Kedvesük intim testrészét viselték magukon a 18. századi titkos szerelmesek

A 18. századi miniatűrlázból a titkos szeretők sem maradhattak ki. Ők kedvesük mellképe helyett legkifejezőbb testrészüket viselték magukon.

A miniatűr portrék, vagyis az elefántcsontra festett, apró képmások a 16. századi arisztokrácia körében kezdték meg hódító útjukat, elsősorban Angliában és Franciaországban. A 18. század derekára Közép-Európa-szerte népszerű ajándékká vált, amelyet családtagok vagy szerelmesek adtak egymásnak, legtöbbször háborúban harcoló fiúk és férjek, emigrált családtagok és megházasodott lányok hiányát hivatott enyhíteni. 

A miniatűrök medálokon, zsebórák fedelében vagy akár tubákos szelencék díszeként is feltűntek, lényegük az volt, hogy a tulajdonos magánál tarthassa a szeretett személy képét. No de mi volt a helyzet akkor, ha annak a bizonyos szeretett személynek a kilétét valamilyen oknál fogva titokban kellett tartani? 

Titokzatos szempárok

Richard Cosway által festett miniatűr portré a walesi hercegről 1780-82-ből
Richard Cosway által festett miniatűr portré a walesi hercegről 1780-82-bőlWikipédia, National Portrait Gallery London

Van-e leleményesebb a szeretőnél, aki csak titokban láthatja kedvesét? A kérdésre a „szerelmes szeme” néven ismertté vált csecsebecse adhat választ. A György-korban divatossá vált miniatűr ugyanis a már bejáratott mellkép helyett csak egy szempárt ábrázolt, amelyet akár szemöldök vagy egy homlokba hulló tincs is keretezhetett. 

A titokzatos ékszerek először a francia forradalom idején tűntek fel, de hamarosan meghódították a briteket is. A szigetországban ráadásul egy királyi botrány hozta divatba a szemet ábrázoló miniatűröket. A walesi herceg, azaz a jövendőbeli IV. György sosem vetette meg a szép nőket. A legnagyobb port kavart szerelmi botránya az 1780-as években zajlott. 

A herceg és az özvegy

A herceg beleszeretett a katolikus özvegybe, Maria Fitzherbertbe, és mivel az 1701-es örökösödési törvény megtiltotta, hogy a királyi család tagjai, legfőképp pedig az anglikán egyház jövendőbeli feje egy katolikussal házasodjon, György titokban udvarolt kedvesének. Hogy szerelméről biztosítsa Mariát, ajándékokkal halmozta el, és megjátszott egy öngyilkosságot, mielőtt felkérte a brit miniatűr festőt, Richard Coswayt, hogy készítse el szemének képmását, amelyet házassági ajánlatával együtt elküldött Mariának. 

Az özvegy elfogadta az ajánlatot, és a herceg gesztusát viszonozva ő is megfestette saját szemminiatűrjét, amelyet jövendőbelijének ajándékozott. A pár titokban házasodott össze, de a frigyre hamarosan fény derült, és a szigorú apa, III. György elválasztotta egymástól a szerelmeseket, fiát pedig egy német hercegnőhöz kényszerítette. 

Edward Greene Malbone szemminiatűrje egy Maria Miles Heyward nevű hölgyről
Edward Greene Malbone szemminiatűrje egy Maria Miles Heyward nevű hölgyrőlMetropolitan Museum of Modern Art / Public Domain

Szemek, szemek mindenütt

Ugyan György és Maria házassága nem lehetett tartós, hála nekik, a szerelmes szemeket ábrázoló miniatűrök még sokáig hódítottak Nagy-Britanniában. A szerelmi szimbólummá vált képecskékből ma már csak ezer darab létezik, ezek mindegyike az 1780-as és az 1830-as évek között készült Amerikában, Nyugat-Európában és Oroszországban. 

A szemeket megtalálhatjuk medálokon, gyűrűkön és brossokon egyaránt. Később nem csak szerelmesekről, családtagokról is készültek divatos miniatűrök. Egyes darabokat gyöngyök és könnyek szimbóluma díszíti, amelyek arra utalnak, hogy a képen ábrázolt illető meghalt. 

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra