Szinte megközelíthetetlen a világ egykori leggazdagabb országa

GettyImages-1473363761
Hrdina-Bárány Zsuzsi

A Föld másik felén található egy kis sziget, amelyen egykor az egész világ rajta tartotta a szemét. Már azonban ezzel az alig Budaörs méretű országgal történt valami, amiért átcsúszott bolygónk legszegényebb országainak a listájára, annak is nagyjából a legvégére. De vajon mi vezetett idáig?

A Csendes-óceánban fekvő Nauru nemcsak azért érdekes, mert a maga alig több mint 21 négyzetkilométerével a világ harmadik legkisebb országa – és Óceánia legkisebbje –, hanem azért is, mert egyben ez a Föld legtávolabbi országa is. És mert egykor ez a kicsiny hely vezette toronymagasan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legelhízottabb országainak listáját is.

Egy ország mindentől távol

A Mikronéziában található Naurut bár több szigetcsoport is körülveszi, a szigethez legközelebbi szárazföld, a kiribati Banaba-sziget is 300 kilométerre van tőle. A legközelebbi nagyváros, Brisbane pedig? Nem kevesebb mint 3300 kilométerre!

Ha még mindez nem volna elég, Nauru még hajóval sem érhető el, a kis országot körülvevő, hatalmas óceán háborgó vize miatt nem biztonságosak ugyanis a körülmények a vízi közlekedéshez.

A szigetre így egyetlen lehetőségként csupán repülővel lehet eljutni Brisbane-ből, ami barátok között is öt-hat órányi utazást jelent. 

Nauru további földrajzi adottságai is igen figyelemre méltók.

A víz alatti vulkánok felhalmozódása következtében keletkezett szigetet közel 31 kilométernyi, buja erdőkkel tarkított, homokos tengerpart veszi körül, a vízből pedig megannyi robusztus szikla emelkedik ki, amelyek rendkívül veszélyessé teszik a helyet.

A naurui látvány idilli, de hogy lett egy ilyen gyönyörű ország szegény?
A naurui látvány idilli, de hogy lett egy ilyen gyönyörű ország szegény?c) HADI ZAHER / Getty Images Hungary

Nauru a múltban

Noha az 1798-ban felfedezett sziget valóban nagyon kicsi, a Nauru Köztársaságot eredetileg 169 lenyűgöző falu alkotta. Sok települést azonban elhagytak, így a lakossága is megcsappant.

Bár még Naurun így is egy kisvárosnyi ember él – 2021-es adatok szerint 12 511 –, de a hely már senki számára sem olyan vonzó, mint régen.

A madár még fütyörész

A világ legtávolabbi országa tényleg olyan kicsi, hogy a rovarokon kívül nincsenek őshonos szárazföldi állatai sem. Azért kár lenne elvitatni a helytől a lenyűgöző élővilágát. Ott van például a csodálatos nádirigó, ami az egész szigeten megtalálható, különösen a régi foszfátbányák közelében lévő fákon. 

Ömlött a pénz a szigetre

Akármilyen furcsa is, jó pár évtizeddel ezelőttig ugyanis tényleg más volt minden, olyannyira, hogy néhány évig az egy főre jutó bruttó hazai termékének köszönhetően Nauru volt a világ egyik leggazdagabb országa. Ezt pedig nem másnak, mint a területén található kitermelhetetlennek tűnő foszfátmennyiségnek köszönhette, ami hosszú ideig igen vonzóvá tette a szigetet. A világgazdasági szempontból jelentős bányászatának hála jutott bőven foszfát Nagy-Britanniába, Japánba, Új-Zélandra és Ausztráliába is. A szigetlakóknak tehát nem lehetett okuk panaszra, 2007-ig ugyanis hellyel-közzel folyamatosan lendületben volt az ipar.

Ebben az évben azonban a készletek teljesen kimerültek, így Naurunak befellegzett. 

Az egykori gazdagságra ma már csak a foszfátrakodók maradványai emlékeztetnek
Az egykori gazdagságra ma már csak a foszfátrakodók maradványai emlékeztetnekc) HADI ZAHER / Getty Images Hungary

Teljes összeomlás és szegénység

A probléma természetesen ingataggá váló piaccal és növekvő költségekkel járt együtt, ami jelentősen megterhelte a kis ország gazdaságát. A Nauru jövőjével kapcsolatos bizonytalanság az infrastruktúra hanyatlását is okozta. Volt olyan év, amelyben két hónapra összeomlott a sziget távközlési hálózata, így elszakítva lakosait a külvilágtól. Az ország gyökeresen megváltozott helyzete mellett az egész évben tartó, párás meleg is gondot okoz, no és az ivóvíz hiánya, amelyet igyekeznek esővízzel pótolni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra