Az örményeknél már kötelező a sakk az iskolákban: te bevezetnéd itthon?

GettyImages-1128789429
Berényi Bianka

A sakk egyedülálló játék. Az sem kizárt, hogy tantárgy lesz az iskolákban, mert olyan dolgokat tanít, amelyek hasznunkra válhatnak az életben. Az örmények voltak az elsők, akik erre rájöttek.

Te tudsz sakkozni? És ha a válasz igen, akkor te azok közé tartozol, akik ismerik ennek a varázslatos logikai játéknak az útvesztőit, szabályait, és nem sajnálsz akár órákat áldozni az életedből a sakktábla mellett ülésre? Az, hogy kivel sakkozol, erősen kihat a játék minőségére, hisz ha olyan sakkpartnerrel játszol, akivel kihívás számodra is, az csak még nagyobb erőfeszítésre késztet, és győzelemre sarkall. Ha viszont sakkpartnered nem túl ügyes, és csak most ismerkedik a játék szabályaival, az ront a játék minőségén is. Ezért is lenne jó, ha mindenki ismerné ezt a játékot. 

Van, ahol már kötelező

Semmi sem hasonlít ahhoz az érzéshez, amikor egy sakkjátszmában legyőzünk egy méltó ellenfelet: az elmék végső csatája. Világszerte a sakk még mindig népszerű játék, de Kelet-Európában különös komolysággal kezelik. A Bolgár Nemzeti Olimpiai Bizottság például a sakk olimpiai sportágként való elismeréséért lobbizik, akárcsak Kirsan Iljumzsinov, a Sakk Világszövetség orosz elnöke. 2011 szeptemberében Örményország minden hat éven felüli gyerek kötelező tantárgyává tette a sakkot. 

Valóban, az örményeknél tudhatnak valamit. Egy közelmúltban végzett pszichológiai  tanulmány kimutatta, hogy a sakk a gyermekek nagyobb kognitív, megküzdési és problémamegoldó képességével, sőt szocioaffektív fejlődésével jár együtt. Természetesen, mivel megfigyeléses vizsgálatról volt szó, a kapcsolat oka lehet valamilyen harmadik tényező is, vagy annak a lehetősége, hogy az okos, érett gyerekek hajlamosabbak a sakkozásra, és a kíváncsiságuk is jobban hajtja őket a játék felé. 

A sakk az életre tanít?
A sakk az életre tanít?pinstock / Getty Images Hungary

A sakk az élet metaforája?

A fenti videóban a matematika-sakk tanár azt mondja: 

„A sakk edzi a logikus gondolkodást. Megtanít a döntéshozatalra, edzi a memóriát, erősíti az akaraterőt, motiválja a gyerekeket a győzelemre és megtanítja őket a vereség kezelésére.

Ez az egyetlen tantárgy, amely képes mindezt elvégezni.”

Ez egy nagyon érdekes meglátás. A sakk nemcsak az agy képzését segíti elő, hanem alapvető életkészségeket is megtanít a gyerekeknek. A mi kultúránkban, miközben trófeákat osztunk ki a győzteseknek, néha egyfajta politikailag korrekt elképzelésből, miszerint soha nem szabad megbántani senki érzéseit, a vereséget relativizáljuk, újracsomagoljuk. De Örményországban az iskolák a valóságot tanítják a gyerekeknek: Néha veszítesz. Ez egy fontos lecke, és már fiatalon meg kell tanítani.

A gyerekeknek érdemes minél fiatalabb korban megtanulni sakkozni, mert így fejlődik a logikájuk is
A gyerekeknek érdemes minél fiatalabb korban megtanulni sakkozni, mert így fejlődik a logikájuk isgorodenkoff / Getty Images Hungary

A sakkot az teszi annyira lenyűgözővé, hogy soha nem lesz két egyforma játszma. A dámában 500 milliárdszor milliárd lehetséges kimenetel van, és 2007-ben a kutatók arról számoltak be, hogy egy számítógép megoldotta a játékot. (Ha egyik fél sem hibázik, a végeredmény mindig döntetlen.) A sakk azonban sokkal bonyolultabb, mint a dáma. Nem valószínű, hogy egy számítógép valaha is „meg fogja oldani” a játékot, mert ez nem hasonlítható semmilyen más játékhoz.

Sakk az iskolában

Az amerikaiak attól tartanak, hogy gyermekeik nem kapnak szilárd középiskolai oktatást. 

Talán be kellene vezetni a sakkot az iskolai tantervekbe, mint szórakoztató módszert a logika és a memória fejlesztésére?

Ráadásul a sakk fegyelemre is tanít, és ne feledjük, játszani mindenki szeret! Ezáltal, ahogy a Harry Potter-könyvekből lehetett kötelező olvasmány, úgy a sakkból is válhat könnyűszerrel kötelező tantárgy az iskolákban, még hazánkban is.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra