Valóban nem keveredik a Csendes- és az Atlanti-óceán vize?

GettyImages-1366296330

Az interneten évek óta keringenek képek és videók, amelyeken állítólag az Atlanti- és a Csendes-óceán „találkozása” látható, s szabad szemmel is megfigyelhető, hogy a kétféle víztömeg nem elegyedik egymással.

Noha földrajzórán jól megtanultuk a Föld három nagy óceánjának a nevét és elhelyezkedését, a kategorizálás kissé félrevezető: valójában egyetlen óceán létezik, az elnevezések pedig szinte véletlenszerűek. Az ókori görögök számára Ókeanosz a világtengereket jelentette: azaz, akkori tudásuk szerint a világóceánt, amely számukra a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán volt. Hérodotosz Történelem című munkájában használta az Atlantisz thalassza elnevezést, utalva az Atlaszon (a Földet a hátán tartó titán) túli vizekre.

Valójában nem is Csendes

A Csendes-óceánt jóval később, a 16. században nevezte el Magellán. Felfedezése Vasco Núñez de Balboa nevéhez kötődik: a spanyol konkvisztádor volt az első európai, aki átkelt a ma Panamához tartozó szárazföldön, s 1513-ban megpillantotta a végtelen víztömeget. Balboa a Déli-tenger (Mar del Sur) névre keresztelte az új óceánt, a „csendes” jelzőt pedig Magellánnak köszönhetjük, akit megtévesztett a nyugodt víztükör: valójában a Csendes-óceánon a leggyakoribbak a viharok.

Az óceánok sem egyformák

Az elképzelést, hogy valójában egyetlen világóceán létezik, az ókori görögök után egy orosz tudós, Julij Sokalszkij elevenítette fel. Sokalszkij szerint a világóceán egy összefüggő, többé-kevésbé egységes víztömeg, amihez hozzátartozik az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceán, továbbá a Jeges-tenger és az Antarktiszhoz közeli víztömegek. Mindez nem jelenti azt, hogy a különböző óceánok vize teljesen azonos: az Atlanti-óceán például sósabb vizű, mint a másik kettő, a Csendes-óceán viszont mintegy 40 centiméterrel magasabban helyezkedik el, mint az Atlanti-óceán.

A Horn-fok veszélyes, de nem azért, mert az óceánok vize nem keveredik
A Horn-fok veszélyes, de nem azért, mert az óceánok vize nem keveredikCynthia Spence / 500px / Getty Images Hungary

Horn-fok, a hajósok rémálma

Míg 1914-ben át nem adták a Panama-csatornát, a hajósok vagy kénytelenek voltak megkerülni egész Dél-Amerikát, vagy árujukat fáradságos munkával vasútra rakodni és átszállíttatni a másik partra. Az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán valódi „találkozási pontja” Dél-Amerika legdélibb csücskénél, a Horn-foknál viszont az erős áramlatok miatt a hajósok rémálma volt: a viharos, veszélyes hajóút és a kiszámíthatatlan időjárás sok emberéletet követelt. A két óceán különböző sűrűsége, az ütköző áramlatok és az eltérő hőmérséklet együttesen hozzák létre azt a viharos tengert, amely híressé teszi a Horn-fokot. A két óceán közötti „határ” itt azonban leginkább képzeletbeli, csakúgy, mint két ország között.

Most akkor keverednek vagy sem?

Mégis honnan származnak hát azok a felvételek, amelyeken világosan látszik a kétféle víz különbsége? A Föld másik csücskéből, Alaszkából. Azonban ezeken nem a két óceán vize látható, hanem az Alaszkai-öbölben a gleccserekből és folyókból származó, üledékkel és vassal teli víztömeg találkozása a sótartalomtól világosabb színű csendes-óceáni víztömeggel. Ilyenkor a különböző vizek valóban egymásnak ütköznek, és a tünemény egészen addig megfigyelhető, amíg el nem keverednek egymással.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra