18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Meztelen férfi a színpadon, tojást tojó sztár: Oscar-botrányok és -bakik

GettyImages-162596339
Kálmán Szonja

Az Oscar-gálák rendezői igyekeznek biztosra menni, de ez közel sem jelenti azt, hogy a botrány vagy egy baki elkerülhető: erről tanúskodnak ezek az esetek is.

A gála meghívottjainak listáját nagy gondossággal állítják össze, a műsorvezetők és a díjátadók személye is alapos válogatás után áll össze, de még így is mellé lehet lőni, bizonyítják azok a botrányok, amelyeket az elmúlt évtizedekben már átéltek az eseményen részt vevők, valamint a tévénézők. A díjazottak és a díjátadók is van, hogy egészen kiszámíthatatlanul viselkednek: erre cikkünk is bizonyíték.

Régi idők botrányai

Hattie McDaniel első színes bőrűként vehetett át szobrocskát az akadémiától 1940-ben – egy olyan gálán, ahol a kor gyakorlatának megfelelően szegregálták őt is. Akkor még az Ambassador Hotelben tartották a Los Angeles-i eseményt, ahova csak fehér bőrűek léphettek be, így már megjelenése is „különleges elbánást” jelentett, de ettől függetlenül külön asztalnál kapott csak helyet a terem hátuljában. Az átadó óta több mint 80 év eltelt, de az Oscar javarészt még mindig „fehér elismerés” maradt: 2016-ban Chris Rocknak is arról kellett még beszélnie a színpadon, hogy jelöltként biztosan nem jöhetett volna szóba a gálán, csak műsorvezetőként lehet itt helye: nem véletlen született ebben az évben az #OscarSoWhite hashtag.

Hattie McDaniel az Elfújta a szélben: az első színes bőrű színésznek járó Oscart érte alakítása
Hattie McDaniel az Elfújta a szélben: az első színes bőrű színésznek járó Oscart érte alakításaUnited Archives / Getty Images Hungary

De térjünk még vissza a múltba: 1973-ban Marlon Brando bojkottálta a díjátadót: természetesen A keresztapáért nyert díjat, de azt nem vette át személyesen, hanem Sacheen Littlefeather személyében őslakos amerikai küldöttet nevezett a gálára.

A szervezők meglepetésére azonban ő sem vette át az elismerést, hanem Brando nevében elutasította azt, Roger Moore-nál hagyva a szobrot.

Brando beszédét tolmácsolta helyette, mely az őslakos amerikaiakkal való bánásmódra hivatkozva nem kért a díjból. Ettől kezdve nem lehet küldött útján átvenni az Oscart.

Az első vicces botrány a gálán: a meztelen Opel
Az első vicces botrány a gálán: a meztelen OpelBettmann / Getty Images Hungary

A következő évben is volt váratlan esemény a gálán: David Niven beszéde közben egy meztelen férfi , Robert Opel művész és fotós rohant át a színpadon, amire Niven igazi brit humorral reagált, az eset élét véve.

Középpontban a színésznők

A hatvanas években két női díjazás is a figyelem középpontjába került: 1961-ben Elizabeth Taylort nem sokkal azt követően jelölték az elismerésre, hogy fény derült Debbie Reynolds, Amerika akkor legnagyobb kedvencének férjével folytatott viszonyára. A közhangulat meglehetősen ellenséges volt, ám végül mégsem ilyen körülmények között kellett átvennie a díjat, amit furcsamód annak köszönhetett, hogy a gála előtt nagyon súlyos tüdőgyulladás alakult ki nála, és még a szobrot is nagyon gyenge állapotban vette át.

1969-ben aztán egy egészen furcsa eset történt – Ingrid Bergman elképedve látta a borítékot kinyitva, hogy két színésznő holtversenyben nyerte el a legjobbnak járó szobrocskát, Audrey Hepburn és Barbra Streisand egyaránt 3030 szavazatot gyűjtött be. Mivel azonban Hepburn nem ment el a gálára – szokásához híven –, Streisand egyedül ünnepelhetett.

1993-ban valódi összeesküvés-elmélet bontakozott ki Marisa Tomei győzelme körül:

többen vélték tudni azt, hogy eredetileg nem neki szánták volna az elismerést, csak Jack Palance nem tudta elolvasni a borítékban található nevet, így végül az övét mondta be.

Ezt azóta cáfolták, sőt, volt is példa arra, hogy a rossz nyertest kihirdető díjátadót korrigálták, ennek ellenére a pletyka makacsul tartotta magát. Ugyanebben az évben elég sok politikailag fűtött beszédre került sor a gálán: Richard Gere Kína tibeti invázióját ítélte el, Susan Sarandon és Tim Robbins pedig a HIV-pozitív haitiakkal való bánásmódról tartott beszédet. A díjátadó producere, a néhai Gil Gates dühében azt mondta, egész életükre kitiltja őket a gáláról – Sarandon három évvel később megnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat, Tim Robbins pedig 2004-ben a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. Richard Gere azonban azóta sem tűnt fel újra, úgyhogy vele kapcsolatban lehet, hogy betartotta ígéretét.

Váratlan csókok a színpadon

Jolie és bátyja esete
Jolie és bátyja esete
Ron Davis / Getty Images Hungary

Az ezredforduló Angelina Jolie-nak is Oscart hozott: egy botránnyal megspékelve, ugyanis a színésznő saját bátyját csókolta szájon. Később arról beszélt, hogy testvérével a legjobb barátok, és nem nyelves csókról van szó, csak a média ferdítette el a történteket. Három év múlva ismét egy csókról cikkezett a sajtó: Adrien Brody díját az azt átadó Halle Berrynek adott szenvedélyes csókkal ünnepelte meg, ami az érintettek szerint egyáltalán nem volt tervezett. 

Az érzelmek heves kifejezése mellett néha a ruha okoz feltűnést vagy éppen bonyodalmat. Az előbbire Björk híres hattyúruhája volt a példa, melyet viselve még 2001-ben hat tojást is rakott a vörös szőnyegen. Jennifer Lawrence-nek az estélyijével gyűlt meg a baja, amikor 2013-ban átvehette elismerését a Napos oldalért: a lépcsőn felfelé menet elesett. Később a hivatalos fotózáson középső ujját is felmutatta, így aztán ez az év tényleg róla szólt.

A legváratlanabb események az Oscar-gálákon

„Sham on you, Mr. Bush, shame on you!” – Michael Moore nem rejtette véka alá, mit gondol az Egyesült Államok aktuális elnökéről 2003-ban. Arról beszélt, hogy az elnöknek szégyellnie kellene magát azért, mert fabrikált indokokkal indított háborúba űzi országát: a beszédet a hallgatóság lehurrogta, a zenekar pedig gyorsan közbelépett, Moore pedig valószínűleg már nem szívesen látott vendég a gálákon.

Hiba volt hagyni elszórni a kamuhamvakat?
Hiba volt hagyni elszórni a kamuhamvakat?Michael Buckner / Getty Images Hungary

Sacha Baron Cohen 2012-ben egy diktátorral poénkodott: Kim Dzsong-Il „hamvait” tartalmazó urnával jelent meg a humorista a vörös szőnyegen, diktátornak öltözve, majd elkezdte a „hamvakat” elszórni, még mielőtt a biztonságiak elvezették volna. 2014-ben John Travolta esete kevésbé volt politikailag inkorrekt, de azért meglehetősen kellemetlen esemény volt, amikor Idina Menzel helyett Adele Dazeemet jelentette be fellépőként.

Az Oscar-bakik királya ugyanakkor 2017-ben következett be: a Kaliforniai álmot hirdették ki győztesként Moonlight helyett, de a hibát még helyben korrigálták. Két éve az Élősködők díjának bejelentése után csak elsötétült a színpad: Tom Hanks és Charlize Theron ugyanakkor segítettek, hogy amíg a fények vissza nem térnek, addig se üljön le az ünnepi hangulat.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra