A férfiaknak több feleségük lehet, a nők dolga az engedelmeskedés: így élnek a mormonok

GettyImages-469240038

Hivatalosan ugyan tilos a többnejűség, a mormon fundamentalisták számára azonban ez nem akadály: sokszor tizenéves lányokat vesznek feleségül.

1811-ben népes család költözött a New Hampshire-beli West Lebanon városkába. A családfő mindenféle munkát elvállalt, hogy biztosítsa a megélhetésüket: farmokon dolgozott, kereskedést nyitott, iskolákban tanított, sőt jövendőmondással és kincskereséssel is kiegészítette a jövedelmét. Joseph Smith, felesége és tizenegy gyermeke azonban hamarosan megbánták a költözködést: a településen tífuszjárvány tombolt, amely a család csaknem minden tagját elérte. A legsúlyosabb tünetektől a legfiatalabb gyerek, a hétéves Joseph szenvedett.

A fiatalabb Joseph a két hétig tartó tífuszos láz következményeképpen csontvelőgyulladást kapott, és szinte elviselhetetlen fájdalmakat élt át. Az orvosok a fejüket rázták: az egyetlen megoldásnak az amputáció tűnt. Végül egy közeli település orvosa a korszakban szokatlan módon műtéttel próbálta orvosolni a bajt. A kis Joseph érzéstelenítés nélkül tűrte a lábszárműtétet, és három évig ugyan mankóval kellett járnia, de azután felépült.

A mormon egyház alapítója, Joseph Smith
A mormon egyház alapítója, Joseph SmithWikimedia Commons

Látomások és aranylemezek

Mindössze tizenöt éves volt, amikor látomása támadt. Megjelent neki Jézus és Isten; s elmondták, hogy a jelenlegi egyházak közül egyikhez sem csatlakozhat, mert egyik sem „igaz”. Nem titkolta a látomást, emiatt a falubeliek igencsak kinézték maguk közül. A helyzet csak rosszabb lett, amikor három év múlva újabb víziója támadt: ekkor bizonyos Moróni angyal jelent meg előtte, és adott utasításokat arra nézvést, hogyan kell majd az Úr királyságát az utolsó napokban irányítani. 1827-ben Smith életében két jelentős esemény is történt: megházasodott, és megkapta Moróni angyaltól azokat az aranyból készült lemezeket, amelyek állítása szerint kiegészítik az Ó- és Újszövetséget. Ezt nem sokkal később, isteni kövek segítségével angolra „fordította”.

Mormon könyve

Újabb három év múlva, 1830-ban (Smith ekkor még mindig csak 25 éves!) megszervezte a „helyreállított egyházat”, amelynek Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nevet adta, s megjelentette a „fordítást”, Mormon könyve néven. A Mormon könyvében számtalan furcsa állítással találkozhat az érdeklődő.

Például azzal, hogy az amerikai földrészre jóval Kolumbusz előtt zsidók vándoroltak ki; hogy a feltámadása után Jézus is ellátogatott a kontinensre; hogy a mindenség nem egy, hanem több világból áll, és hogy a legfőbb isten a Kolob nevű csillagon lakik.

Az egyház rohamosan gyarapodott, felvirágoztatására Smith mindenféle üzleti vállalkozással próbálkozott. Isteni sugallatra bankot alapított, amelynek pénztárosi funkcióját is ellátta. A bank viszont csődbe ment, Smitht és társait 17 rendbeli csalással vádolták meg. A feldühödött tömeg haragja a mormonok ellen fordult, akik kénytelenek voltak menekülni: Missouriba, majd Illinois államba távoztak.

Többnejűség, isteni parancsra

Illinois-ban megalapították Nauvoo városát, amelynek polgármestere, bankigazgatója és katonai vezetője természetesen maga Smith lett. A férfinak ekkor már több felesége is volt, mivel – állítása szerint – ismét isteni kinyilatkoztatásban volt része. Az angyal nem kevesebb mint háromszor jelent meg neki, s azzal fenyegette, hogy megöli, ha nem teljesíti a többnejűséget. A városka építése miatti fáradalmakat mindenesetre már valóságos háremben pihenhette ki az alapító: 33 feleségről maradt fenn dokumentum, de állítólag volt időszak, amikor nem kevesebb mint 47 felesége volt, köztük tinédzserek és már férjes asszonyok is. A többszöri házasságkötés (azaz, ahogy a mormonok mondják, „pecsételés”) nem igazán nyerte el az első feleség tetszését, de az isteni kinyilatkoztatással nem vitatkozhatott. Mint ahogy azzal sem, hogy 149, már halott nőt is Smithhez „pecsételtek” a templomi szertartásokon.

Nem lett az USA elnöke

A többnejűség a környék puritán lakosságát meglehetősen bosszantotta. Amikor egy újság szóvá tette ellenérzéseiket, Smith válaszképpen szétverette a nyomdát. Smith mindenhatónak képzelte magát a szektájában, s úgy is viselkedett. 1844-ben, karrierje csúcsán jelöltette magát az Egyesült Államok elnökének, de ez ellenlábasainak már végképp sok volt. Amikor a környék katonai kormányzója Carthage városába rendelte a többnejűséggel – nem alaptalanul – vádolt szektavezért és kíséretét, egy fegyveres csoport rájuk támadt az őrizetben, s a 38 éves Joseph Smith a lövöldözésben életét vesztette.

A katedrális Salt Lake Cityben
A katedrális Salt Lake Citybentiaramaio / Getty Images Hungary

Deseret, az ígéret földje

Smith halála után a mormonoknak új vezetőt kellett választaniuk. Brigham Young a mozgalommal szembeni fokozódó ellenérzések miatt kénytelen volt új székhely után nézni. Hónapokig tartó, szenvedésekkel teli vándorlás után érkeztek az akkor Mexikóhoz tartozó Utah államba, ahol a Nagy Sóstó terméketlen, kietlen vidékén telepedtek le. Young a pusztaságot isteni parancsra hivatkozva ígéret földjének, tejjel-mézzel folyó Kánaánnak jelentette ki, s a mormonok saját kormányzatot hoztak létre, amelynek Salt Lake City lett a központja. A rá következő esztendőkben további nyolcvanezer mormon érkezett az új fővárosba, öntözőrendszert készítettek, és felépítették a ma is álló katedrálist. A végső cél az lett volna, hogy önálló tagállamként csatlakozhassanak az Egyesült Államokhoz. Az állam a Deseret nevet viselte volna, a kongresszus azonban ezt nem fogadta el.

Joseph Smith és első felesége, Emma szobra
Joseph Smith és első felesége, Emma szobraWikimedia Commons

Minél több feleségük van, annál inkább üdvözülnek

1890-ben, hogy Utah részeként csatlakozhassanak az Amerikai Egyesült Államokhoz, hivatalosan eltörölték a többnejűséget. A hívők egy része azonban továbbra is ki akart tartani a poligámia mellett, így ők kiváltak a mormon egyházból. Másokat kiközösítettek, s követőikkel hoztak létre újabb és újabb mormon fundamentalista közösségeket. Ezek közül a legnagyobb az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyháza (FLDS), amelynek a mai napig több ezer tagja van.

Ők úgy vélik, hogy azok a férfiak, akiknek több feleségük van, a kiválasztottak közé kerülnek. Minél több felesége van valakinek, annál közelebb kerülhet Istenhez és az üdvösséghez. 

A többnejű vezetőknek akár húsz vagy több feleségük is lehet, az egyszerű tagoknak kettő vagy három. Ezek a házasságok a mormon istentiszteleten köttetnek, hivatalosan nem ismerik el őket.

Egy népes mormon család. A nők feladata elsősorban a gyerekszülés
Egy népes mormon család. A nők feladata elsősorban a gyerekszülésGeorge Frey / Getty Images Hungary

Mormon nők: imádkozz és engedelmeskedj

A többnejűség a férfiak kiváltsága: a nők nem rendelkezhetnek több férjjel. Számukra a legfőbb feladat a gyermekszülés; nem ritka, hogy egy nő tíznél is több gyereket szül az élete során. A mormon nőket kislány koruktól kezdve arra nevelik, hogy feleségek és anyák legyenek. Hosszú, teljes testet eltakaró ruhákban járnak, a hajukat jellegzetesen kontyba fogják.

Számukra a legfőbb parancs – ahogy a szekta életét bemutató Netflix-sorozat címe is mutatja – az, hogy „légy kedves, imádkozz és engedelmeskedj”.

A mormon fundamentalista nőknek minden egyes órában imádkozniuk kell, és minden cselekedetüket és gondolatukat úgy kell alakítaniuk, hogy azzal a férjüket szolgálják.

Visszaélések a szektában

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyházának elnöke 1986-tól egészen a 2002-es haláláig Rulon Timpson Jeffs (vagy ahogy a tagok emlegették: Uncle Rulon, azaz Rulon bácsi) volt. A férfinak 92 éves korában bekövetkezett haláláig 65 felesége, 65 gyereke és több száz unokája volt. Az elnökséget fia, Warren Jeffs vette át tőle, aki, miután apja meghalt, egy héten belül feleségül vette apja feleségeit, továbbá tinédzser lányokat zaklatott és erőszakolt meg, azt állítva, hogy a „lelki feleségei”. Warren Jeffs 2011 óta életfogytiglani börtönbüntetését tölti – és azóta is börtöncellából irányítja a fundamentalista szektát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra