A legbizarrabb nyelvkísérlet: a Star Trek földönkívüli nyelvére tanította kisgyerekét egy tudós

GettyImages-102297740

Az anyanyelv elsajátításának folyamata rendkívül izgalmas kérdés, melynek rejtelmeit számos tudós próbálta már megfejteni; az egyik legbizarrabb hasonló kísérletet egy amerikai nyelvész, dr. d’Armond Speers végezte, aki kisfiát csecsemőkorától kezdve a Star Trek-univerzum fiktív földönkívüli nyelvére, a klingonra tanította. De vajon mennyire járt sikerrel a különös projekt?

A mesterséges nyelveket akarta tanulmányozni

A Star Trek ádáz harcos földönkívüli faja, a klingonok már az eredeti sorozatban felbukkantak az 1960-as években (ekkor még negatív szereplőkként), sajátos nyelvük azonban csak az 1979-ben bemutatott első Star Trek-mozifilmben hangzott fel először. A filmben hallható néhány mondatot a sorozat és a film egyik színésze, a Montgomery Scott főgépészt alakító James Doohan találta ki, a következő években azonban egy lelkes nyelvész, Marc Okrand komplett mesterséges nyelvvé fejlesztette a klingont, melynek saját szótárat készített, ennek alapján írták a későbbi Star Trek-sorozatokban és filmekben felhangzó klingon nyelvű dialógusokat.

A mesterséges nyelv hamar népszerűvé vált a sci-fi sorozat rajongói és mások körében is, 1992-ben megalapították a Klingon Nyelvi Intézetet (Klingon Language Institute – KLI) azzal a céllal, hogy kutassa, oktassa és népszerűsítse a nyelvet. Az intézet, melynek központja Kentucky államban található, jelenleg mintegy 2500 tagot számlál a világ 50 országából, évente ötnapos konferenciát tart, és ösztöndíjakat is kínál azoknak, akik klingont szeretnének tanulni. Munkatársaiknak köszönhetően ma már a népszerű nyelvoktató alkalmazásban, a Duolingóban is tanulhatunk klingonul és más irodalmi klasszikusok mellett A kis herceg és a Hamlet klingon fordítása is elolvasható (nemhiába, a hatos Star Trek-mozifilm Christopher Plummer által játszott főgonosza szerint Shakespeare eredeti nyelven, vagyis klingonul a legjobb).

Klingonnak öltözött rajongók egy amerikai Star Trek-találkozón
Klingonnak öltözött rajongók egy amerikai Star Trek-találkozónMonica Morgan / Getty Images Hungary

A világon mindössze 50-60 személy mondhatja el magáról, hogy folyékonyan beszél klingonul, közülük az egyik dr. d’Armond Speers nyelvészprofesszor, akit még egyetemista korában, a ’90-es évek elején ejtett rabul a különös nyelv. Speers kevésbé a sci-fiért, inkább az új, mesterséges nyelvekért rajongott, így talált rá a klingonra, melynek segítségével testközelből tanulmányozhatta a hasonló nyelvek kialakulását, fejlődését és felépítését. A fiatal nyelvész akkor vált ismertté (vagy inkább hírhedtté?), amikor 1994-ben megszületett első gyermeke, Alec, és újdonsült apaként úgy döntött, fiát fogja alanyként felhasználni nyelvészeti kísérletéhez.

Hároméves koráig mindkét nyelven ugyanolyan jól beszélt a fiú

Speers azt szerette volna kideríteni, képes-e egy gyerek anyanyelveként elsajátítani egy korlátozott szókinccsel bíró mesterséges nyelvet, ezért kitalálta, hogy a kis Alechez születésétől fogva kizárólag klingonul fog beszélni. Ugyanakkor félt, hogy a különös kísérlet később tanulási és beilleszkedési problémákat okozhat a fiúnál, ezért a felesége – aki mindenben támogatta a nyelvész bizarr projektjét – párhuzamosan angolul beszélt Alechez, aki így kettős anyanyelvűként nőtt fel. A lelkes édesapa rengeteg kreatív megoldást kitalált, például esténként altatódalként a Klingon Birodalom himnuszát énekelte a kisdednek, és saját magát is próbára tette, amikor klingon kifejezéseket kellett találnia olyan szavakra, mint a cumisüveg vagy a babakocsi.

Alec Speers 2015 körül
Alec Speers 2015 körül

A kísérlet mintegy három éven keresztül sikerrel zajlott, a kisfiú ugyanolyan eredményesen és hasonló szinten sajátította el a klingon és az angol nyelvet, idővel azonban az utóbbi jóval erősebbnek bizonyult, hiszen a környezetében mindenki angolul beszélt, klingon szót kizárólag az édesapjától hallott (egyetlen Star Trek-epizódot sem látott a kérdéses időszakban, és más klingonul beszélő személlyel sem találkozott). Természetesen szintén az angol nyelv előnyére vált, hogy jóval kiterjedtebb szókinccsel rendelkezik, mint a mindössze kb. 5000 szót számláló klingon; nem csoda, hogy Alec idővel már az apjának is angolul válaszolt inkább.

A szülők végül úgy döntöttek, beszüntetik a kísérletet, Alec pedig szépen lassan teljesen elfelejtette második, földönkívüli anyanyelvét; a különös kísérletből semmilyen hátránya vagy maradandó problémája nem származott, nyelvi képességei megegyeztek egy átlagos angol anyanyelvű gyerekéével. A ma már 29 éves Alec Speers az Észak-Coloradói Egyetemen szerzett diplomát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra