Még mindig nem találják a tengeralattjárót – van esély a túlélésre?

GettyImages-948031856

Öt ember, köztük egy Titanic-szakértő ereszkedett le a legendás roncsokhoz a hétvégén. A merülőhajó vasárnap vesztette el a kapcsolatot a külvilággal, azóta sem találják. Az idő rohamosan fogy, a kis szerkezet korlátozott oxigénkapacitással bír.

Évek óta rendszeresen látogatják a több mint száz éve elsüllyedt hajóóriás, a Titanic roncsait a kutatók, kincsvadászok és a turisták is. Néhány erre szakosodott turistairodánál bárki csatlakozhat a merülőhajók legénységéhez, ha van elegendő pénze a luxusvállalkozásra. A legutóbbi expedíció tengeralattjárójának azonban két napja nyoma veszett, az amerikai parti őrség nagy erőkkel keresi azóta is. Egyelőre hiába. 

A Titanic már megépítésekor egyike volt a világ leghíresebb építményeinek, tragikus sorsa pedig csak fokozta az érdeklődést a hatalmas hajó és elsüllyedésének körülményei miatt. James Cameron legendás filmje óta soha nem látott mennyiségű turista volt kíváncsi arra, vajon mi igaz a filmbeli felvételekből, mi maradt a hatalmas utasszállítóból közel 4000 méterrel a tengerszint alatt. 

Az 1912-ben elsüllyedt Titanic felderítésére indult tengeralattjárót nagy erőkkel keresik. Az elveszett járművön utazik a hajó történetének szakértője is
Az 1912-ben elsüllyedt Titanic felderítésére indult tengeralattjárót nagy erőkkel keresik. Az elveszett járművön utazik a hajó történetének szakértője isBlank Archives / Getty Images Hungary

Balszerencsés a név?

Több utazási iroda kínált – többek között hazánkban is – izgalmas programot azoknak, akik szívesen részt vettek volna egy mélytengeri utazáson. A Titanic roncsaihoz szervezett túrákra borsos ára ellenére évről évre viszonylag magas volt a kereslet, több százan ereszkedtek alá az elmúlt években a roncshoz. Egy utazás mintegy 95 millió forintba kerül. Bár már 1996-ban is találtak egyéb roncsokat a hajótest mellett, és 2020-ban is karambolozott az egyik kis tengeralattjáró a hullámsírban nyugvó hatalmas hajóval, a balesetek nem szegte kedvét annak a csapatnak, akik vasárnap indultak útnak, hiszen köztük volt egy igazán tapasztalt kutató is. 

Esküvő és házibuli a Titanicon?

Igazi iparág alakult az elmúlt években a Titanic megtekintésére. A hajóronccsal foglalkozó szakemberek évek óra figyelmeztetnek arra, hogy a gyors erodálódást ezek a civil expedíciók mennyire felgyorsíthatják, mégis akad minden évben néhány lelkes rajongó, akinek nem nagy ez az ár sem, hogy saját szemével láthassa, mi maradt a legnagyobb óceánjáróból. A kapszulákban a személyzet mellett három ember fér el, ami éppen megfelelő volt ahhoz, hogy 2001-ben még egy esküvőt is tartsanak 3800 méter mélyen. A Titanicon található emlékeket a kincsvadászok is minél hamarabb össze akarják gyűjteni, rengeteg sérülést okozva ezzel a hajó borításán. Szétszórják a szemetet is. Elképesztő, de sörös- és üdítősüvegeket is találtak már odalenn. Az egykori luxusjárműnek alig ötven évet jósolnak, mielőtt végleg összeomlik.

A Titán nevű merülőhajón öt ember utazott, a személyzet mellett egy brit milliomos felfedező, egy francia veterán és egy tengeralattjáró-szakértő van az utasok között. A Daily Mail információi szerint a merülők egyike a francia haditengerészet egykori parancsnoka, Paul Henry Nargeolet, az RMS Titanic Inc. víz alatti kutatási igazgatója, aki az elmúlt évek során mintegy 5000 műtárgyat és a hajótest egy darabját is sikeresen hozta felszínre. Szinte biztosan a fedélzeten van Hamish Harding, az Action Aviation légitársaság elnöke is, aki az indulás előtt a közösségi oldalán posztolta lelkesen, hogy végre kinyílt a megfelelő időjárási ablak az expedícióhoz. 

Szorít az idő

Az új-fundlandi bázisról indult csapatnak 90 perc alatt kellett volna elérnie a hajó roncsait, ám a merüléstől számított 1 óra 45 perc után megszűnt a kapcsolat a merülőhajóval.

Az amerikai parti őrség ellentengernagya, John Mauger tájékoztatása szerint minden lehetséges eszközt bevetnek annak érdekében, hogy minél hamarabb megtalálják a járművet. Az Egyesült Államok és Kanada is repülőgépekkel pásztázza az Atlanti-óceánt, de részt vesznek a térségben mozgó kereskedelmi hajók is a mentésben. Egy másik tengeralattjáró is merül a bázisról, hogy a víz alatt kutasson. 

Az idő egyre jobban szorít, ugyanis a hajó kis mérete miatt maximum 96 órán keresztül képes megfelelő mennyiségű oxigénnel ellátni az utasait. Vasárnap óta ennek közel fele eltelt. A hajó ráadásul – amennyiben az elektronika hibája okozza a kapcsolat hiányát, egy idő után nem tudja melegen tartani a benne rekedt öt embert. Ha a Titán akkumulátorai lemerültek vagy lemerülnek, a hajó nem tudja azokat a fűtőberendezéseket sem működtetni, amik a fagyos tengerben melegen tartják az utasokat. Az oxigénhiány mellett a hipotermia veszélye is csökkentheti a túlélők esélyeit

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra