Te is ezeken nőttél fel? Legendás tévéadók a '90-es évekből

régitévékk

Az 1990-es években a rendszerváltozással megszűnt a „Magyar Egyes” és „Magyar Kettes” csatornák monopóliuma, és rengeteg új, magánkézben lévő tévéadó indult útjára, melyek többségére nosztalgiával gondolnak a korszakban gyerek- és fiatalkorukat élő nemzedék tagjai. Összeszedtük, melyek voltak azok a kereskedelmi adók, melyekért egykor hihetetlenül lelkesedtünk.

TV3

„Tévéhárom télen-nyáron” – hangzott a néhai kábelcsatorna vicceskedő szlogenje, melyet valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk, aki csecsemőkornál idősebb volt a ’90-es évek második felében. Az 1994-ben debütált TV3 a médiatörvény megszületését követően mindkét, országos kereskedelmi csatornák számára felajánlott frekvenciát megpályázta, azonban – nem teljesen törvényes módon – veszített riválisaival, a TV2-vel és az RTL Klubbal szemben. A megújult TV3 ezért csak műholdon és kábelen indulhatott útjára 1997 őszén, azonban még így is gyorsan nagy népszerűségre tett szert, nem véletlenül: a csatorna kínálatában láthattak a magyar nézők először olyan klasszikusokat, mint A Simpson család, a Star Trek, az Egy rém rendes család, a Beverly Hills 90210, a Hegylakó, a Csillagkapu, a Buffy, a vámpírok réme és a Walker, a texasi kopó. De itt vetítettek először NBA- és amerikaifutball-mérkőzéseket is, köszönhetően a csatorna vezérigazgatója, Baló György amerikai sportok iránti rajongásának; a TV3 ikonikus figurájának számított Horváth Szilárd, az Időjós.

A TV3 sajnos hamar súlyos veszteségeket termelt, részben a riválisokkal szembeni elhúzódó pereskedés költségei miatt, egy újabb tulajdonosváltás után pedig az új vezetőség nem volt hajlandó tovább finanszírozni a bicegő csatornát – a legendás adó 2000. február 21-én örökre elsötétült. (Később elterjedt a vicc, miszerint Csernobil és a TV3 között az a különbség, hogy az előbbi még mindig sugároz…)

Szív TV

A néhai Szív TV neve sokak számára egyet jelent a tömény gagyival és az igazi sufnituning televíziózással, melynek természetesen bőven megvolt a maga varázsa; a rendszerváltás hajnalán, 1990 szeptemberében indult csatorna műsorát még VHS-kazettán küldték ki a kábeltársaságoknak sugárzásra, így érkezett meg a magyar családok nappalijába. A Szív TV már-már ikonikus tartalmává vált a töméntelen mennyiségű B és Zs kategóriás film, melyeknek köszönhetően a magyar nézők is megismerhették „Hollywood Alsó” olyan legendáit, mint Eric Roberts vagy Don „The Dragon” Wilson, továbbá itt sugároztak először zenei kívánságműsort – a Music Box jelentősen hozzájárult a korszak magyar pop- és mulatós előadóinak felemelkedéséhez. A Különjárat című műsor ugyanakkor a marginálisabbnak számító rock- és metálzenei szférát igyekezett kiszolgálni nagy sikerrel, a GigaByte pedig a gamerszubkultúrát szólította meg. A legendás tévéadó 1999-ben szűnt meg, miután a tulajdonos nem volt hajlandó kifizetni az Antenna Hungáriának a sugárzási díjat.

MSat

1994-ben még Antenna 3 néven indult a Szív TV testvércsatornájaként működő MSat, mely két évvel később vette fel közismert nevét és profilját. A csatorna műsorát a betelefonálós vetélkedők, a töméntelen mennyiségű teleshop és olyan egyedi produkciók jellemezték, mint a Bolondóra című humorshow, melyről épp eleget elárul, hogy szegmensei közé tartozott az Űrbambák és a Szadó család. A fiatalabb generációknak azonban a Maszat című gyerekblokkról marad örökre emlékezetes a néhai műholdas adó, ebben vetítették például a ’90-es évek igazi kultikus gagyijának számító Power Rangerst, illetve a Grimm legszebb meséi című japán animesorozatot, mely sok magyar gyerek számára okozott rémálmokat és maradandó pszichés traumát. Az MSat kezdte vetíteni idehaza a Nickelodeon gyerekcsatorna műsorát is, mely később, az adó 1999-es megszűnését követően, önálló csatornává nőtte ki magát.

Z+

Magyarország első, kizárólag zenei tartalmakat sugárzó adója, a Top TV viszonylag gyorsan, egyéves működést követően befuccsolt 1996-ban, azonban a fiataloknak nem kellett sokáig várniuk a folytatásra: a piaci rés kiaknázásra az HBO közép-európai csoportja 1997 júniusában útjára indította a Z+ csatornát. Az új tévéadó nagyon gyorsan hihetetlen népszerűségre tett szert a kamaszok és fiatalok körében, senki sem lehetett úgy középiskolás a ’90-es évek második felének Magyarországán, hogy legalább minimálisan ne lett volna képben a Z+ műsorával. A tetemes reklámbevételt termelő zenecsatorna számos későbbi sikeres műsorvezetőt és médiaszemélyiséget nevelt ki, köztük Sebestyén Balázst, Vadon Jánost vagy Lilut, alias Kovalcsik Ildikót.

2001-ben a csatornát VIVA+ névre keresztelték át, egy évvel később pedig már VIVA-ként működött tovább egészen 2017-ig, amikor is beolvadt az újraindított magyar nyelvű MTV-be.

Cartoon Network

Az említett Nickelodeon mellett valószínűleg a Cartoon Network műsora gyakorolta a legnagyobb hatást a ’90-es évek gyermekeinek kulturális és szellemi fejlődésére – ugyan a csatorna még ma is üzemel, bátran állíthatjuk, meg sem közelíti azt a nívót és népszerűséget, melyet húsz-harminc évvel ezelőtt magáénak tudhatott. Az 1993-ban, első hazai gyerekadóként indult csatorna érdekessége, hogy a kezdeti években kizárólag angol nyelvű műsort lehetett rajta nézni – sokak visszatérő emléke, amint próbálja megfejteni, mit is mondanak kedvenc rajzfilmkarakterei, és bátran állíthatjuk, a CN sokban segítette a hazai nyelvtanulást –, mígnem 1998-ban elindult a magyar nyelvű, szinkronos adás. Valószínűleg elegendő felsorolnunk néhány címet a korabeli kínálatból: Dexter laboratóriuma, Boci és Pipi, Johnny Bravo, Ed, Edd és Eddy, Én vagyok Menyus, Pindúr pandúrok, Bátor, a gyáva kutya, Scooby Doo, Görcs ikrek, Szamuráj Jack, Billy és Mandy kalandjai a Kaszással.

HBO

A világ legnépszerűbb mozicsatornája, a Home Box Office, vagyis HBO 1991 szeptemberében indult el Magyarországon – a kezdetekben csak napi négy- (hétvégente nyolc-) órás műsort sugárzó, franchise rendszerben működő csatorna anyagát a Szív TV-hez hasonlóan videókazettán, gyakran vonattal, a masinisztákkal lebarterezve juttatták el a helyi, városi vagy körzeti adókhoz, mígnem átálltak a műholdas sugárzásra. A kizárólag előfizetéssel nézhető HBO forradalmasította a magyar televíziózási szokásokat, a normál tévéadókhoz képest sokkal korábban elhozta a nappalikba a legnépszerűbb hollywoodi filmeket, és viszonylag gyakran ismételte őket, bátran mondhatjuk, hogy rengeteg kultikus alkotást – a Reszkessetek, betörők!-től a Terminátorig – sokan neki köszönhetően ismertek meg.

A filmek mellett saját gyártású műsorok – például az első magyar stand-up show, a Mennyi? 30! – és sorozatok is szép számmal akadtak a kínálatban, az HBO-n debütált például idehaza a Jóbarátok. Az HBO természetesen ma is rendíthetetlenül tartja magát, és már a streamingvilágban is jelentős szereplőnek számít, mind idehaza, mind világszerte.

Budapest TV

Összeállításunk utolsó szereplője a trash televíziózás hazai úttörőjének számító, 1995-ben alapított Budapest TV, melynek műsorai mondhatni, egyedi színfoltot képviseltek a magyar palettán. A vállaltan dilettáns, a profi kereskedelmi tévék színvonalával versenyezni még véletlenül sem szándékozó csatorna egyedi modell szerint működött, különböző vállalkozók fizettek cserébe, hogy műsoraik megjelenhettek a képernyőn – a Budapest TV így a jósok, paranormális gyógyítók, önjelölt lelki tanácsadók Mekkája lett, akiknek tanácsát emelt díjas telefonszámot tárcsázva kérhette ki a nagyérdemű. A Budapest TV működésének 14 éve alatt botrányosabbnál botrányosabb pillanatokat produkált, itt lett „sztár” Kiszel Tündéből, Fehér Anettből, vagyis Anettkából, Fásy Ádámból, az ezoterikus távgyógyász Gyurcsók Józsefből, de ezen a csatornán indult Puzsér Róbert karrierje is a Na, mi újság? című műsorral.

A Budapest TV-t alaposan megviselte a 2008-as gazdasági válság, csődbe jutottak, és a következő évben örökre lehúzták a rolót – az bizonyos, hogy soha többet nem lesz ennyire egyedi és ennyire megosztó szereplője a magyar televíziózásnak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra