Nem is gondolnánk, hogy a nyár sokszor kellemesnek ígérkező programjai vagy feladatai mennyi veszélyt rejtenek magukban. Nem árt óvatosnak lenni a konyhában, a kertben, és a családi, baráti összejöveteleken sem. A sebészek megfigyelése szerint júliusban különösen megnő a kézsérülések száma. Éppen ezért, mielőtt begyújtanánk a grillt, felszeletelnénk egy lédús dinnyét vagy kertészkedni kezdenénk, szánjunk pár percet a biztonságra.
Dinnyeszeletelés
A görögdinnye és a sárgadinnye a nyár slágergyümölcsei, de felszeletelésük számos kockázatot rejt. Elég egy óvatlan mozdulat és egy éles kés, és máris megvan a baj. Az ilyen balesetek minimalizálása érdekében használjunk vágódeszkát, hogy a nagyobb gyümölcsöket is minél biztonságosabb körülmények között kezelhető méretű darabokra tudjuk szeletelni. Hiszen nehéz egyszerre megfogni, rögzíteni és vágni is a dinnyét.
Ha azonban mégis megtörténik a baj, és elvágjuk a kezünket késsel, gyorsan forduljunk orvoshoz. Minél korábban kérünk segítséget, annál kisebb az esélye annak, hogy maradandó sérülésünk lesz, ha inat, ideget vagy artériát kell összevarrni.
Ha vágási sérülés esetén erős vérzést tapasztalunk, vagy azonnali zsibbadást érzünk egy vagy több ujjunkban, esetleg nem tudjuk behajlítani az ujjunkat, azonnal kérjünk sürgősségi ellátást.
Avokádó felvágása
Scott Wolfe amerikai kézsebész szerint az első számú hiba, amit az emberek elkövetnek, ha a kezükben tartják, és a tenyerük irányába vágják fel az avokádót. A szakorvos szerint kockázatos így az avokádót felszeletelni, mert véletlenül átvághatjuk a puha héját, és vele együtt elvághatjuk a kezünket is.
Ezzel az óvatlan mozdulattal úgy megsérthetjük a kezünkben lévő a létfontosságú inakat, idegeket és ereket, hogy az azonnal sürgős műtéti beavatkozást igényelhet.
Az avokádót – a dinnyéhez hasonlóan – tanácsos vágódeszkára helyezve felvágni, és tenyérrel lenyomva rögzíteni. Ezt követően vágjuk meg egy késsel az oldalát, miközben óvatosan körbeforgatjuk a gyümölcsöt. Ugyanezt a mozdulatsort ismételjük meg úgy, hogy az avokádót felnegyedelhessük. Ezután húzzuk le a héját, vagy kanalazzuk ki a gyümölcsöt.
Az avokádó magját soha ne késsel, mindig kanállal távolítsuk el.
Törött üvegpoharak, éles kések
Nyáron gyakrabban ülünk össze a barátokkal, hogy a jól behűtött italok mellett beszélgessünk. Ám az ezt követő mosogatás számos veszélyt rejthet. Az olyan törékeny tárgyak, mint a sörös- vagy borospoharak, könnyen eltörhetnek, és mély vágásokat okozhatnak. Az ilyenfajta balesetnek kisebb az esélye, ha nem hagyjuk, hogy a törékeny poharak felhalmozódjanak a mosogatóban.
Saját biztonságunk érdekében célszerű továbbá az éles konyhai eszközöket lefelé fordítva behelyezni a mosogatógépbe.
A késeket és a villákat semmiképpen ne hagyjuk a vízzel teli mosogatótálca alján, mert ezek is sérülést okozhatnak.
Ha pedig összetört egy üveg- vagy kerámiaedény, azt inkább kesztyűs kézzel szedjük össze, de jobb, ha inkább összesöpörjük.
A grillezés égési sérülésekkel járhat
A grillezés szintén kiváló nyári program, de egyáltalán nem mentes a kockázatoktól, hiszen könnyen égési sérülést okozhat, leginkább a kezünkön. Ám hosszú nyelű konyhai eszközök használatával biztonságos távolságban tarthatjuk a kezünket a tűztől, és a gyúlékony folyadékok mellőzésével is megelőzhetjük a váratlan fellángolásokat. Még mielőtt begyújtanánk a grillt, helyezzünk oltásra alkalmas eszközt a közelbe, hogy könnyen hozzáférhessünk, ha a lángok felcsapnának.
Mellőzzük továbbá a fagyasztott burgerpogácsák és az egyéb fagyasztott húsok szeletelését, továbbá a zsemléket ne a kezünkben tartva vágjuk ketté, hanem mindig használjunk vágódeszkát.
Körültekintően kertészkedjünk
Az udvari munkák, például a fűnyírás vagy a bozótvágás szintén olyan alapvető nyári tevékenységek, amelyek fokozott figyelmet igényelnek. Minden esetben, amikor éles vagy elektromos szerszámot használunk, fontos a kesztyű viselése.
A fűnyírók kését soha ne érintsük meg csupasz kézzel, még akkor sem, ha a motort már leállítottuk, ugyanis, ha egy óvatlan pillanatban a kések elmozdulnak, az súlyos sérüléshez vezethet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés