Meztelenül meditálva született meg a Pearl Harbor-i támadás őrült terve

Ha valaki zseni, akkor minden bizonnyal egy kissé őrült is. Az élet valahol ad, valahonnan elvesz, ez már csak ilyen, és Kurosima Kameto japán kapitány története ezt igazolja.

Pearl Harbornál a japánok támadása meglepetés volt az amerikaiak számára, és fél évre megváltoztatta a csendes-óceáni front erőviszonyait. A katonai iskolák mindmáig tanítják az ütközet részleteit. Ki lett volna olyan bátor, hogy bármilyen már bevált séma nélkül megtámadja a világ legerősebb hadseregét egy olyan helyzetben, ahol rengeteg minden rosszul sülhetett volna el? Nos, maga Kurosima Kameto kapitány, aki különös körülmények közt szülte meg a terveit.

A második világháború előszobája

A Japán Császári Haditengerészet hadihajóinak többségét magában foglaló Egyesített Flotta főparancsnoka a második világháborúban Jamamoto Iszoroku volt. Az imperialista Japán 1940-ben elkezdte fontolgatni az Amerikai Egyesült Államok elleni háborút. Az 1905-ben lezárult orosz–japán háborút követően ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy az ország előbb-utóbb konfrontálódni fog a Brit Birodalommal vagy az USA-val, hiszen a tét nem volt más, mint a Távol-Kelet (elsősorban Kína és Korea) gyarmatosítása. Végül ez majd’ 40 évig váratott magára, Japán pedig ekkor úgy érezte, elegendő nyersanyaggal rendelkezik ahhoz, hogy a kínai területekért is folytassa a harcot és megküzdjön az Amerikai Egyesült Államokkal – még úgyis, hogy gazdaságilag jócskán elmaradt mind a Brit Birodalomtól, mind az USA-tól. Miután az amerikaiak nem nézték jó szemmel Japán sorozatos hódításait, megszüntetett minden kereskedelmet és kapcsolatot az országgal. Itt már elkerülhetetlen volt a háború.

Az amerikaiak rendkívül sokat vesztettek – itt éppen az USS Shaw megsemmisülése
Az amerikaiak rendkívül sokat vesztettek – itt éppen az USS Shaw megsemmisüléseKeystone / Getty Images Hungary

Innen indult a Pearl Harbor-i rajtaütés ötlete, amely Jamamoto Iszoroku fejéből pattant ki: ő úgy gondolta, hogy a meglepetésszerű, döntő erejű támadás lenne az egyetlen megoldás az egyébként rendkívül nehezen bevehető öböl ellen, a következményekkel pedig csak később kéne foglalkozni.

Pearl Harbor túl keskeny a torpedótámadásra, így aztán egyedül a légi csapás maradt opcióként, de a vezetők határozottan ellenezték a tervet, ugyanis – teljes joggal – öngyilkossági kísérletnek titulálták. Iszorokunak viszont akkora tekintélye és befolyása volt, hogy nagyon sok parancsnokot maga mellé állított, különösen egy igaz szövetségest: Kurosima Kameto kapitányt.

Őrült tervek egy őrült embertől

Kameto magas, sovány alkat volt, kopasz fejbúbbal, akit társai csak Gandhinak hívtak. Visszahúzódó volt és különc: sosem fürdött, és folyamatosan feleselt a feletteseivel. Joggal gondolhatnánk, hogy mindez elegendő ahhoz, hogy valaki két lábbal repüljön a seregből – főleg a rendkívül szigorú japán hadseregből –, ám Kametót, akinek a neve „teknősembert” jelent, nemhogy megtűrték, de bizarr zsenijével komoly eredményeket is elért.

Kurosima Kameto portréja – láthatóan nem meztelenül
Kurosima Kameto portréja – láthatóan nem meztelenülismeretlen fotós / Wikidata

A parancsnok Jamamoto látta képességeit, és őt bízta meg, hogy dolgozza ki a támadás ijesztő részleteit. A kapitány visszavonult a körletébe, meztelenre vetkőzött, és napokig nem mozdult onnan – végül valamiféle elképesztő meditáció közepette megszületett az offenzíva pontos terve – írja a Pearl Harbor: From Infamy to Greatness című könyv. Végül, amikor a végtelen mennyiségű mosatlan edény, a szobát beterítő cigarettacsikkek és hamu már elviselhetetlenné vált, kibújt rejtekhelyéről, fejében a hihetetlen számításokkal, amelyek aztán sikerre vitték a támadást.

Ő volt az is, aki Tokióba ment, hogy meggyőzze az ország vezetőit a támadás szükségességéről, és amikor elutasították az ötletet, fenyegetőzni kezdett, hogy ő és több katonai vezető lemond és elhagyják az országot. A rendkívül szokatlan stratégia működött: Kurosimát tábornokká léptették elő, a háború az USA-val és a világháborúba való belépés pedig megkezdődött azzal, hogy 1941. december 7-én reggel először 183, majd még 170 japán repülőgép derült égből villámcsapásként, megsemmisítő erővel két hullámban csapott le az amerikai támaszpontra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra