Enélkül ne ülj volánhoz! Így készítsd fel az autódat a télre

GettyImages-1340088719
Olvasási idő kb. 4 perc

Íme, 8 hasznos tipp, ami segíthet, hogy a téli autózás során is biztonságban legyél.

A télen tapasztalható extrém körülmények nemcsak téged vesznek igénybe, hanem az autódat is, ezért fontos, hogy mielőtt a volán mögé ülnél, megtedd a megfelelő lépéseket. Listánkból megtudhatod, hogy melyek azok a nélkülözhetetlen előkészületek, amiket ilyenkor erősen ajánlott elvégezni.

1. Válts téli gumira

A téli gumik nem keményednek meg a hidegben, így jobb tapadást biztosítanak a hóban, a latyakban és a jégen. Ha városban élsz, és nem tervezel nagyobb távokat megtenni, jó megoldás lehet a négy évszakos abroncs is.

A téli autózáshoz megfelelő abroncsok kellenek
A téli autózáshoz megfelelő abroncsok kelleneknaruecha jenthaisong / Getty Images Hungary

Amennyiben már megfelelő gumik vannak az autódon, akkor is járj utána, hogy milyen az állapotuk. Ha végighúzod a kezed az abroncson, és dudorokat vagy más deformációkat tapasztalsz, akkor feltétlenül mutasd meg egy szakembernek. Emellett nem szabad megfeledkezni a gumi kopásának ellenőrzéséről sem.

A jogszabályban előírt minimális profilmélység 1,6 milliméter.

Az általános érvényű nézet szerint azonban a téli gumi esetében már 4 milliméteres profilmélység alatt is kockázatos lehet közlekedni. A kerekek kopását egy profilmélységmérővel lehet ellenőrizni, de ha nincs ilyen eszközöd, megteszi egy 100 forintos érme is. Ha az érme ezüstszínű része eltűnik a barázdák között, akkor nincs gond, ellenkező esetben viszont a gumi cserére szorulhat.

2. Ellenőrizd a guminyomást

Amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb, a gumikban csökken a nyomás. A szakemberek ezért azt szokták javasolni, hogy a téli időszakban az abroncsok nyomását 0,2 barral érdemes megnövelni.

3. Vigyél magaddal hóláncot

Ha olyan helyre készülsz, ahol havas vagy jeges útviszonyok várhatók, vagy a meteorológiai előrejelzés extrém időjárásra figyelmeztet, legyen az autóban hólánc. Tartsd észben, hogy ezt csak akkor szabad feltenni, amikor tényleg indokolt.

A KRESZ szerint hóláncot csak erősen havas, illetve jeges úton szabad használni.

4. Cseréld ki az ablaktörlő lapátokat

Az ablaktörlő lapátok gumija az idő múlásával hajlamos elöregedni, megkeményedni, ezért állapotukat tanácsos évente ellenőrizni. A téli hidegben jellemző probléma, hogy a gumi odafagy a szélvédőhöz, és eltávolításakor megsérül. Ez esetben hamarabb is cserére szorulhat. Apropó, jég. A lefagyott szélvédőn ne használd az ablaktörlőt, mert ettől is károsodhat!

Rossz látási viszonyok között különösen fontos lehet az ablaktörlő lapátok állapota
Rossz látási viszonyok között különösen fontos lehet az ablaktörlő lapátok állapotarbkomar / Getty Images Hungary

5. Használj téli szélvédőmosó folyadékot

Télen általában gyakrabban használjuk a szélvédőmosó folyadékot, ezért hamarabb kell utántölteni, de nemcsak a mennyisége, hanem a fajtája is számít. Az évnek ebben a szakaszában csakis olyat használj, amit alacsony hőmérsékletre szánnak, különben megfagyhat. A téli szélvédőmosót beszerezheted a benzinkutakon, vagy megtalálhatod akár a hipermarketek kínálatában is.

6. Ne feledkezz meg az időszakos karbantartásról

Ha nem akarsz a fagyos időben az autóban rekedni, gondoskodj róla, hogy a gyártó által javasolt periódusokban megtörténjen az olaj, a gyújtógyertyák és a szűrők cseréje. Egyúttal nem árt ellenőriztetned a fékek, a klíma és az akkumulátor állapotát sem.

7. Ne várd meg, hogy kiürüljön a tank

Már csak azért sem, mert ha meghibásodik vagy defektet kap az autó, előfordulhat, hogy járatnod kell a motort, hogy ne fagyj meg, amíg megérkezik a segítség. Ezt szem előtt tartva lehetőleg ne hagyd, hogy fél tank alá csökkenjen az üzemanyag szintje.

Mindig legyen elegendő üzemanyag az autóban!
Mindig legyen elegendő üzemanyag az autóban!jarino47 / Getty Images Hungary

8. Állíts össze túlélőkészletet

Hasznos lehet, ha minden megtalálható az autóban, amire csak szükség lehet egy váratlan helyzetben. Ehhez a következő dolgokkal érdemes felszerelkezned:

 • Mobiltöltő
 • Egy váltás meleg ruha és cipő
 • Meleg takaró
 • Mobiltelefon
 • Gyufa.
 • Zseblámpa és elemek
 • Tartós étel
 • Víz
 • Elsősegélycsomag
 • Jégkaparó
 • Bikázó kábel
 • Tartalék üzemanyag, motorolaj és fagyálló folyadék
 • Egy zacskó homok vagy macskaalom (ezek nagyobb tapadást biztosítanak az abroncsoknak, ha az autó elakadna a hóban, vagy kerekei kipörögnének a jégen)
 • Kézi ásó
 • Szerszámkészlet

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek