Rubik Ernőnek először egy hónapjába telt kirakni a bűvös kockát

GettyImages-1197334034

A feltalálótól számtalanszor megkérdezték már, hogy mi a rekordja a róla elnevezett kocka kirakásában, amire ugyanazt a választ adta mindig: fogalma sincs, nem mérte az időt. Amióta 1977 végén ez a magyar találmány kikerült a boltok polcaira, olyan hatást ért el a világban, amire senki nem számított.

Valószínűleg álmában sem gondolt volna arra Rubik Ernő, hogy bonyodalmasnak tűnő fejtörőjét egyszer majd valaki 3,47 másodperc alatt oldja meg. Ez ugyanis a jelenlegi világrekord, amit a kínai Du Yusheng tart 2018 novembere óta. Ez a klasszikus 3 × 3 × 3 méretű kockára érvényes, a 2 kocka oldalút a másodperc töredéke alatt rakják ki a gyorskockázó világbajnokok. A rekordoknak persze se szeri, se száma, versenyzők ezrei készülnek a vakon kirakásra, vagy az egykezes rekord megdöntésére, sőt vannak, akik lábbal 15,5 másodperc alatt rakják ki a kockát.

Robotrekorderek, de miért?!

Ha igazán meg akarsz rökönyödni, akkor azt is eláruljuk, hogy az ember már a gépeken keresztül is versenybe szállt, a robotok vígan megverik az emberi világbajnokot. A legutóbbi rekorder gépnek mindössze 0,38 másodpercre volt szüksége a kirakáshoz. Az emberi szem lassítás nélkül fel sem tudja dolgozni ezeket a képsorokat.

De az már tényleg nagyon meta, amikor az emberek olyan gép fejlesztésén munkálkodnak, aminek a feladata annak a logikai problémának a megoldása, amit elvileg saját örömükre kreáltak. Rubik Ernő szándéka mondjuk inkább oktatási célzatú volt, abban bízott, hogy modellként tudja a kockát diákjainak, az Iparművészeti Főiskola építészhallgatóinak bemutatni.

A kocka végül a játékboltokban kötött ki, dobozán ezzel a felirattal: „A játék a gyermekek és felnőttek logikus gondolkodását, térlátását fejleszti… Egy oldal 15, 20 perc alatti rendezése már igen figyelemreméltó eredmény, és jó logikai készségre vall.” Úgy tűnik, kellett egy kis biztatás, mert a kocka nehéz játék, de nagyon sok készségünket fejleszti

A kocka fejleszti a memóriát

A Rubik-kocka megoldása javítja az izommemóriát. Ez az agynak az a része, amely ismétlés után emlékszik a feladatokra. Az izommemóriát használó tevékenységek közé tartozik a billentyűzeten való gépelés, a PIN-kód beütése, a zongorázás, a harcművészetek, sőt a biciklizés is. Egyes gyorskockások (speedcuberek) akár 10 algoritmust is gyorsan fel tudnak idézni, és 100 algoritmust is el tudnak tárolni az agyukban.

A kocka edzi a reflexeket

Ha belegondolsz, nem elég 100 algoritmust memorizálni, a gyorsasághoz az ujjaknak is szuperül kell ellátniuk a feladatukat. A speedcuber világrekorderek másodpercenként három lépést is képesek átlépni. Ezek a rejtvényfejtők éles reflexeket és hihetetlen szem-kéz koordinációt fejlesztettek ki a gyakorlással.

Gyors reflexek nem csak a kockakirakáshoz jönnek jól, segíthetnek a tárgyak gyors vizuális azonosításában, az olvasásban és a színek gyorsabb észlelésében. A kockajátékosok gyorsabban tudnak gépelni a számítógépükön, és gyorsabban tudnak üzeneteket küldeni a mobiltelefonjukon. A kézügyesség és az ujjak mozgékonyságának edzése az ízületi degenerációban szenvedő idősödő embereknek is segíthet.

A kocka türelemre tanít

Nézz szembe a tényekkel: ez a rejtvény kitartást igényel. Órákig is eltarthat a megoldása, amit sok megszakítással is véghez vihetsz. Leteszed, aztán másnap újból, friss energiákkal újból nekilátsz, és tekergeted. Gondolkodsz, logikusan csavargatod, céltalanul csavargatod, kipróbálsz dolgokat, ötletelgetsz magadban. Természetesen egy olyan probléma megoldása, mint a kocka, végül nagy elégedettséghez és sikerélményhez vezet. Így amikor a jövőben nehéz és időigényes feladatokkal szembesülsz, kockával megbirkózott emberként már nagyobb az önbizalmad, lelkesebben vágsz bele, és türelemmel, bizalommal követed a folyamatot.

A kocka javítja a koncentrációt

A Rubik-kocka megoldása során koncentrálni kell. A villogó képernyők, csipogó telefonok digitális korában élve egyre nehezebb hosszú ideig egy feladatra koncentrálni. A Rubik-kocka megoldása közben az agysejtek folyamatosan aktiválva vannak. A kocka az agy kognitív feltérképezési képességeit is javítja. 

A kocka fejleszti a problémamegoldást

Az élet a problémamegoldásról szól. Ennek a készségnek az alapja, hogy egy problémát kisebb részekre bontunk, és minden egyes elemet egyenként kezelünk.

A több mint 43 kvintillió (43 252 003 274 489 856 000) pozíciót felvenni képes Rubik-kocka egy mini műanyag univerzumként is felfogható.

Amikor leülsz és megoldod a kirakót, minden egyes részre koncentrálnod kell, miközben tisztában kell lenned azzal, hogy minden egyes csavarás hatással van a későbbi lépésekre.

Sok gyakorlás után a mintákat már könnyen azonosítod, és fel tudsz gyorsulni. Ugyanezeket a képességeket egy új nyelv nyelvtanának elsajátításakor is lehet alkalmazni. Az igazi kihívásokat kedvelő emberek szeretik kitalálni a saját megoldásaikat, a Rubik-kocka esetében lehetőségük van erre, mert számtalan módszer létezik erre.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra