Árvák voltak, mindent elsöprő szerelemmel lettek egymáséi: Tolkien és felesége

GettyImages-2174875

Boncza Berta, azaz Csinszka, Tanner Ilona, vagyis a későbbi Török Sophie, valamint Kozmutza Flóra a magyar irodalom legnagyobbjainak múzsái voltak, mégpedig elég mozgalmas életekkel megáldva. Fordulatokban a Lúthient ihlető hölgynek, J. R. R. Tolkien „múzsájának” élete sem szűkölködött.

Már sok esetben igazolódott a tézis, hogy sanyarú gyerekkorból, szegénységből vagy árvaházból gyakran kerülnek ki később egy-egy terület legelismertebb, legjelesebb képviselői. Marilyn Monroe, Tony Curtis, a nagyszerű fodrász mágus Vidal Sasson, vagy akár Coco Chanel éveken át árvaházban nevelkedtek. 

Már kisgyermekként árva lett Tolkien

John Lennon, Ingrid Bergman, Steve Jobs, Edgar Allan Poe, Nelson Mandela, Eric Clapton, Jack Nicholson és Lev Tolsztoj is örökbe fogadott gyermekként nőttek fel, nem saját szüleik oltalmazó védelmének idilli gyermekkorát élték. Így volt ez John Ronald Reuel Tolkiennel is, akinek családja még Dél-Afrikában élt, amikor 3 éves korában elhunyt az édesapja. Ezután édesanyjuk egyedül nevelte a későbbi írót és testvérét Birminghamben, de sajnálatos módon csak néhány éven át, hamarosan bekövetkező korai haláláig. Akkor az árvák Francis Xavier Morgan atya gyámsága alá kerültek.

A Beren és Lúthien is Tolkien egyik ismert műve
A Beren és Lúthien is Tolkien egyik ismert műveHaywood Magee / Getty Images Hungary

A meghatározó találkozás

Itt, Birminghamben ismerkedett meg kevéssel ezután a 16 éves Tolkien a szintén korán édesanya nélkül maradt, akkor 19 éves Edith Bratt-tel, aki egy nevelőnő törvénytelen gyermekeként 14 évesen lett árva, s utána egy bentlakásos iskolában tanult zenét.

Miután a sors úgy hozta, hogy a Tolkien testvérek és Edith egy házba költöztek, Ronald és Edith egyre több időt töltött együtt, és hamarosan egymásba is szerettek.

Tolkien akkoriban szorgalmasan készült a felvételijére Oxfordba (ahol később 1925 és 1959 között az egyetem professzora is volt). Gyámja, Francis atya nem nézte túlságosan jó szemmel kapcsolatát Edithtel, attól tartva, hogy a szerelem túl sok idejét rabolja el neveltjének a tanulástól, és rontja felvételi esélyeit. Amikor Tolkien első próbálkozásra valóban kudarcot vallott a felvételin, az atya érvei a kapcsolat ellen igazolódni látszottak, így végül megtiltott minden további érintkezést a fiatalok között 21 éves korukig.

Ami késik, nem múlik…

A szerelmes ifjú alig győzte kivárni, s születésnapján levelet küldött az addigra egy iskolatárs bátyjával eljegyzett Edithnek. Néhány nappal a levél kézbesítése után közös sétára indultak, s egy egész napon át tartó bolyongás és beszélgetés után Edith arra az elhatározásra jutott, hogy visszaadja jegyesének a gyűrűt, és elfogadja gyermekkori szerelme ostromlását. A lány még a katolikus hitre is áttért Tolkien kedvéért, és három évvel később összeházasodtak.

A táncoló nő megigézte férjét
A táncoló nő megigézte férjétNew Line / Getty Images Hungary

Szerelem az életben és szerelem papírra vetve

A több mint egy tucat mesterséges nyelvet létrehozó író, költő, nyelvész, egyetemi professzor filológus és festő Beren és Lúthien címmel írt romantikus művének cselekménye nem is olyan bonyolult: a gonosz szellem, Morgoth vaskoronájából kell a kihívás szerint a férfiember Berennek egy szilmarilt megszereznie Thingol, az elf király számára, ha azt akarja, hogy az hozzáadja tünde leányát, Lúthient, Beren szíve választottját.

Ahogy Vörösmarty Tündéje sem akarta életét Csongor nélkül élni, úgy kell Tolkien művében is az emberbe szerelmes tündének döntést hoznia: feladja-e halhatatlanságát, hogy szíve választottjával együtt halhasson, vagy őnélküle éli tovább a végtelen messziséggel fenyegető életét.

Tolkien saját életéből merített ihletet e romantikus történet megírásához, s azon belül is egy konkrét élmény inspirálta a polihisztor szerzőt.

Az I. világháborúban Franciaországban a lövészárokláztól szenvedő Tolkient hazaküldték, így állomásozásának színhelyén, a yorkshire-i erdőben gyakran láthatta feleségét, aki állítólag egy alkalommal az erdő homályában még táncra is perdült.

Ez a tüneményes jelenség, mintha csak egy tünde járt volna földöntúli táncot, ihlette meg az Európa őstörténetét behatóan ismerő, a modern fantasy megteremtőjének is titulált Tolkient. Az elf király lánya, Lúthien éppen úgy kényszerül feladni tünde voltát, ahogy Edith hagyott fel a katolicizmussal Tolkien miatt.

Lúthien és Beren
Lúthien és BerenJim Dyson / Getty Images Hungary

Ha az egyértelmű párhuzamok nem szolgálnának elég bizonyítékul arra, hogy Tolkient Beren és Lúthien szerelmi történetének megírásakor feleségéhez fűződő érzelmei inspirálták, az író és neje sírköve akkor is minden kétséget eloszlat, melyen Edith neve alatt ez áll: Lúthien, míg Tolkiené alatt mi más is állhatna, mint az, hogy Beren.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra