Ha ezeket a gyógyszereket szeded, még veszélyesebbek lehetnek a hőhullámok

GettyImages-1326917252

A nagyobb hőhullámok nemcsak az időseknek és a szabadban dolgozóknak jelenthetnek problémát. A kritikusan magas nyári hőmérséklet számos egészségügyi kockázattal jár bizonyos gyógyszerek szedése esetén is. Sokan nem is tudnak az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb mellékhatásról.

Megfelelő mennyiségű vízivással, valamint a gyógyszerek pontos adagolásával elkerülhető a baj.

Nyári hőhullámok és gyógyszerek

Az orvosok figyelmeztetése szerint azoknak, akik valamilyen antidepresszánst szednek, a nyári hőség a szokásosnál is nagyobb problémát jelenthet. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a depresszió, a szorongás, a rögeszmés-kényszeres betegség és a poszttraumás stressz-zavar kezelésére hasznát gyógyszer úgynevezett szelektív szerotoninvisszavétel-gátlót (SSRI) tartalmaz.

A gyógyszer mellékhatásaként nyáron fokozottabb lehet az izzadás
A gyógyszer mellékhatásaként nyáron fokozottabb lehet az izzadásLiudmila Chernetska / Getty Images Hungary

Bár a tünetek enyhítése érdekében hasznosak lehetnek ezek a gyógyszerek, számolni kell a mellékhatásaikkal is. Ilyen például a fokozott izzadás, ami még problémásabbá teheti a hőség elviselését, ám ennél is nagyobb veszélyt jelent, hogy a túlzott izzadás nyáron akár kiszáradáshoz is vezethet.

A kiszáradás tünete lehet hányinger, szédülés, fejfájás és általános rossz közérzet.

Az SSRI-t tartalmazó gyógyszerek mellett a triciklikus antidepresszánsok (TCA) is problémához vezethetnek meleg időben. Egyebek között izomgörcsöket, kiütéseket és kimerültséget okozhatnak.

A vérnyomás-ingadozás és a szívbetegség is veszélyes

Fokozott figyelmet kell fordítani hőség idején a gyógyszerszedésre akkor is, ha valaki szívbetegség vagy vérnyomás-ingadozás miatt részesül tartós kezelésben. A túlzott meleg ugyanis növeli a szív munkáját, ami a szokásosnál megterhelőbb a szervezet számára. 

A szív nagyobb terhelését jelezheti gyengeség, fáradékonyság, a szabálytalan és erős szívdobogásérzés, szapora pulzus; szívbillentyű-probléma esetén a fokozódó ödémahajlam, nehézlégzés.

A meleg a vér sűrűségét is növeli, különösen, ha a beteg sokat izzad, de nem iszik elég folyadékot. A vér sűrűségének növekedése a véralvadás valószínűségét megnöveli, ami fokozza a vérrögképződés kockázatát. Kánikulában gyakoriak a vérnyomásproblémák is. A meleg csökkenti a vérnyomást, vérnyomás-ingadozást okozhat, illetve felerősítheti a gyógyszerek hatását.

 A fenti tünetek esetén, illetve, ha a pulzus minden nyilvánvaló ok nélkül napokon keresztül szapora, akkor mielőbb kardiológushoz kell fordulni.

A hidratálás nagyon fontos

Ahhoz, hogy nyáron megbirkózzunk a gyógyszerek okozta fokozott izzadással, fontos, hogy mindig jól hidratáltak legyünk, viseljünk könnyű, légáteresztő ruházatot, és tartózkodjuk hűvös helyen. Közérzetünk javítása érdekében használhatunk enyhe izzadásgátlót is, tehetünk hűvös borogatást a homlokunkra vagy a tarkónkra, és ne fogyasszunk forró ételeket, italokat. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra