18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezt tartalmazta az első európai kézikönyv a szexről

GettyImages-1458783143
Szabó Rozália

Egy névtelen középkori katalán szerző nem csak a szerelmes nő ismérveit gyűjtötte össze: egész kézikönyvet állított össze a házasélet rejtelmeiről, kitérve a legkedveltebb pozitúrákra is.

Valamikor 1400 tájékán, katalán nyelven íródott a Speculum al foder, amely, szalonképes fordításban, a Kézikönyv a szexuális együttléthez címet kaphatná. Az első európai erotikus könyvként számontartott művet 1970-ben fedezték fel, s mindössze két példányban maradt fenn, amelyeket a madridi nemzeti könyvtárban őriznek. (Interneten itt lehet megtekinteni.) A szöveg javarészt a csábításról, a szexuális örömszerzésről és a higiéniáról szóló értekezés, amelynek alapja a 12. századból származó, latin nyelvű Liber minor de coitu (Kiskönyv a közösülésről).

Az erekciós problémáktól a szerelmes női sóhajokig

Az értekezés első része inkább orvosi jellegű szempontokra összpontosítva tárgyalja a szexuális egészséget és a higiénia alapelveit. Tanácsokat ad az erekció vagy a libidó problémáinak megoldására, és számos otthoni gyógymódot kínál, valamint recepteket afrodiziákumok és kenőcsök készítéséhez. A második rész inkább pszichológiai jellegű: ebben a női lélek működését próbálja elmagyarázni az ismeretlen szerző az olvasónak: mit keres a nő egy férfiban, mit utál, továbbá hogyan kell meghódítani valakit. A könyv szerint a nők arra törekednek, hogy „becsületes, jó megjelenésű, tiszta, barátságos és társaságkedvelő” férjre tegyenek szert, aki mindent megtesz, amit csak a feleség kér tőle. A szerelem pedig a szerző szerint „kétféleképpen történhet: látás vagy hallás által”.

Különböző szexuális problémákra is megoldást kínált a középkori könyvecske
Különböző szexuális problémákra is megoldást kínált a középkori könyvecskeDea / Albert Ceolan / Getty Images Hungary

Mivel akkoriban is sok volt a bizonytalankodó szerelmes, mindjárt fel is sorolta a nők szerelmének árulkodó jeleit. E szerint a szerelmes nő

 • sokat ásít és sóhajtozik a kiszemelt férfi közelében
 • ha véletlenül megpillantja, kevésbé lesz visszafogott
 • ha a férfi kérdést intéz hozzá, nem egyenesen válaszol, hanem valami mást mond
 • ha a férfi nem vesz róla tudomást, mindent megtesz, hogy gesztusaival magára vonja a figyelmet; vagy éppen a közelében állókkal beszélget
 • játszadozik a hajával, beharapja az alsó ajkát, miközben a szeme sarkából bámulja az imádott férfit
 • ujjaival a padlót ütögeti
 • nem éhes és nem szomjas, tehát lefogy
 • könnyes a szeme
 • összekulcsolja a kezeit
 • gúnyosan beszél a férfi ellenségeiről
 • számolja a napokat, amíg újra láthatja a férfit
 • ha gyereket lát, ölbe veszi és játszik vele
 • a férfival álmodik, és ezt el is mondja neki

Tanácsok a csábításhoz

A kézikönyv arra az esetre is megoldást kínált, ha egy férfi szeretett volna elcsábítani egy nőt, aki őt korábban visszautasította. Egy hajadon, női hírvivő (például bába, házasságközvetítő vagy varrónő) felbérlését javasolta, aki könnyen bebocsátást nyerhet az imádott hölgy házába. A könyv azt javasolja, hogy miután jól megetette-megitatta a hírvivőt, a szerelmes férfi jól parfümözze is be, hogy a kiszemelt nő rákérdezzen, mi ez a kellemes illat. Ekkor az illetőnek meg kell mondania, hogy ki küldte, s hozzátenni, hogy az illető férfi nem tud a nő nélkül élni. Ezután már csak meg kell kérdeznie, tud-e ebben segíteni a bájos hölgy. Ha a módszer mégsem vezetne sikerre, a szerző szerint ideje új feleségjelölt után nézni.

Középkori szexpózok

 Az utolsó részben a kielégítő szexuális élethez ad útmutatást a középkori szexológus: elmagyarázza, hogyan kell felkelteni a nőkben a vágyat, hogyan érheti el a pár együtt az orgazmust, és a „későn érő” nőknek a godomassi nevű, bőrből készült vibrátor használatát javasolja. Nem maradhatnak el a szexuális pozitúrák sem: az erre vonatkozó részből kiderül, hogy a misszionárius és oldalt fekvő póz mellett a középkorban a legkedveltebb testhelyzetnek az számított, amikor a nő a lábait a férfi nyaka köré fonta. A könyvecskéből kiderül, hogy már a 15. században is küszködtek korai magömléssel: „Amikor a férfi korán végez, a nő pedig késlekedik, a nő nagyon csalódott lesz” – állapítja meg a szerző, majd tippeket is ad arra vonatkozólag, mit lehet tenni, hogy ez ne történjen meg, és mi a teendő, ha mégis megtörtént.

Jó szex = jó egészség

A 15. századi szerző meglepő nyíltsággal beszél a szexről, ami azt mutatja, hogy a téma talán mégsem lehetett annyira tabu, mint ma hisszük. Ráadásul, ellentétben a keleti erotikus értekezésekkel, amelyek általában spirituális jellegűek is, ez a munka a szexet egyszerűen a jó általános egészség elengedhetetlen részének tekinti. A női kielégülésre fordított figyelem pedig – spanyol tudósok szerint – az Ibériai-félszigeten nagyon is jelen lévő arab világ befolyásának köszönhető, amely mellett háttérbe szorult a szex keresztény erkölcs szerinti felfogása.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra