Így segíti az ősi táblajáték az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeket

GettyImages-740523973

Nincs még egy olyan sportág, ami annyi értékes és hasznos tulajdonsággal ruházná fel az embert, mint a sakk. Ez az ősi táblajáték évszázadok óta megoldást kínál nagyon sok hétköznapi problémánkra is. Egyebek között megelőzhető, és kezelhető is vele az iskolás gyerekek diszlexiája, így az olvasás is könnyebb.

A diszlexia nem betegség, hanem olyan részképességzavar, amely megnehezíti az olvasást és a beszédet. Az olvasási nehézséggel küzdőknek problémát okozhat a betűk, a szavak és a számok felismerése, leírása, a leírt betűket felcserélhetik, vagy ellenkező irányban olvashatják.
Az olvasott szöveget nehezen és hibásan idézik vissza, vagy nem tudják visszaadni a lényegét. Mindezt orvosolhatja a sakk, amely növeli a koncentrációképességet, fejleszti az emlékezetet, a képzelőerőt és a tanulási képességet.

A iskolarendszer nem segít az olvasási nehézségekkel küzdőknek

A sakkozásra sokan úgy tekintenek, mint a szabadidő hasznos eltöltésének egyik lehetséges eszközére. Pedig a szellemi sport nem csak kiváló unaloműző, hanem különösen hatékonyan fejleszt bizonyos részképességeket.

A sakk önuralomra, következetességre és kitartásra is neveli a gyerekeket
A sakk önuralomra, következetességre és kitartásra is neveli a gyerekeketJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A jelenlegi iskolarendszer a lexikális tudás megalapozására épít, ezért a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek folytonos kudarcélménynek vannak kitéve az iskolában. Nem is sejtjük, milyen óriási kihívást jelent nekik a száraz tények, adatok, szabályok, memoriterek bemagolása, nem beszélve a szigorú számonkérésekről. A diszlexiás gyerek közül sokan igen tehetségesek, gazdag képzelőerővel rendelkeznek, látják a struktúrák mögötti összefüggéseket, kimagaslóan intuitívak és kreatívak. De hiába a különös adottság, ha a jelenlegi iskolarendszer nem alkalmas ennek kibontakoztatására, és a diákok nem találják fel magukat benne.

Sakk-matt a diszlexiának

A sakk pedagógiai és gyógypedagógiai hatásainak vizsgálata és alkalmazása nem új keletű. Már több száz évvel ezelőtt használták a nevelésben személyiségfejlesztésre, hiszen becsületességre, következetességre, önuralomra, kiváló helyzetértékelésre, felelősségvállalásra, kitartásra, önbizalomra, a kudarcok elviselésére, lényeglátásra, rendszeres és pontos munkavégzésre, valamint fegyelmezett viselkedésre tanít.

Ezekre az előnyökre alapozva indult el a vajdasági Rózsa Zsombor sakkoktató által kidolgozott Sakk-matt a diszlexiának elnevezésű program, melynek éppen az a lényege, hogy abban erősíti meg az olvasási nehézséggel küzdő gyerekeket, amiben ők jók, ott pedig, ahol nehézségekkel küzdenek, igyekeznek minél magasabb szintre felhozni a diákok tudását.

A Sakk-matt a diszlexiának projekthez az ötletet Rózsa Zsombor a saját életéből merítette.

A sakkoktató nem rejti véka alá, hogy gyermekként ő maga is tanulási nehézségekkel küszködött az általános iskolában.

Gondjai voltak az írással és az olvasással, és mindez rendkívül visszavetette a tanulmányi előmenetelét. Miután kapcsolatba került a sakkozással, a saját bőrén tapasztalta meg, hogy azok a nehézségek, amelyek sokáig diákként gondot okoztak, sakkedzéssel könnyebben leküzdhetők. 

Máskor is a sakk szabályai alapján gondolkodnak

A Sakk-matt a diszlexiának komplex program lényege a játékalkotás, melynek során a gyerekek megismerik a sakk szabályait, és az éppen megismert szabály szerint játszanak, írnak és olvasnak. A tanultakat pedig aztán az iskolában is fel tudják használni a tanórákon.

A képzés előtt mindenképpen felmérik a gyerekek előmenetelét, egyebek között arra kíváncsiak, hogy milyen mértékű a diszlexiájuk, illetve, hogy mennyire önállóak, milyen szinten olvasnak, hogyan oldanak meg egy-egy feladatot. 

A teszteket a program végén megismétlik, és az így kapott eredményekből látszik, hogy a tanulók honnan indultak és hova jutottak el a harmincórás képzés alatt. 

A sakkterápia amellett, hogy fejleszti a logikai, a stratégiai és taktikai gondolkodást, fejleszti a koncentrációt, a kreativitást, beleértve a nyelvi kreativitást, hozzájárul az értő olvasás elsajátításához. Mindezen készségek magas szintre emelése azért nagyon fontos, mert a diszlexiához köthető diszfunkciókat kinőni nem lehet, de fejleszteni igen. Ha pedig a problémát időben felismerjük, megakadályozhatjuk, hogy azok kihassanak a gyermek tovább tanulására, vagy az egész további életére.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra