Hozzávalók 4-6 személyre:
- ½ kg krumpli
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
- 4 ek. porcukor
- 1 csipet só
- 3 ek. vaj
- 5 ek. mák
- 15 dkg méz (1-2 ek.)
A vaníliasodóhoz:
- 2,5 dl tej
- 1 vaníliarúd kikapart magja (vagy bourbon vaníliás cukor)
- 8 tojás sárgája
- 40 g cukor
- 250 g tejszínhab
Elkészítés:
A megtisztított krumplit megfőzzük, még melegen összetörjük, aztán hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, egy-egy csipet porcukrot és sót, és jól összegyúrjuk. Lisztezett kézzel kis darabokat csipkedünk belőle, és 3-4 cm-es darabokra sodorjuk. Sós vizet forralunk, megfőzzük benne a nudlikat. Ha a nudlik feljöttek a víz tetejére, 1-2 percig tovább főzzük, majd kivesszük a vízből, és hideg vizes fürdőben kihűtjük, szűrőbe tesszük, és alaposan lecsöpögtetjük. Ezután egy nagyobb edényben, olvasztott vajjal összeforgatjuk. A sodó elkészítéséhez a tejet a vaníliával majdnem forrásig melegítjük. Közben a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejhez. Folyamatos kevergetés mellett melegítjük (83 fokosra), ha elérte a megfelelő hőmérsékletet, levesszük a tűzhelyről, de még egy percig tovább kavargatjuk. Ezután leszűrjük, és hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a tejszínhabot, hogy egy sűrűbb krémet kapjunk. A kifőtt, vajazott nudlikat forró serpenyőben megpirítjuk. Ha az összes nudli elkészült, a sodó tetejére tálaljuk, megszórjuk a porcukorral elkevert mákkal, és rácsorgatjuk a mézet. Ízlés szerint egy csipet reszelt zöldcitrom-héjjal díszíthetjük.
A recept forrása:
A Rúzsa Magdi, Vida József: Zümmögés a konyhában sorozat második része izgalmas gyűjteménye azon ételkompozícióknak, amelyek zamatát, állagát, színét kiemeli, fokozza a hozzáadott egy- vagy többkanálnyi méz. A könyvek között abszolút hiánypótló első kötet, úgy folytatása is Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár közösen összegyűjtött mézes receptjeit tartalmazza. Az egészséges és ínyenc kategóriák alapján összeállított 52 recept mellett, miközben akár a mézes-csilis burgonyasteak guacamole-avokádós mártását készítjük vagy épp a mézes sárgabarackos crumble tésztáját pihentetjük, újabb négy remek hazai méhész rendkívüli történeteit is megismerhetjük.