Ezek a legilletlenebb dolgok, amiket a strandon elkövethetsz

GettyImages-1435367515

Nyári szabadságunk egyik legkedveltebb színtere kétségtelenül a strand, ám arról gyakran elfelejtkezünk, hogy ez egy olyan közösségi helyszín is, ahol muszáj betartanunk néhány fontos illemszabályt. De hogy melyek ezek? Megkérdeztük a protokollszakértőt.

Ha nagyon őszinték szeretnénk lenni magunkhoz, be kell vallanunk, hogy ami a hétköznapi illemtant illeti, van még mit tanulnunk. Jó hír viszont, hogy már akkor jó előnnyel indulunk a strandra, ha a legalapvetőbb étkezési illemszabályokkal tisztában vagyunk. Ám ez még messze nem minden! Görög Ibolya protokollszakértőtől tíz nagyon lényeges kérdésre is választ kaptunk. Íme!

Milyen távolságra tegyük le a törülközőt a szomszédos strandolóktól?

Sokszor nehéz betartani, de legalább másfél-két méter kellene. Ugyanis a vízhez, medencéhez közlekednek az emberek, és ott fognak átmenni.

Ha tehetjük, a törülközőnket a szomszédunktól legalább másfél-két méterre terítsük le
Ha tehetjük, a törülközőnket a szomszédunktól legalább másfél-két méterre terítsük leAshley Corbin-Teich / Getty Images Hungary

Mit illik, és mit nem illik tennünk a plédünknél?

Célszerű a pléd négy sarkát egy-egy kővel lefixálni, hogy a szél ne emelgesse. Nyilván ezen ülünk, fekszünk, beszélgetünk, eszünk, kártyázunk. Fontos, hogy ha szemét keletkezik, azt ne dobjuk le a plédről, hanem gyűjtsük egy zacskóba, majd dobjuk a szemetesekbe.

Hallgathatunk-e zenét, ha igen, milyen hangerővel?

Ha strandon vagyunk, medence mellett, akkor nem illik hangosan zenét hallgatni.

Tengerparton jobban elfogadott, de ne az egész tengerpartot akarjuk hangulatba hozni!

Hogyan beszélgessünk, és mit tegyünk, ha csörög a telefonunk?

Nem értem, hogy a vízpartra miért kell levinni a mobilt. Belemegy a homok, vizes lesz, naptejes kézzel nyomogatjuk… Nem lehetne legalább itt ellazulni? Mobil nélkül lehet igazán kikapcsolódni. Tudom, sokan függők, nekik ajánlom, hogy ha még nehéz is, próbáljanak meg elszakadni a telefontól.

Ha mégis ott van és csöng, ne beszéljünk azért hangosan, mert mi a külső zajtól rosszul hallunk!

Kezünkkel takarjuk el, és kérjük meg a hívót, hogy ő beszéljen hangosan.

Ne beszéljünk csak azért hangosan a strandon, mert mi rosszul hallunk!
Ne beszéljünk csak azért hangosan a strandon, mert mi rosszul hallunk!boggy22 / Getty Images Hungary

Hogyan gyűjtsük a szemetet?

Otthon se dobjuk le a szőnyegre a csokipapírt, a strandon se szemeteljünk! Nevezzünk ki egy zacskót, abba gyűjtsük, és a végén vigyük el egy szemetesbe.

Ha látunk valakit, hogy eldobja a papírszalvétát, szóljunk neki, hogy elveszített valamit!

Hogyan étkezzünk a strandon?

Ha elmegyünk a büfébe enni valamit, vegyünk fel a fürdőruhánkra egy pólót, a nők kössenek fel egy kendőt például, tiszteljük meg az evést azzal, hogy nem pucér fenékkel ülünk le! Ha a helyünkön, padon, pléden eszünk, nyilván marad a fürdőruha.

És bármennyire is „nomád”, használjunk papírszalvétát, esetleg a salátához villát.

És tele szájjal nem beszélgetünk, és nem megyünk be úszni.

A dohányzók hol áldozhatnak a szenvedélyük oltárán? Mi vonatkozik a „füstmentes” változatot használókra?

Egyforma szabályok vannak a hagyományos és az elektromos cigarettára is. A strandokon van dohányzásra kijelölt rész. Oda kell menni, még ha messze is van tőlünk. Higgyék el, ha a helyükön gyújtanak rá, azonnal ott terem egy strandi alkalmazott, aki ránk szól.

Hogy öltözzünk át, ha erre nincs kialakított helyiség a strandon?

Ma már mindenütt vannak átöltöző kabinok. De ha vadvízhez megyünk, ahol nincs, akkor már otthon a fürdőruhára vegyünk fel pólót, sortot, és akkor azt csak le kell vetni.

Ha teljesen át kell öltözni, akkor megkérhetjük a családtagunkat, hogy tartson törülközőt körénk.

Elég kényelmetlen. A lényeg, hogy ne feltűnősködjünk, iparkodjunk diszkréten vetkőzni.

Illik-e megkérni a szomszédot arra, hogy vigyázzon a strandcuccainkra, amíg mi fürdőzünk?

Ha már előtte köszöntünk neki, kicsit elbeszélgettünk, és nem szórtuk a lábunkra ragadt homokot a plédükre, megtehetjük. De ez nem biztonságos, mert ő is elmehet fürödni. Ne vigyünk értéket (mobilt, nagyobb pénzösszeget, bankkártyát, kulcsot stb.) magunkkal!

Nem biztonságos a szomszédunkat arra kérni, vigyázzon a strandcuccainkra
Nem biztonságos a szomszédunkat arra kérni, vigyázzon a strandcuccainkraVerónica Bouvet / Getty Images Hungary

Mit illik és mit nem illik fürdőzés közben tennünk? 

Három alapeset van. Egy: gyógyvízben nem fröcskölünk, óvatosan megyünk be, és nem illik mindjárt a lépcsőre leülni, mert ott közlekednek a többiek is. A gyógyvízben a nyugalom, kis beszélgetés a jellemző. Kettő: a strandon az úszásra kijelölt medencében jobb oldalon úszunk. Ha van elválasztó, akkor igyekezzünk a saját sebességünknek megfelelő mezőt választani. A medence széle felé a lassúbbak, középen a gyorsabbak szoktak úszni. A játékra, csúszdára kiépített medencében lehet labdázni, őrültködni. Három: a szabad vízen, tengerparton, tónál bármit tehetünk – labdázás, napozómatrac, vízibicikli, vízisí, frizbi –, ott szabad az élet. De intelligens ember igyekszik mást nem zavarni. A tengerparton a legfontosabb, hogy a kijelölt fürdőhelyen kívül, a bójákon túl ne ússzunk!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra