Kezdődik az esküvőszezon – De mit vigyünk nászajándékba?

GettyImages-1168310325

Esküvőre meghívót kapni mindig öröm, amely izgatottá tesz minket, mert egy ifjú pár szerelmére gondolunk. Először. Másodszor pedig vagy arra, hogy mit vegyek fel, vagy arra, hogy mi legyen a nászajándék? Vannak olyan gyakorlatias párok, akik konkrét ajándéknaplóval leveszik ezt a gondot a meghívottak válláról, mások borítékot kérnek, megint mások esetleg elszerénykedik, és 5 kenyérpirítóval végzik. De honnan ered a hagyomány, és régen mit illett adni?

Létezik olyan legenda, amely egy szegény fiúról szól, akit gazdag menyasszonyának apja nem engedett lánya közelébe. Hogy nyomatékosítsa az elutasítást, és biztosra menjen, megtagadta a hozományt, és mivel a szegénysorban élő ifjú nem nősülhetett vagyontalanul, ez nagyjából rövidre is zárhatta volna a történetet. Hacsak nem lettek volna jó fej barátai a fiatal legénynek, akik annyi ajándékot hordtak össze a nászra, hogy az kárpótolja a fiatal párt a vaskosabb hozomány elmaradásáért is.

Nem tudni, mennyi igaz a romantikus történetből, valószínűleg a valóság egy kicsit gyakorlatiasabb: a nászajándék hagyományosan az egyik féltől, vagy annak rokonságától a másiknak szánt ajándék volt, melyet a házasságkötés előtt már illett átadni. Az egyik fél hibájából felbomlott házasság esetén a nászajándékot visszakövetelhette a másik család. Halál esetén nem volt visszakövetelhető, és „normális esetben” közös vagyonnak tekintették a párok.

…és boldogan élnek, míg meg nem halnak
…és boldogan élnek, míg meg nem halnakColin Anderson Productions pty l / Getty Images Hungary

Na de mi az?

Napjainkra általában okafogyottá válik a nászajándék „fészekrakó” funkciója, vagyis a hagyományosan divatos porcelán étkészlet, háztartási gépek vagy pohárszettek már elveszítették jelentőségüket, hiszen a párok nagy része már régen megkezdte közös életét az esküvő előtt, így feltehetően viszonylag felszerelt háztartásban élnek. Ha mégis elkelne némi konyhai felszerelés vagy kisgép, ha valamilyen konkrét igénye van a párnak, annak jelzésére ma már többféle mód is van.

Ajándéknapló

Az ajándéknapló korábban fizikai formátummal bírt, ma már esetleg például egy Google-dokumentum, ami a meghívottak által hozzáférhető, és amelyben a pár feltüntetheti, amire szüksége van. A tanácstalan násznép csak felcsapja a virtuális oldalakat, és máris mazsolázhat a kedve és pénztárcája szerinti ajándéktippek között. A kilőtt tippeket mindenki nyomon tudja követni, így nem lesz ismétlés az ajándékok között, és mindenki boldog.

Amikor a monacói herceg felesége lett, Grace Kelly a néptől egy fehér galambot kapott ajándékba
Amikor a monacói herceg felesége lett, Grace Kelly a néptől egy fehér galambot kapott ajándékbaHaywood Magee / Getty Images Hungary

Élményt ajándékba

Manapság az emberek rájöttek, hogy az egyik legértékesebb dolog: az idő. Az együtt töltött tartalmas idő pedig az évek múltával felejthetetlen élménnyé tud lényegülni, aminél kevés értékesebbet adhatunk ajándékba szeretteinknek.

Egy utalványt is be lehet szépen és megtévesztően csomagolni
Egy utalványt is be lehet szépen és megtévesztően csomagolninuiiko / Getty Images Hungary

Így népszerűvé vált a nyaralás, wellnesshétvége, családi fotózás, üdülési csekk, exkluzív vacsora, színház- vagy koncertjegy ajándékozása, amely, ha ismerjük az ifjú pár ízlését és időbeosztását, igen jól sülhet el.

Boríték

Egy esküvő megszervezése lassan egy autó árával vetekszik. Vannak persze költséghatékony megoldások és egy használt autó árával felérő tökéletes esküvők is, de mindenképpen komoly anyagi igénybevételt jelent a ruhák beszerzése, a helyszín bérlése, az ebéd, vacsora, koccintás, állófogadás, zenekar, fotózás és egyebek fedezése.

Sokszor a pár már a meghívón finoman jelzi ajándékigényét, még ha boríték is az
Sokszor a pár már a meghívón finoman jelzi ajándékigényét, még ha boríték is azNora Carol Photography / Getty Images Hungary

Így sokan a legpraktikusabbnak a készpénzzel való megajándékozást tartják, amely felhasználásában kétségtelenül a legnagyobb szabadságot engedi meg az ajándékok közül a friss házasoknak.

Kreatívabb tippek a borítékhoz

Szemérmesebb ajándékozók szeretik frappáns köntösbe bújtatni az egyébként elég direkt borítékot. Erre is sok elképzelés született már: a lufiba sodort bankjegyektől a tortává sodortakon át a virágcsokorba kötött vagy képkeretbe foglalt papírpénzekig.

A kaparós sorsjegy is a készpénz ajándékozásának egyik népszerű módja lett, ami jó szórakozást nyújt a fiataloknak hideg, téli estékre, esetleg nagyobb nyereménnyel is kecsegtethet, mint a ráfordított összeg.

Tudunk egyetlen szelvénnyel másfél millió forintot kapart házastársakról, és vannak olyanok, akik többkilónyi sorsjegyből is csak a szelvények árának töredékét tudták összekapirgálni, de annál jobban szórakoztak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek