Sokaknak mindig is nehéz volt: te ismered a római számokat?

GettyImages-1424930575

A római számok visszaszorulóban vannak, már csak néhány esetben, sorszámnevek jelölésére használjuk őket. Sokaknak már bizonyára nem értelmezhető a hatodik (V. I.) Leninről szóló vicc sem, de azért IV. Béla még remélhetőleg nem okoz gondot. Te mennyire ismered a római számokat?

Akad, aki úgy írja, hogy 19. század, de talán még van, aki XIX. századként használja inkább. Neked gondot okoz, ha római számokkal kell leírnod egy évszázadot, hónapot, budapesti kerületet vagy egy uralkodót, aki nem az egyetlen a sorban azzal a névvel? Kvízünkből kiderül, meg tudod-e fejteni a római számokat!

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Az értékelésért görgess lejjebb!

Értékelés:

0–3 pont: Lehet, hogy neked az X inkább a tehetségkutatókat és a közösségi felületeket juttatja eszedbe? A CCC-ről pedig még sose gondoltad, hogy 300.

4–7 pont: Úgy tűnik, legalább a királyokat, a pápákat és a kerületeket kened-vágod.

8–10 pont: Jupiterre, ez aztán szép teljesítmény, gratulálunk!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek