Negyven felett sem kell zsákot húzni magadra, inspirálódj a Szex és New Yorkból!

GettyImages-1329768171

Ideje leszámolni az évtizede tartó rossz berögződésekkel, hogy negyven, ötven vagy éppen hatvan év felett mit viselhetnek a nők.

Huszonévesen sokszor gondolhattad, hogy sok minden megváltozik, miután betöltöd a negyvenet, aztán mire odajutottál, az elképzeléseid nagy részét felülírta az élet. Beleértve azt is, hogyan illik vagy éppen hogyan nem szabad öltözködni negyvenéves kor felett. Évtizedek makacs trendje sokáig tartotta magát,

  • hogy térd alatt kezdődjön a szoknya,
  • hogy inkább az egyszínű és lehetőleg sötétebb árnyalatú ruhák közül válogassanak a negyven pluszos nők,
  • ne viseljenek negyven felett ujjatlant,
  • a farmer már túl fiatalos.

A sort hosszasan lehetne folytatni, de szerencsére ma már bátrabban választanak a nők is, és nem takargatják magukat a ruhákkal, hanem az önkifejezés egyik formája lett. Ebben szerepe van az ismert embereknek és a filmeknek is, mint például a Szex és New York, ami – lássuk be – egyértelműen ruhákról szól, és a nőiesség megéléséről. Nyilván nem futod le a buszt egy 14 centis magas sarkúban, de inspirációnak tökéletes az új életre kelt sorozat.

Carrie és barátai visszatértek, gardróbok újratöltve

Ha lenne nő, aki nem ismerte volna az eredeti sorozatot, és érzékeltetni kellene, mi is a Szex és New York-életérzés, akkor a tetőtől talpig bájosan elegáns, makulátlanul nőies Charlotte képét villantanám fel neki, amint tűsarkúban sétáltatja kis kedvencét, a kutyakakitasakot pedig egy 480 dolláros Burberry minihordó tatyiban lóbálja. Ez a meghökkentő divat- és elmebaj, a Nagy Alma üdítő túlzásokba eső dizájnjai és divatdiktátorai, a sznobság és az önkritikus finom humor kellemes elegye jellemzi a sorozatot.

GettyImages-1233944141
Jose Perez/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

A kor csak egy szám 

Az ősz hajszálak eltakarása átverés, vagy igényesség? A festetlen, őszülő haj igénytelenség, vagy természetesség, pimaszság, vagy ŐSZ-inte vallomás? Kissé aránytalanul is sokan írtak Sarah Jessica Parker természetesen őszes hajszínéről az utóbbi időkben. A képernyőn nem köszön vissza az idő múlása, Carrie hajszínén nem látjuk az eltelt 17 év nyomait. Sőt, a sorozat jelmeztervező stylist dizájnerei, Molly Rogers és Danny Santiago kifejezetten büszkék rá, hogy nem szorították be magukat az életkor által diktált öltözködési klisék közé, mondván, ezek a hölgyek éppoly szupertrendik most is, mint anno voltak. Sziporkázó öltözködésük az új epizódoknál is magára vonja a divatra és stílusra fogékonyak tekintetét.

Carrie színes egyénisége, vidám, kicsit hóbortos, közben igencsak nőies karaktere az új részek outfitjein is tökéletesen tükröződik. 

Viseljen Carolina Herrerát, Claude Montana-kezeslábast, Dries Van Noten-selyemblézert, hangsúlyos kiegészítőnek Chanel-brosst, vagy Fendi flitteres táskát, esetleg korábban már (éppen a Mr. Big-féle polgári esküvőn) debütált Manolo Blahnik-tűsarkút, Carrie mindig lendületes és üde. 

Néha hippis, máskor topisba hajlóan lezser, olykor klasszikusan elegáns, de (cipőviseletében legalábbis) mindig nőies. 

GettyImages-1350988166
James Devaney / Getty Images Hungary

A forgatás első napján Sarah Jessica egy Celine platform szandált kapott kiegészítőnek Molly Rogers stylingelképzeléseit követve. A magas derekú harangszoknyához a platform magas sarkú nemcsak nőies, de szükséges választás is volt, mindkettő a lábakat nyújtja optikailag, így tűnhet a törékeny, nem túl magas főhősnő „hosszú combú”, nyúlánkabb alkatúnak. A szandál pántjai ugyan elvágják a lábat, amik keresztbe pánt nélkül még hosszabbaknak tűnnének, de így egy kicsit urbánusabb, vagányabb az összhatás. 

GettyImages-1233892768
Jose Perez/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

Ezek azok a fogások, amiket érdemes ellesni ezektől a profi hölgyektől, no meg a mögöttük álló igen komoly stylingapparátustól!

A kibontott hosszú hajhoz ugyancsak csajos kiegészítő a nagy karimájú kalap, amelyet sajnos ki szoktunk felejteni a hétköznapi viseletek közül még nyáron is (viszonylag keveset látok a Blahán átszállás közben, de talán a Balaton-parton már lehetne), ugyanis nagyon öltöztet, ahogy a legtöbb kiegészítő. 

Míg Carrie és Miranda viszonylag szabadúszók az eltérő stílusok között, sok mindent próbálnak ki, és legtöbb esetben nem is hibáznak, Charlotte York viszont mindig hű klasszikus, nőies és kifinomultan elegáns stílusához. 

Megjelenése alig változott, szeretett ölebét leszámítva. A kutyus lecserélődött, de Kristin Davis stílusa maradt ugyanolyan finoman ízléses, sikkes és bájos. Külön köszönet a felcsúszott pár pluszgrammért, amivel hitelességét, nőiességét és életszerűségét csak fokozza! 

Miranda stílusa az idő múltával kicsit letisztultabb, konszolidáltabbnak tűnik néha, ami már új hajszínén tetten érhető. Altuzarra-blúza és világos szoknyanadrágja, ahogy továbbra is rövid frizurája, a maszkulinabb vonalvezetést képviseli a hölgyek között, de hegyes orrú tűsarkújával nemcsak a nadrágtól kölcsönzött hosszabb lábak illúzióját tartja fenn remekül, hanem becsempész egy kis nőiességet is öltözékébe.

Szóval, lehet a sorozatot szeretni, vagy nem szeretni, követni a sztorit, vagy nem, vágyni a New Yorkban élő hölgyek divatmániás ruhatárára, de az biztos, hogy sokat lehet belőle tanulni stílusos öltözködés, színharmónia, merész vagy klasszikus kiegészítők, egyéniségünket kifejező fazonok, frizurák és stílusjegyek terén.

Molnár-Zolnay Fruzsina

Az Ez kell a Nőnek stílustanácsadója, a Dívány szakértője. Divat- és stílustervezői képesítését a Budapesti Divatiskolában szerezte bölcsész-, nyelvtanári és marketingdiplomái kiegészítésére 2006-ban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek