Ilyen nehéz sors jutott mindenki Lenke nénijének a valóságban

fortepan 163423

Bár mindannyian jóságos nagymamaként, a Szomszédok örökké mosolygós Lenke nénijeként emlékszünk rá, Komlós Juci fiatalon gyönyörű színésznő volt, akit egy csalfa férfi majdnem tönkretett.

Bár Komlós Juci Zenthe Ferenc örök hitveseként él a fejünkben, a színművésznő fiatalon táncos-komikusként, majd drámai szerepekben is megállta a helyét. Akkor sem csüggedt, amikor imádott férje, Földessy Géza színművész-rendező cserben hagyta, és disszidált. Nyugdíjazása után lett az ország legkedveltebb színésznője és nagymamája.

Színésznőnek született

Most lenne 104 éves, és Komlós Juci sorsa szinte a születésétől fogva eleve elrendeltetett: nagyon híres színészdinasztia sarjaként világéletében a színpadra vágyott. Édesapja, a híres komikus Komlós Vilmos a legelején tiltani akarta a színpadtól, ám mindhiába. Sem Jucit, sem egyik öccsét nem lehetett eltéríteni a világot jelentő deszkáktól. Kevesen tudják, hogy Komlós András is színész volt, még a Szomszédokban is szerepelt. Sőt, Juciék édesanyja, Pintér Irma és nagynénje, Pintér Rózsi is színésznő volt.

Komlós Juci, a Szomszédok Lenke nénije fiatalon
Komlós Juci, a Szomszédok Lenke nénije fiatalonFortepan/Szalai Zoltán

Háromévesen már a színpadon állt

A kezdetekben édesapja szigorúan büntette kislánya ambícióit, mert a nagy nevettető, a Hacsek és Sajóból a Sajó figuráját játszó Komlós Vilmos azt akarta, hogy gépírónő legyen a lányából. Azonban Jucit nem ilyen fából faragták, már háromévesen színpadon szerepelt. Később a kor legnevesebb színitanodáját választotta ki magának, Rózsahegyi Kálmán Színitanodáját végezte el, ahol tökéletesen megtanult szteppelni, táncolni és énekelni is. Azonnal színpadon is találta magát, Shakespeare Opheliájaként debütált, még a ’30-as években. Ártatlan bájával, naiv szépségével, szőke loknijaival és nagy kék szemével a korszak egyik legszebb naivája volt, akiért bomlottak a férfiak. Ám őt csakis egyvalaki érdekelte.

Végzetes szerelem

Budapestről hamarosan Szegedre szerződtették, ahol elárasztották szerepekkel, a férfiak pedig bókokkal. Itt találkozott először egyik kollégájával, bizonyos Földessy Géza színművésszel, akiről városszerte köztudott volt, hogy óriási szoknyabolond. Földessy ki is nézte magának a szende naivát, aki édesanyján keresztül megüzente a kor macsójának, hogy nála aztán semmi esélye sincs. De nem így lett.

„Anyu addig-addig vigyázott rám, amíg meg nem érkezett Földessy Géza. Mondtam, ugyan kérem, rám nem kell vigyázni, tudom, hogy az egy szoknyapecér, nem is foglalkozom vele. Ezt visszamondták Földessynek, no ettől kezdve nem volt nyugtom… Nagyon kedves fickó, sármos pali volt. Rendszeresen odajött hozzám a próbákon is beszélgetni. Addig beszélgettünk, míg összejöttünk.”

A holokauszt megtépázta a családot

A színészpár a háborút is együtt vészelte át, vidéken bujkáltak, ugyanis Jucinak és családjának a zsidóüldözések miatt menekülnie kellett, Budapest ostromát egy szenespincében vészelték át, sok-sok családdal együtt. Állítólag a szenespincében kuporgókban Komlós Vilmos tartotta a lelket, aki megpróbált még ebben a helyzetben is viccelődni. Komlós Juci másik testvére, Komlós László azonban a holokauszt áldozata lett.

Rossz csillagzat alatt született házasság

A háborút követően az akkor már állapotos Komlós Jucit végül oltár elé vezette Földessy Géza, kislányuk, Földessy Margit később színésznő lett, a híres Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdió vezetője. Ám már a fiatal pár kezdeti éveiben is voltak problémák, leginkább a férj csapodársága miatt, amiről Juci pontosan tudott is. Így nyilatkozott róla:

„Tizenkét évig együtt is maradtunk. Nagy szerelem volt. Később már megcsalt jobbra-balra, de hát ez férfi-nő dolog.”

Férje megalázta és cserben hagyta

Ebben az időszakban Földessy Géza már Miskolcon színházigazgatóként dolgozott, és Jucival együtt megpróbálták felvirágoztatni a helyi színjátszást. Azonban a férfi megneszelte, hogy nem jó irányba haladnak a dolgok, a fasizmus után a kommunizmus is rémuralmat jelent. Földessy se szó, se beszéd, feleségét és hároméves kislányát cserben hagyva 1948-ban Nyugatra disszidált, természetesen egy szoknya után futva. El se tudjuk képzelni, milyen megrázkódtatásként érte férje hűtlensége a színésznőt, aki soha többé nem ment férjhez. Sőt, nem elég, hogy Földessy cserben hagyta, Jucinak 3 hónapon át vezetnie kellett a miskolci teátrumot, ahol a hatalmas lelki bánata mellett sikkasztással vádolták meg. Bár erről sosem beszélt Komlós Juci, állítólag napokon át vallatta és kínozta az ÁVH, de még így se hitték el neki, hogy nem volt köze férje megszökéséhez.

Komlós Juci és Vitray Tamás egy tévéfelvételen
Komlós Juci és Vitray Tamás egy tévéfelvételen

Az utolsó nagy csábításnak is ellenállt 

Az egyedülálló anya mindent megpróbált, hogy csendben, tisztességben vidéken nevelgesse a lányát, ám a Párizsban élő és rendező Földessy Géza még ekkor se hagyta békén egykori feleségét. 1956-ban ugyanis egy telefonhívást kapott a magányos asszony: gyermeke apja hívta, aki arra kérte, szökjön ki külföldre hozzá, ő Bécsben várni fogja, mert nem tud nélküle élni. Juci ekkor döbbent rá, hogy még mindig szerelmes egykori férjébe, de mégis nemet mondott neki.

Így nyilatkozott erről a megrázkódtatásról:

„A volt férjem 1956-ban még azzal a nővel élt, aki kiszökött utána, ennek ellenére eljött értem a határ közelébe. Telefonált, hogy a határnál vár, találkoztunk is. De mondtam, hogy én nem megyek. Mit csináltam volna ott? Nem beszélek nyelveket. Azt nem akartam, hogy semmi más lehetőségem ne legyen, mint hogy együtt élünk. Nem tudtam volna elmenni ebből az országból.”

Szorgos, csendes évek

Komlós Juci tehát maradt, és csendben tette a dolgát. Földessy ismét jó időre eltűnt, lányuk, Margit 17 éves volt, amikor először találkozhatott édesapjával. A színésznő pedig a munkába menekült, rengeteg filmben szerepelt, például az Aranyemberben, a Rokonokban és a Bors őrmesterben is játszott. S mivel alázatos és szorgalmas is volt, idővel a Vígszínházban is nagyon komoly szerepeket kapott, legemlékezetesebb szerepe Roxane volt Edmond Rostand Cyrano de Bergerac című drámájában, majd a József Attila Színházhoz szerződött. A színésznő híres volt arról, hogy nagyon bírta a strapát, és minden szerepnek nagyon örült.

Lenke néni, ahogy ismerjük és szeretjük
Lenke néni, ahogy ismerjük és szeretjük

Lenke néni és Taki bácsi: az ország nagyszülei

Komlós Juci már nyugdíjas volt, amikor a neves rendező, Horváth Ádám a fejébe vette, hogy a Szabó család mintájára teleregényt rendez. És mivel mind Komlós Jucival, mind Zenthe Ferenccel jóbarátok voltak, nem is volt kérdés, ki játssza majd a nyugdíjas házaspárt. A többi pedig már történelem. A Szomszédok sikerét azóta se ismételte meg semmi a magyar televíziózás történetében: tizenkét éven át minden második csütörtökön négymillió ember várta az ikonikus főcímzenét, és nézte Lenke néni és Taki bácsi történetét, 1987-től 1999-ig. Juci néni pedig olyan jóságos nagymamát alakított a teleregényben, akire mindenki vágyott: állítólag annyi levelet kapott, hogy nem volt képes elolvasni.

Közterület névadója lett

Amikor végül 1999. december 30-án 331 epizód után megszűnt az ország kedvenc sorozata, a Szomszédok, az akkor 80 éves, rendkívül népszerű színésznő teljesen összetört. Ettől kezdve önkéntes magányba vonult a Zamárdiban levő nyaralójába, és soha többé nem szerepelt, nem is nyilatkozott. Zenthe Ferenccel olyannyira szoros barátságban voltak, hogy amikor a legendás színész 2006-ban meghalt, az idős művésznő sírógörcsöt kapott. Komlós Juci szép kort élt meg, 2011-ben, 92 évesen hagyott itt bennünket. Lenke néni figurája és legendája azóta is bennünk él, sőt, tavaly a Szemlőhegyen, a József-hegyi kilátó közelében avatták fel a Komlós Juci közt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra