Hatalmas telefonszámlát kaphatsz idén nyáron: így kerülheted el

GettyImages-1479184757
Olvasási idő kb. 2 perc

Érdemes előre tájékozódni a roaming díjszabásokról nyaralás előtt, ha nem szeretnénk, hogy a gatyánk is rámenjen a telefonszámlára.

A legtöbben a nyaralás ideje alatt sem teszik félre a mobiltelefont. Ma már olyannyira a tenyerünkhöz nőtt, hogy furcsa is lenne akár heteket a friss hírek, vagy éppen a szeretteinkkel való folyamatos kommunikáció nélkül tölteni. Külföldön azonban ez sok esetben plusz pénzbe kerülhet. 

"Külföldre utazás előtt mindenképp nézzünk utána, hogy milyen roaming-díjzónában van az adott ország, illetve hogy a saját előfizetésünk mennyi roaminghívást és -adatot tartalmaz, és ha szükség lehet többre, milyen extra csomagot érdemes venni" – javasolja a Pénzcentrum.

Meglepődhetünk a telefonszámlánkon, ha túl sokat mobilozunk nyaralás közben
Meglepődhetünk a telefonszámlánkon, ha túl sokat mobilozunk nyaralás közbenOscar Wong / Getty Images Hungary

Megugorhat a telefonszámla, ha külföldön is netezünk

Bár az Európai Unió területén és az 1-es díjzóna más országaiban időszakos utazáskor általában a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatjuk az előfizetésüket, más országokban plusz költségek terhelhetik a mobilos netezést és a telefonálást is. Ezért is érdemes jó előre tájékozódnunk annál a telefonszolgáltatónál, amelyikkel szerződésben állunk, hogy az érintett ország milyen roaming-besorolással rendelkezik.  

A legjobb, ha átállítjuk a mobilon automatikusról kézire a hálózatválasztást, hogy véletlenül se csatlakozzon fel a másik ország hálózatára.

A legnépszerűbb európai úti célok némelyike is másik kategóriába esik, ilyen többek között Montenegró, Svájc, Szerbia vagy Törökország. Ezen a területeken a 2-es díjzóna szerint netezhetünk telefonunkkal. 

A letöltések is növelhetik a telefonszámlát

Nem árt előre letölteni azokat a telefonos applikációkat, amelyek utazásunk során segítségünkre lehetnek. A Google Maps, a helyi közlekedési térképek, vagy amennyiben tömegközlekedést használunk, az arra szolgáló appok is kapóra jöhetnek, de nyelvfelismerő programok, programötletekhez vagy egy kellemes vacsorahelyszín kiválasztásához például a Tripadvisor is mind jó, ha már eleve elérhető a telefonunkon. A hosszabb repülőútra készüljünk előre letöltött zenékkel és filmekkel, hogy megspóroljuk a nagy adatmennyiséget igénylő letöltéseket, így a telefonszámlánk is kisebb lehet. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek