Ez az amerikai elnök elvesztette a nukleáris indítókódokat – és észre sem vette

GettyImages-1306804022

Egy nagy botrányáról eddig is tudtunk, de az, hogy a nukleáris kódokat elkeverte, nem olyan széles körben ismert.

Biscuit, azaz keksz: ezzel a névvel illetik azt a plasztikkártyát, amelyen az éppen hivatalban ülő amerikai elnök jóvá tudja hagyni egy nukleáris fegyver bevetését. Jó volna azt gondolni, hogy erre nemhogy a mi életünkben nem kerül sor, hanem remélhetőleg soha többé, de a közelmúlt eseményei közelebb hozták hozzánk egy nukleáris háború lehetőségét, mint amilyennek az elmúlt évtizedekben bármikor hihettük azt.

Időről időre cserélik

Jimmy Carter állítólag a tisztítóba küldte el a kódokat, de a mostani történetnek nem ő a hőse
Jimmy Carter állítólag a tisztítóba küldte el a kódokat, de a mostani történetnek nem ő a hőseBettmann / Getty Images Hungary

A kekszre tehát nagy szüksége van az elnöknek – akkor is, ha nem használja azt, ugyanis időről időre cserélik a kódot, rutinszerűen. Az érthető, hogyha egy amerikai elnök nem ellenőrzi minden reggel, hogy ott van-e még a páncélszekrényben, a szemüvegtokjában vagy az éjjeliszekrény fiókjában az indítókód, de ami Bill Clintonnal történt, az így is egészen példátlan…

Vagy talán nem is annyira. Volt állítólag még egy elnöke az USA-nak, aki nem bánt mindig teljesen megfelelően a kóddal: Jimmy Carter a pletykák szerint egyszer a tisztítóba küldött öltönye zsebében felejtette a kekszet. Ennek a történetnek a valóságtartalmára valószínűleg már sosem derül fény, a 98 éves, életvégi ellátásban részesülő egykori elnököt legalábbis biztosan nem fogják kérdezni erről. De lássuk Clinton esetét!

Így tűnt el a nukleáris kód

Két könyv is emléket állít a meglehetősen szokatlan eseménynek: mind a kettőt nagyon magas rangú amerikai katonatisztek írták visszaemlékezésképp, kiadásukra hét év eltéréssel került sor, így nincs okunk kételkedni a sztori valóságtartalmában.

Robert Patterson ezredes visszaemlékezése szerint a Monica Lewinsky-botrány kipattanásának reggelén kérte meg Bill Clinton elnököt, hogy adja neki oda a kekszet, mert cserélni szeretnék a kódot.

„Azt mondta, az emeleten hagyta. Felmentünk az emeletre, keresni kezdtük, de sehol nem találtuk. Végül bevallotta, hogy nem tudja, hova tette, és nem emlékszik arra, mikor látta utoljára”

– fogalmazott Patterson. Hugh Shelton tábornok szerint hónapokon át nem volt meg a kód, amiről Clinton nem is tudott addig, míg nem kérték tőle.

Az egyik katona 1998-ra, míg a másikuk 2000-re emlékszik az elvesztés éveként: reméljük, nem arról van szó, hogy az eset kétszer is bekövetkezett.

Így működik a keksz

De mire is jó a nukleáris kód? Arra nem, hogy az elnök önhatalmúlag támadást indítson, kétféle kód szükséges ugyanis ehhez. Az első számsorral lehet aktiválni és elsütni a nukleáris fegyvereket, ezek azonban a katonaságnál találhatók. Az elnök kódja is kell viszont a támadáshoz, ezzel hagyja jóvá a támadást.

Ha ez bekövetkezne, egy magas rangú katonatisztnek el kell kezdenie felolvasnia az indítókódot. Az elnök előveszi a kekszet, megkeresi rajta azt a kódot, amit hallott, majd a saját plasztiklapján található kód szerint hangosan befejezi azt.

Ez a történet valahogy nem kapott eddig túl nagy nyilvánosságot Clintonnal kapcsolatban
Ez a történet valahogy nem kapott eddig túl nagy nyilvánosságot Clintonnal kapcsolatbanBill Pugliano / Getty Images Hungary

A keksz egy nagyobb készlet része, amelyben vészhelyzet esetén követendő eljárások találhatók, valamint azok a lehetőségek, amelyek egy támadás esetén szóba jöhetnek. Ezt a teljes szettet az elnök egyik segítője viszi mindig oda, ahol az ország vezetője épp tartózkodik.

Van vészforgatókönyv is

Hogy mi történik, ha nincs meg a keksz? Akkor az elnök ugyan nem tudja jóváhagyni a nukleáris támadást, viszont az alelnök is rendelkezik egy másolattal a kekszből, ennek birtokában rá száll a feladat. A vészhelyzeti készletet és a kekszet a hivatalából lemondó elnök adja át a beiktatás napján az új elnöknek – mivel Donald Trump nem vett részt Joe Biden beiktatásán, az ő esetében aznap délben lejárt saját kódja, Bidené – melyet a beiktatáson átadtak neki  pedig ekkor lépett életbe.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra