Jégeső, özönvíz és viharos szél: ma tovább folytatódhat az országot megtépázó ítéletidő

GettyImages-999165104

A pusztító erejű péntek esti vihar után szombatra is másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a felhőszakadások veszélye miatt.

A péntek esti vihar ritkán látott erővel csapott le az országra, ezzel sok helyen riadalmat és jelentős károkat okozva. Debrecenben és Püspökladányban például fák és oszlopok dőltek ki, faágak szakadtak le, háztetők rongálódtak meg. Az utcákon hömpölygött az esővíz, pincékbe, garázsokba, néhol udvarokba és lakásokba is betört, mert az árkok és a szennyvízcsatornák nem tudták elnyelni a vizet.

Így pusztított az esti vihar

A vihar az ország több tája mellett Budapestet sem kímélte. Péntek éjjel hullámokban heves zivatarok érték el a fővárost. Az Időkép jelentése szerint a zivatarokat viharos erejű, helyenként 70–80 km/órás széllökések kísérték, miközben órákon keresztül szinte másodpercenként villámlott.

A város több részére is özönvíz zúdult, rövid idő alatt sokfelé esett 30-40 mm eső, de Pestszentlőrincen 50 mm csapadékot is mértek.

Az Időkép olvasói több videót is készítettek a vihar pusztításáról. Ezt a felvételt például a XIX. kerületben rögzítették.

Az extrém időjárás közlekedési káoszt is okozott, több vonalon nem járnak a vonatok, és jelentős késésekre lehet számítani.

Erre számíts ma

Szombaton késő délutántól a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki – délről észak, északkelet felé haladó – zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban.

A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60–90 kilométer/óra), jégeső (1–3 centiméter) és felhőszakadás kísérheti.

A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90–110 kilométer/óra) és nagyobb méretű jég (~3–5, akár >5 centiméter) is előfordulhat. Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt >50–70 milliméter), illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a késő délutáni óráktól. Erre a legnagyobb esély a középső tájakon, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik. Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (~60 milliméter) is több hullhat 24 óra alatt.

A legmagasabb szintű, piros fokozatnak megfelelő zivatarok is kialakulhatnak!

Nyugat felől napközben stabilizálódni kezd a légkör, ezért a déli óráktól a Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra, viszont azon a területen zivataroktól függetlenül, tartós esőből is összegyűlhet lokálisan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség.

Az előrejelzések szerint ma ismét szükség lesz az esernyőre
Az előrejelzések szerint ma ismét szükség lesz az esernyőreJulia_Sudnitskaya / Getty Images Hungary

A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 35 fok között valószínű, kelet, délkelet felé haladva számíthatunk a magasabb értékekre. Késő estére 17 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

A heves esőzések miatt számolni kell azzal is, hogy a következő napokban az ország folyóin jelentős árhullámok alakulhatnak ki.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra