18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ilyen volt a szex a középkorban – száraz kenyér mint segédeszköz?

GettyImages-1312695849
Szabó Rozália

Íme, tizenkét meglepő tény a középkori szexuális szokásokról. Ami azt illeti, nem bánjuk, hogy nem akkor születtünk.

Az 5. századtól a 15. századig tartó középkorban Európában az egyház igyekezett a szexualitásra is befolyást gyakorolni: volt néhány dolog, amit szabad volt megtenni, és jó néhány, amit nem. Nem tudjuk, hogyan követték nyomon, hogy a hívek betartják-e a parancsolatokat, de minden bizonnyal alaposan informálták őket a paráznaság halál utáni következményeiről. Lássuk a tényeket!

A misszionárius volt az egyetlen elfogadott póz

A katolikus egyház ezt az egyetlen pózt engedélyezte, mondván, hogy más pozitúrák kavarodást okozhatnak a nemi szerepekben, vagy éppen túl nagy élvezetet okoznak. Ez azért sem volt kívánatos, mivel a szexet csak a gyermeknemzés eszközének tekintették.

Aki házasságkötés előtt szeretkezett, halállal lakolt

A házasság előtti szex főbenjáró bűnnek számított. (Bizonyos vallásokban és kultúrákban még ma is így van.) Ha valakit rajtakaptak, hogy a házasságkötés előtt hancúrozik, akkor könyörtelenül kivégezték.

A merevedési zavarokra nem volt megoldás

Ma már a merevedési zavarok jó eséllyel kezelhetők az orvostudomány eszközeivel. A középkorban az egyház küldöttei megvizsgálták a kérdéses szervet. Ha ettől valaki jobban érezte magát, szerencséje volt, egyébként pedig lemondhatott a szexről hátralévő napjaiban.

Az óvszer állati bélből és hólyagból készült

A katolikus egyház ma is bűnnek tartja a fogamzásgátlás bármilyen módját, kivéve a természetes családtervezést. Nem volt ez másképpen a középkorban sem, a történészek azonban találtak olyan feljegyzéseket, hogy egyesek, dacolva a dogmákkal, óvszert használtak. Az óvszerek természetesen nem olyanok voltak, mint ma: állati hólyagból, belekből és vászonból készültek, és ellentétben a mai gyakorlattal, újrahasznosították őket.

Száraz kenyér mint segédeszköz

Bár az önkielégítés (is) bűnnek számított, a középkorban is találtak módot arra, hogy örömet szerezzenek maguknak. Az asszonyok például addig sütötték a kenyeret, amíg elég kemény nem lett ahhoz, hogy műpéniszként használják. Meglehetősen fájdalmasnak hangzik.

Szüzesség ajándékért cserébe

Akkoriban a nőket szüzességük alapján ítélték meg. Ha valaki nem volt szűz, nem tekintették tisztának, de ha meg tudta őrizni a szüzességét a házasságkötésig, ajándékot érdemelt. A férjek tehát a nászéjszaka után megajándékozták újdonsült feleségüket.

GettyImages-157482126
Nikada / Getty Images Hungary

Tilos élvezni a szexet

A szexualitást ördögtől valónak tartották, a gyermeknemzéshez szükséges rossznak. Ha csak a nemi öröm a cél, az bizony bűn. Ezek szerint ma mindannyian bűnösök vagyunk.

Imával a szüzesség visszaállításáért

Ahogy említettük, a nőket a szüzességük alapján ítélték meg. Még azok is, akik már házasok voltak, életük végéig imádkoztak, hogy visszaszerezzék azt. Bár fizikailag valószínűleg semmi sem változott, úgy tartották, a nők közelebb kerülhetnek Istenhez, ha imádkoznak.

A melegnek helyzete nem volt rózsás

Az egyház ma is elítéli a homoszexualitást, de a középkorban még rosszabb volt a helyzet. Ha kiderült valakiről, hogy meleg, könyörtelenül megbüntették: megkövezték, elégették vagy felakasztották.

Nincs orális vagy anális szex

Nem meglepő, hogy ha a maszturbációt bűnnek tekintették, akkor az összes többi, gyermekáldást nem ígérő szexuális tevékenység is ugyanebbe a kategóriába esett. Theodore Canterbury érsek halálig tartó bűnbánatra kötelezte azokat, „akik a magot szájukba ejtik”.

Templom = autó hátsó ülése

A zsúfolt középkori otthonokban nehéz volt kettesben maradni. Ruth Mazo Karras történész szerint ezért a párok a templomokban ejtették meg a légyottokat. „A templom, biztonságos, száraz és a nap nagy részében kihalt volt, így kiválóan megfelelt az intim együttlétek színhelyéül – mint manapság egy autó hátsó ülése.”

A pózokat rangsorolták: melyik a legbűnösebb?

Említettük, hogy az egyetlen legális póznak a misszionárius számított. Nos, az egyház aszerint rangsorolt, hogy melyik számít a legkevésbé bűnösnek. A misszionáriust az egymás mellett fekvő, majd az ülő pozitúra követte, a lista végén pedig az állva szexelés és a kutyapóz állt. Úgy tűnik, ez utóbbi nem igazán nyerte el a tetszésüket.

Mindent összevetve, jobb, hogy nem akkor éltünk. Szerinted is?

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra