Rúzsa Magdi: Bőrös malacsült mézes sült céklával és burgonyapürével

RuzsaMagdi DSC00940
Olvasási idő kb. 3 perc

Rúzsa Magdi 2021 decemberében szakácskönyvvel jelentkezett. Receptjeiből kiderül, hogy konyhájának állandó íze a méz, ezúttal a malacsülthöz használja.

Hozzávalók (a malachoz):

  • 2 × 30 dkg bőrös malaccomb
  • 2 tk. só
  • 2 tk. durva bors
  • 1 szál friss rozmaring
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 1 szál friss zsálya
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma

A céklához és a burgonyapüréhez:

  • 15 dkg cékla
  • ½ tk. só
  • 1 dl olívaolaj
  • 4 ek. méz
  • 2 ek. fehér balzsamecet
  • 20 dkg piros burgonya (tisztítva)
  • 1 púpozott tk. só
  • 5 dkg vaj
  • ½ dl tej

Elkészítés:

malacsult

Megtisztítjuk a bőrös malaccombot. A bőrös részét beirdaljuk, hogy 2 × 2 cm-es négyzetekből álló rácsot kapjunk. A húsos részét bedörzsöljük sóval, durva borssal. Egy tepsibe tesszük a friss rozmaringot, a kakukkfüvet, a zsályát, egészben a megtisztított fokhagymát és a vöröshagymát. Rátesszük a malaccombot bőrrel lefelé, lefedjük, és 140 fokos sütőben 70 percig sütjük. Majd levesszük róla a fóliát, megfordítjuk, hogy a bőrös része felül legyen. Megtisztítjuk, hogy se a zöldségek, se a fűszerek ne legyenek rajta, és 190 fokon 25-30 perc alatt piros ropogósra sütjük, majd kivesszük a tepsiből. A céklákat megmossuk, a száras részükre pici talpakat vágunk, és úgy tesszük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Olívaolajjal meglocsoljuk és sózzuk a céklákat. 160 fokos sütőben addig sütjük, amíg egy kis kés pengéje könnyedén beléjük szalad, kivesszük, és hűlni hagyjuk őket. Ezután könnyedén le tudjuk húzni a héjukat, majd cikkekre vágjuk, egy forró serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk. Mézet és egy pár csepp balzsamecetet csorgatunk a kész céklaköretre, végül meghintjük egy csipet sóval. A burgonyákat meghámozzuk, lehetőség szerint egyforma darabokra vágjuk, és hideg sós vízbe feltesszük főni úgy, hogy a víz bőven ellepje. A főzés közben keletkező habot lekanalazzuk a víz tetejéről. Amikor megfőtt, kivesszük a vízből, és amíg forró, áttörjük egy burgonyanyomóval. A súlya ¼-ével megegyező mennyiségű vajat teszünk rá, és habosra keverjük. Felforralt tejjel lazítjuk, ha kell, sózzuk.

A recept forrása:

zummoges b1

Rúzsa Magdi, Vida József: Zümmögés a konyhában sorozat második része izgalmas gyűjteménye azon ételkompozícióknak, amelyek zamatát, állagát, színét kiemeli, fokozza a hozzáadott egy vagy többkanálnyi méz. A könyvek között abszolút hiánypótló első kötet, úgy folytatása is Rúzsa Magdi, énekesnő és Vida József bankár közösen összegyűjtött mézes receptjeit tartalmazza. Az egészséges és ínyenc kategóriák alapján összeállított 52 recept mellett, miközben akár a mézes-csilis burgonyasteak guacamole-avokádós mártását készítjük vagy épp a mézes sárgabarackos crumble tésztáját pihentetjük, újabb négy remek, hazai méhész rendkívüli történeteit is megismerhetjük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek