Ezt a ruhadarabot nem látod majd a férfiakon az irodában

GettyImages-539253361
Olvasási idő kb. 2 perc

Betilthatják az egyik legjellegzetesebb férfiruhadarabot. Akár pénzbírság vagy börtön is járna a törvénytervezet szerint azoknak, akik mégis csomózással indítják a napot.

A kínai törvényhozás a nemzeti szellemiséget vagy érdekeket sértő viseletek ellen tervez új törvényt megalkotni. A várakozások szerint azonban nemcsak az ország politikájával ellentétes ruhadarabokat nem viselhetik többé az ázsiai ország lakói, de a nyugati értelemben vett ruhadarabokat, többek között a nyakkendőt sem.

Ha a törvény életbe lép, a bűnösnek talált személyeket pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel is sújthatják. Az aggodalmat az okozza, hogy a javaslat nem határozza meg, pontosan mi minősül szabálysértésnek.

Bár eddig sem sokan viseltek nyakkendőt Kínában, lehet, hogy hamarosan tilos is lesz
Bár eddig sem sokan viseltek nyakkendőt Kínában, lehet, hogy hamarosan tilos is leszRandy Faris / Getty Images Hungary

Se nyakkendő, se miniszoknya?

Nem csak külföldön, még Kínában is megrökönyödést váltott ki azokból, akik a közösségi médiában szembesültek a várható jövővel: hamarosan nem dönthetnek szabadon mindennapi viseletükről. A ruházati törvénynek nevezett, egyelőre még nem elfogadott, az öltözködéssel kapcsolatos szabályokat rendszerező törvénytervezet szerint ugyanis akik „a kínai nemzet szellemét vagy érzéseit aláásó vagy sértő” ruhákat és szimbólumokat viselnek, vagy erre kényszerítenek másokat, akár 15 napig is letartóztathatók, és 5000 jüanig – 250 000 forintig – terjedő pénzbírsággal sújthatók.

Zhao Hong, a Kínai Politika- és Jogtudományi Egyetem jogászprofesszora szerint az egyértelműség hiánya a személyiségi jogok megsértéséhez vezethet. 

„Mi van akkor, ha a jogalkalmazó, általában egy rendőr, személyesen értelmezi a sérelmet, és a törvény keretein kívül kezdeményezi mások erkölcsi megítélését” – teszi fel a kérdést szerdán megjelent cikkében, melyet a BBC is idézett. 

Tavaly Szucsou egyik piacán egy kimonóba öltözött kínai nőt vette őrizetbe, pár hete pedig a szivárványmintás ruhát viselő embereknek tagadták meg egy a tajvani énekes koncertjére a belépést. A polgárok aggódnak, vajon ezentúl nemcsak a zenekarmintás pólókat nem viselhetik majd nyilvánosan, de nyakkendőt sem? 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek