Amikor egy strandon élelmiszert veszünk, legtöbbször az árak miatt hüledezünk, pedig egy friss ellenőrzés eredményei másra is rámutatnak: az ellenőrzött helyek több mint 10 százalékánál találtak valamilyen hibát.
Lejárt szavatosságú termékek, rossz higiéniai feltételek, szabálytalanul tárolt alapanyagok, azok nyomonkövetésének hiánya, a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása körüli problémák mindegyikkel szembesültek az ellenőrzések során a Nébih szakemberei.
346 vendéglátóhely vizsgálatát követően 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot.
Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.
A strandbüfék bő tizedét nem takarítják rendesen
Az ellenőrök a strandbüfék és a street food egységek 11,5 százalékánál tapasztaltak takarítatlanságot és a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges kellékek hiányát, valamint a vendéglátóhelyek 10,2 százalékában problémát jelentett a készételek tárolása is. Csaknem minden tizedik vendéglátóhelynél hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve, azonban ezt az élelmiszervállalkozók rövid időn belül pótolták. A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát.
Az allergének jelölésével kapcsolatban ugyanakkor szerencsére elégedettek voltak
a Nébih szakemberei, és a HACCP-dokumentációk vezetésére is vonatkozott ez a megállapításuk. A szezonális ellenőrzéseket egészen augusztus közepéig folytatják.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés