Ha sarki fényt akarsz látni itthon, ennyi napot kell már csak várnod

sarki-feny-balaton
Olvasási idő kb. 2 perc

Pár nap múlva ismét szembekerül a Földdel az a napfolt, amely a május közepi hatalmas napkitörésekért volt felelős. Akkor Magyarországon is lehetett sarki fényt látni, így jó eséllyel ismét részünk lehet ebben az égi tüneményben.

Május 10. és 12. között az elmúlt két évtized legerősebb geomágneses vihara érte el a Földet. A jelenséget okozó napkitörésért a 3664-es napfolt volt a felelős, ráadásul a napszél pont újhold idején érte a bolygónkat. Ennek köszönhetően még jobban és szebben volt látható a sarki fény, olyan területeken is – köztük Magyarországon –, ahol egyébként erre nem nagyon szokott sor kerülni.

Noha a 3664-es folt a Nap 27 napos forgási ciklusa miatt nem sokkal később elfordult a Földtől, a töltött részecskék áramlása nem szűnt meg: május 20-án például olyan erős kitörés következett be, amelyre 2017 szeptembere óta nem volt példa. A napkitörések egyébként az egészségünkre és a műszaki cikkekre is hatással lehetnek.

A 3664-es napfoltnak köszönhetjük a sarki fényt
A 3664-es napfoltnak köszönhetjük a sarki fénytMohai Balázs / MTI

Ismét újhold idején fordul felénk a napfolt 

Június 6-án ez a rendkívül aktív napfolt ismét a Föld felé fordul, így számíthatunk arra, hogy újabb geomágneses vihar éri majd el a Földet. Különösen jó hír, hogy pont ekkor lesz újhold, így a Föld körül keringő égitest „fénye” sem zavarja majd a sarki fény észlelését. Aki biztosan nem akar lemaradni az égi tüneményről, annak érdemes nemcsak ezen az éjszakán, hanem előtte és utána is olyan helyen tartózkodnia, ahol a városok fénye nem világítja meg az eget.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek