Tényleg pszichopata? Így látja a netflixes TE főszereplőjét a pszichológus

A TE hosszú ideje az egyik legnépszerűbb sorozat a Netflixen. A főszereplő, Joe személyiségrajzából az is kiderül, hogy valóban egy pszichopatáért rajonganak-e a nők világszerte.

Új sorozatunkban, a Sorozatkarakterekben pszichológus elemzésével fedjük fel egy-egy híres és szeretett sorozatszereplőnk személyiségét. Sas Eszter Krisztina segítségével most Joe-val, a TE című sorozat főszereplőjével ismerkedünk meg mélyebben.

Milyen ember Joe?

A sorozat rajongói közül sokan tartják Joe Goldberget pszichopatának, a pszichológus szerint azonban ennél jóval árnyaltabb a kép a nagy sikerű széria főszereplőjével kapcsolatban. Joe egy kiemelkedő intellektusú, alapvetően vonzó és sármos férfi, aki brutális gyilkosságokat követ el, és kifejezetten nehéz gyerekkort tudhat a háta mögött – ennek részleteit a harmadik évadban ismerhetjük meg igazán. Édesanyja bántalmazó kapcsolatban élt, amelynek Joe is szemtanúja volt, ezáltal súlyos traumákat élt át már kisfiúként. Később gyermekotthonba kerülve bullying, vagyis kortárs bántalmazás célpontjává vált. Arról nem is beszélve, hogy ezt követően fiatalként annak a könyvesboltnak a pincéjében élt bezárva, ahol dolgozott. Így tehát látható, hogy Joe életét az agresszió és az érzelmi biztonság teljes hiánya szövi át. 

Bár előszeretettel aggatják rá a pszichopata címkét, ezt valódi diagnózisnak tekinteni

nagy hiba lenne, hiszen a való életben sem puszta megfigyelés mentén állapítanak meg személyiségzavarról szóló diagnózist a pszichiáterek vagy klinikusok. Ami viszont kétségkívül erőteljesen megjelenik Joe karakterében, az az antiszociális személyiségzavar két tipikus tünete:

képtelen az empátiára, valamint nem érez bűntudatot, bármilyen szenvedést is okoz másoknak. Nem véletlen, hogy a gyilkosok és sorozatos bűnelkövetők körében a legmagasabb az antiszociális személyiségzavarban szenvedők aránya.

Joe képtelen az empátiára, nem érez bűntudatot
Joe képtelen az empátiára, nem érez bűntudatotNetflix

A személyiségzavar kialakulása részben genetikai okokra vezethető vissza, azonban nagy számmal fordul elő az is, hogy a nem megfelelő szülői gondoskodás (elhanyagolás, bántalmazás) hajlamosít rá. Természetesen nem mindenkiben alakul ki az antiszociális személyiségzavar, aki bántalmazó vagy elhanyagoló környezetben nő fel, azonban ha a biológiai és a környezeti tényezők találkoznak, nagy valószínűséggel jelentkezik a kórkép. 

Mi jellemzi a párkapcsolataiban?

A nőkhöz való viszonyát a megszállottság jellemzi. Joe évadról évadra szemel ki magának egy nőt, akiért fanatikusan és betegesen rajong. Betör a lakásukba, személyes tárgyakat lop el tőlük, kilesi napirendjüket, és mindent megtesz annak érdekében, hogy felkeltse a kiszemelt nő figyelmét. Kezdetben magával ragadó, odaadó és vonzó társként mutatkozik be, azonban idővel felszínre tör erőszakos oldala is, például egy esetleges konfliktushelyzetben. 

Megszállottságát egyrészt az „élete szerelmének” megtalálásának vágya és a nőkről alkotott idealizált képe hajtja.

Amint a nő valódi arcát is megismeri, jellemzően tragikus véget ér a kapcsolat, és következik egy újabb áldozat.

Minden nőben lát valamit, amitől meg kell mentenie
Minden nőben lát valamit, amitől meg kell mentenieNetflix

Ami közös Joe kiszemeltjeiben, hogy minden nőben lát valamit, amitől neki kell megmentenie, meg kell védenie. Ezek a veszélyek olykor valósak, de az esetek többségében csak Joe elméjében születnek meg, viszont a férfit ez sem tántorítja vissza attól, hogy a védelem jegyében emberrablást vagy brutális és gátlástalan gyilkosságokat kövessen el.

Mi jellemzi a barátságaiban?

Joe-nak nem kifejezetten vannak baráti kapcsolatai.

Alapvetően is küzd kapcsolódási nehézségekkel, és bár a nőkhöz megtanult bizonyos módon kapcsolódni, a baráti kapcsolatok teljesen idegenek számára.

Jól mutatja, mennyire nem tudja kezelni egy másik férfi barátságos közeledését, hogy amikor valaki így tesz, azt gondolja, ki akar vele kezdeni.

Más férfiakban jellemzően inkább vetélytársat lát, vagy fenyegető veszélyforrást. Feltehetően ez is a gyermekkori nehéz élményeire vezethető vissza, amelyeket valamennyire felülír a harmadik évadban megélt pozitív élmény, amely során ráébred arra, hogy minden hibája és sebezhetősége ellenére létezhet olyan férfiakból álló közeg, amely elfogadja őt. 

Sas Eszter Krisztina

Pszichológus, mediátor, a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Oszd meg másokkal is!
Mustra