spórolás az áramszámlánIvan-balvan / Getty Images Hungary

Gondolj csak bele, hány különböző töltő van otthonodban most is a hálózatra csatlakoztatva anélkül, hogy bármit is töltene? A laptopok, okosórák, tabletek és telefonok töltői csendben emelik számládat. A készenléti üzemmódban hagyott készülékek ugyanígy fogyasztják az áramot, és ezekből is több található minden egyes háztartásban. A megoldás: a töltőket kihúzni vagy lekapcsolható elosztóba dugni, a készenléti üzemmód használatát pedig elfelejteni.

Mosással, szárítással is spórolhatsz

A ruhákat, főként, ha nem erősen szennyezett darabokról van szó, nyugodtan mosd alacsonyabb hőfokon. A víz felmelegítése tetemes részét képezi energiaszámlánknak, így ha a mosógépet nem dolgoztatod annyit, máris sokat tettél azért, hogy takarékosabban moss. A szárítógép nagyon praktikus megoldás, de nagyon sok energiát fogyaszt. Ha van rá lehetőséged, a legjobb a szabadban szárítani a ruhákat, főleg a meleg évszakokban. Ha ez nem megoldható, akkor is bízd inkább a munkát egy ruhaszárító állványra, ne pedig egy gépre! A fél adag mosását is felejtsd el: lehetőség szerint várd be, amíg elegendő szennyes gyűlik össze egy mosáshoz.

A villanyszámla nagysága a világításon is múlik

Minden családban más szerepei vannak az egyes családtagoknak: én azt szoktam mondani, nálunk én az vagyok, aki lekapcsolja a villanyt mindenki más után. Ez nagyon fontos feladat, bár még jobb lenne, ha a dolgot mindenki maga intézné, ugyanis rengeteg áramot pazarol az is, ha itt-ott-amott égve feledünk egy-egy lámpát, akár egy egész munkanapra vagy éjszakára.

Nappal érdemes minél nagyobb mértékben a természetes megvilágításra hagyatkozni,

amikor pedig sötétebb van a lakásban, ne a mennyezeti villanyt kapcsoljuk fel, hanem íróasztali vagy olvasólámpával, konyhai világítással oldjuk meg munkaterületünk fényessé tételét.

A konyhában is gondolj az áramfogyasztásra

Ha főtt ételt szeretnél megmelegíteni, használd a mikrohullámú sütőt ahelyett, hogy a tűzhelyre vagy a sütőre tennéd az ételt: gyorsabb és energiatakarékosabb is a mikró használata. Amikor vizet forralsz vagy levest főzöl, használj fedőt: sokkal gyorsabb lesz a folyamat, így kevesebb energiát használ fel. A kisebb lábasokat a főzőlap kisebb égőin használd, hogy ne szökjön el sok hő feleslegesen. Ha a hűtőd vagy főzőlapod, sütőd már régi, valószínűleg a működése sem energiatakarékos – ilyenkor érdemes egy modernebb berendezésre váltani.

A termosztát is kerülhet alacsonyabb fokozatra
A termosztát is kerülhet alacsonyabb fokozatraManu Vega / Getty Images Hungary

Otthonod hőmérséklete is számít

Bármivel is fűtesz, érdemes kipróbálni, milyen érzés, ha egy fél fokkal, vagy akár egy teljes fokkal alacsonyabbra állítod a termosztátot. Rengeteget spórolhatsz, és könnyen lehet, hogy ez nem okoz komoly komfortcsökkenést sem. Érdemes az ablakokat dupla üvegűre cserélni, és a falakat is szigetelni, hogy ne szökjön el a hő – a fűtés hatékonysága nagyon fontos kérdés.

És ne folyasd a vizet

A takarékosság része az is, hogy a vízcsapot elzárjuk, míg mossuk a fogunkat vagy szappanozzuk magunkat a zuhany alatt: kádfürdő helyett is érdemes inkább a zuhanyzást választani, annak időtartamát esetleg csökkenteni is. Tíz perc alatt sem leszek tisztább, mint öt perc alatt, viszont takarékosabb, ha nem engeded annyit a vizet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek