Kvíz: be tudod fejezni a szólásokat és a közmondásokat?

GettyImages-1164365046 (1)

A szólások és a közmondások mindenképpen színesítik a kommunikációnkat, ám olykor helytelenül használunk ezeket, emiatt az eredeti üzenetük csorbulhat, vagy elveszíthetik eredeti jelentésüket.

A leggyakoribb hiba, amikor a mondatok alkotóelemeit keverjük egymással vagy a szavakat cseréljük fel a szólásokban és a közmondásokban. Van néhány olyan igen gyakran, a hétköznapokban is használt állandósult szókapcsolat, melyeket rendre rosszul alkalmazunk, amikor nyomatékosítani szeretnénk a mondandónkat. Tedd próbára tudásodat, vajon te pontosan tudod, hogy melyik szólás vagy közmondás mi fán terem? Te tudod, hogyan hangzik a második fele az alábbi szólásoknak és közmondásoknak?

Te hány mondatot tudsz befejezni a következőkből?

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Az értékelésért görgess lejjebb!

Értékelés:

0–3 pont: Ez nem ment annyira, de ne csüggedj! Viszont jegyezd meg jól ezeket a mondásokat!

4–7 pont: Nem rossz, nem rossz, de olvasgass még szólásokat, közmondásokat!

8–10 pont: Gratulálunk, ebben profi vagy! Jöhet még egy kvíz?

Nap mint nap megannyi, olyan általunk is használt idegen kifejezéssel találkozhatunk, amelyek jelentésével nem mindig vagyunk tisztában.  De vajon te tudod-e, melyik mit jelent? Kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek