Ez a szabálytalan szépség az összes hollywoodi sztárt elcsábította: a stílusteremtő Diane Keaton

dianenyitó

Sosem volt klasszikus hollywoodi szépség, mégis elbűvölő mosolya, csillogó szeme és összetéveszthetetlen stílusa az egész világot rabul ejtette. Megküzdött fiatalkori önbizalomhiányával és étkezési zavarával, majd a mozivászon összes nagyágyújának elcsavarta a fejét. A házasságot mégis elutasítja, mert a januárban 77 éves Diane Keaton szabadnak született.

A filmvásznon és magánéletében is stílust teremtett fiús öltözékével, hatalmas kalapjaival és elmaradhatatlan kesztyűivel. Pedig fiatalon harcolt a külsejével, sem a családja, sem ő maga nem tartotta elég csinosnak önmagát, mégis mereven elutasítja a plasztikai műtéteket. Hosszú évtizedek óta a filmipar egyik legkeresettebb művésznője az Oscar-díjas színésznő, akire a Keresztapa-trilógiában figyeltek fel, az Annie Hallban pedig eljátszotta önmagát. Diane Keaton január 5-én lett 77 éves.

Nettó önbizalomhiány

Négyen voltak testvérek a családban, amelyik a klasszikus kaliforniai életstílust követte. Édesapja, Jack mérnök volt, míg édesanyja, Dorothy háztartásbeli volt. Az eredeti vezetékneve Hall volt, ám később kiderült, hogy van egy másik Diane Hall nevű színésznő, ezért felnőtt fejjel felvette édesanyja vezetéknevét, a Keatont. A szülei kislányként Annie-nek becézték, és ha összetesszük a neveket, már meg is kapjuk Woody Allen legendás filmje, az Annie Hall címét, amelynek a főszereplője, egyben a múzsája is volt a színésznő.

Diane Keaton máig az egyik legkeresettebb színésznő
Diane Keaton máig az egyik legkeresettebb színésznőAxelle/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

Anyja példája elrettentette

Diane csak 9 éves volt, amikor édesanyja elnyerte a Mrs. America címet, ami a legcsinosabb háziasszonyok szépségversenyén nyertes nőnek járt. A kislány akkor döntötte el, hogy egyszer neki fog szólni a taps a színpadon. Ám a nagy megmérettetést követően édesanyja visszasüppedt az amerikai háziasszonyok unalmas világába, Diane pedig ezt látván eldöntötte, hogy sosem megy férjhez, mert nem akar olyan sorsot, mint az anyjáé.

„Az anyám igazi társam volt minden dologban, amibe belekezdtem. Igazából ő volt az álmaim nagy megvalósítója.”

Arra is tisztán emlékszik, hogy tizenévesen egyáltalán nem ő volt a társaság közepe, sőt, inkább szürke egérnek tartották.

„A tizenötödik születésnapomon apám azt mondta, hogy bájos ifjú hölgy lettem. Mami bíztatott, hogy bájos a mosolyom. Az egyik tanárom megdicsérte bájos ruhámat. Már benőtt annyira a fejem lágya, hogy rájöjjek: a bájos a szépség szegény rokona.”

A Hair főszerepe tette bulimiássá

A kaliforniai évek után a feltörekvő színinövendék Manhattanbe költözött, ahol csatlakozott egy színitársulathoz, és leginkább musicalekben csillogtatta meg tehetségét. Akkor kezdődtek étkezési zavarai, amikor 1965-ben a Broadway egyik rendezője azzal a feltétellel adta neki Sheila szerepét a Hairből, ha lead 5 kilót. Őrült fogyókúrázásba kezdett, és attól is rettegett, hogy a színpadon le kell vennie a ruháját. A húszas éveiben annyira úrrá lett rajta a bulimia, hogy kis híján tönkrementek a fogai, de sem akkor, sem idősebb korában nem volt hajlandó kés alá feküdni.

Bő nadrágokkal csalt

A hetvenes években már lelkesen járt a színészválogatásokra is, ám mivel a maga 174 centiméterével mindenhol magasnak tartották, ezért bő nadrágokban járt, a castingokon pedig kissé rogyasztotta a lábát, innen származnak az ikonikus nadrágjai.

„A húszas-harmincas éveimben azt szerettem volna, ha a megjelenésem érdekesebb, mint a környezetemben látható szépségek. Nevetséges bolondság volt.”

Bár kétségkívül fiatalon is rendkívül extravagáns volt a megjelenése, természetes szépségére csakhamar felfigyelt Francis Ford Coppola, aki főszerepet adott neki a Keresztapa-trilógiában. Ő formálta meg Kay Addams-Corleonét, Michael Corleone második feleségét, aki mindhárom részben szerepelt. A színésznő szerint azért tudta élethűen és emlékezetesen eljátszani a szerepet, mert ugyanolyan kívülállónak érezte magát a forgatásokon, mint amilyen kívülálló volt Kay a Corleone családban.

Diane Keaton és Woody Allen leghíresebb mozifilmje, a Játszd újra, Sam
Diane Keaton és Woody Allen leghíresebb mozifilmje, a Játszd újra, SamSilver Screen Collection / Getty Images Hungary

Woody Allen jött, látott és győzött - nem csak a moziban

A hetvenes évek közepén már elválaszthatatlan páros lett az akkor is sikert sikerre halmozó filmrendezővel, Woody Allennel. Diane-t lenyűgözte Woody neurotikus zsenije, ráadásul kifejezetten szépnek tartotta a rendezőt, akinek szerinte gyönyörű volt a teste. Legelső közös filmjük a Játszd újra, Sam volt, ám a legemlékezetesebb kollaborációjuk az 1977-es Annie Hall lett, amely természetesen a nagy kettős legendás szerelmét dolgozta fel. A filmrajongók máig az Annie Hallt tartják a rendező és a színésznő legjobb filmjének, a divatrajongók pedig ekkor szerettek bele Diane Keaton utánozhatatlan stílusába. Az biztos, hogy Annie Hall szerepével végleg beírta magát a filmtörténet klasszikusai közé, hiszen 1977-ben Oscar-díjat kapott érte, és később még háromszor jelölték a díjra.

„Nem érdekel, mi a menő, nekem megvan a saját stílusom, amely vagy divatos éppen, vagy nem.”

Egy értelmiségi férfifaló a film világából

Sosem rejtette véka alá, hogy imádja a férfiakat. Még a Keresztapa forgatása alatt egymásba habarodtak Al Pacinoval, akinek a színésznő szerint a legszebb arca és a legszebb orra van a világon. Majd Woody Allen egyik legnagyobb szerelme lett, a világ leghíresebb hipochonderét - aki jó ideje a nevelt lányával él-  az Oscar-díjas szívtipró, Warren Beatty követte.

„A szépség benne van a szememben, ahogy én látom a világot.”

A 2003-ban forgatott Minden kezdet nehéz című komédia forgatása során Jack Nicolsonnal is összeboronálták, de arról is pletykáltak, hogy a nála sokkal fiatalabb Keanu Reeves-szel is összejött.

50 évesen fogadott örökbe a színésznő

Bár viharos kapcsolatokat folytatott a férfiakkal, és sosem adta fel a függetlenségét, mégis mindig vágyott az anyaságra. Betöltötte az ötvenet, amikor örökbe fogadta gyermekeit, lányát, Dextert és fiát Duke-t, az anyaság pedig végleg lenyugtatta a mindig nagy lánggal égő színésznőt. Bár egyszer elismerte, hogy szerette volna, ha férfi is van mellette a gyermeknevelésben, ugyanakkor szerinte a párkapcsolat túl bonyolult. Diane Keatonnak nem egyszer tették fel a kérdést, hogy miért hord oly gyakran sálat. Az igazság az, hogy 21 évesen megküzdött a bőrrákkal, a betegséggel később is szembesülnie kellett.

„Sohasem értettem azt a gondolatot, hogy az embernek le kell eresztenie, ahogy öregszik. A lelassulás egyáltalán nem olyan dolog, ami jellemző lenne rám. A cél az, hogy jóban és rosszban ugyanúgy folytasd az egészet.”

Nem hajlandó megöregedni

Manapság, túl a hetvenen sem érzi magát öregnek, és nem is viselkedik úgy. A közelmúltban azzal került a hírekbe, hogy hasvillantós pólóban tűnt fel egy forgatáson.

„A vénségnek van egy előnye is: már meglátom abban is a szépséget, amiben korábban észre se vettem. De csak azért, mert az elvárásaim sokkal földközelibbek.”

A közkedvelt színésznő íróként is nagyon sikeres, két önéletrajzi könyve is megjelent: a Játszd újra, Diane pedig 2012-ben, az Elég a bújócskából pedig 2014-ben.

Woody Allen egyszer így jellemezte: „A valóságban Keaton hisz Istenben. De abban is hisz, hogy a rádió azért működik, mert kis emberkék vannak benne.”

Két évvel ezelőtt, 75 évesen pedig klipet forgatott Justin Bieberrel, és örök barátságot kötött az agyontetovált popénekessel. Szabadidejében pedig mániákusan bővíti a brutális kalap- és kesztyűgyűjteményét, a két örökbefogadott gyerekével pedig Beyoncét és Rihannát hallgatnak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra