Pezsgő, champagne, habzóbor? Segítünk, hogy eligazodj köztük!

GettyImages-1180182909

A buborék az buborék, na de miben más egy champagne és egy pezsgő? És hogy jön ide a habzóbor?

Van, aki mindet egy kalap alá veszi, míg mások megsértődnek, ha lepezsgőzöl egy üveg habzóbort. Ha idén szakértő módon szeretnél a szilveszterhez szervesen hozzátartozó italokhoz viszonyulni, akkor ezt a cikket feltétlenül olvasd el!

Ezért isszuk minden szilveszterkor

A pezsgőzés újévi hagyományát egy New York-i étterem teremtette meg még a 19. században: a hely arról volt híres, hogy 69 különböző pezsgőfajta szerepelt itallapjukon, és természetesen szilveszterkor is kínálták ezeket. Mára 300 millió palackra rúg az év végi ünnepen elfogyasztott ital mennyisége világszerte, jelentős tényező tehát a buborékos ital az ünneplésben.

Pezsgő vagy champagne – olyan mindegy, mi van a pohárban… ez tévedés!
Pezsgő vagy champagne – olyan mindegy, mi van a pohárban… ez tévedés!Juan Camilo Bernal / Getty Images Hungary

Ezt kell tudnod a pezsgőről

A magyar bortörvény szerint a palackban 3-5 bar közti nyomás uralkodása esetén habzóborról, 5 bar fölött pezsgőről van szó, de természetesen nem ennyiben áll a különbség. 

A habzóborhoz a bort szén-dioxiddal dúsítják, palackozzák, majd egy-két héten át pihentetik.

Ezzel ellentétben a pezsgő esetében egy másoderjedés során, természetesen keletkeznek a buborékok – cukrot és élesztőt adagolnak a borhoz, majd az erjedés palackban vagy élesztőtartályban zajlik le. Minimális mértékben az alkoholtartalom is nő ez idő alatt.

És így készül a champagne

Nem ennyire egyszerű ugyanakkor a buborékos italok világa, hiszen van még frizzante, prosecco, cava meg champagne is. Kezdjük az utóbbival:

champagne névvel csak a Champagne környékén készített buborékos nedűt lehet illetni:

chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlőfajtákból készül ez az ital. Másoderjesztése palackban zajlik cukor és élesztő hozzáadásával.

A cava gyakorlatilag ugyanezzel a módszerrel, ám spanyol szőlőtermő területeken készült ital, míg a prosecco az olasz testvér, melyet tartályban, illetve már egyre többször palackban erjesztenek. A tartályos erjesztés eredménye egy ízesebb, gyümölcsösebb és édesebb hatású ital lesz.

Végül pár szót ejtsünk a frizzantéról is: ez utólag hozzáadott szén-dioxiddal készített gyöngyözőbor, melynek nyomása alacsonyabb, mint a habzóboroké. Most, hogy képbe kerültél a habzó italokkal kapcsolatosan, áruld el azt is, te melyiket fogod inni idén szilveszterkor?

Te mit iszol idén szilveszterkor?

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek